Læsetid: 5 min.

DM-finale i Brøndby

Brøndby, der har fastholdt, at man er en fodboldklub, møder FCK, der er stolt af være i underholdningsindustrien
16. juni 2003

Lige som sidste år kan Danmarksmesterskabet i fodbold afgøres i næstsidste spillerunde mellem Brøndby og FC København.
De to dominerede hold i dansk klubfodbold mødes på onsdag i Brøndby, hvor hjemmeholdet kan vinde titlen for andet år i træk og tiende gang i alt siden 1985 ved at besejre FC København.
Det er udgangen på tredjesidste spillerunde, hvor FCK tabte to point i Esbjerg, mens der ikke var antydning af gummiben i Brøndby, som på hjemmebane slog OB 4-0.
Fynboerne blev spillet halvvejs tilbage til O’ense af et Brøndby-hold uden den karantæne- og skadesramte midtbanegeneral og topscorer Morten Wieghorst. I hans fravær var det de to næstbedste målskytter Peter Foldgast og Mattias Jonsson før pausen plus Thomas Kahlenberg og Kasper Dalgas efter intervallet, der scorede målene i Brøndbys syvende forårssejr – og 17. SAS Liga-kamp i træk uden nederlag.
FCK har til sammenligning sat sin rekord som ubesejret i Parken over styr, da holdet tabte til Viborg efter 25 nederlagsfri hjemmekampe i træk. Hvor Byens hold i efteråret blot led to nederlag, 0-3 til AaB og Esbjerg, er positionen som tårnhøj DM-favorit med ni-point-føring til Brøndby – sat over styr i et forsømt forår med fire nederlag.
FCK står med 55 point og en målscore på plus 15 mål, mens Brøndby efter 3-0 sejren over OB fører SAS ligaen med 56 point og en målscore på plus 27.
FCK har spillet dårligt i foråret, selv om træner Hans Backe gang på gang har sagt det modsatte. Man kan jo ikke holde de monstrøse scoringsproblemer ude af det totale billede, for mål er nu engang, hvad fodbold handler om.
Senest var den gal i lørdagens 0-0 kamp i Esbjerg mod vestjyderne, der har materialiseret sig som Ligaens tredjebedste hold. En af de få FCK’ere, der har holdt niveauet i foråret, er anfører Peter Nielsen. Flere af de øvrige, først og fremmest Carsten Fredgaard, Erik Mykland og Peter Møller, er langt under efterårets niveau. Så langt, at man spørger sig selv, om de egentlig er i ordentlig træning?
Det virker ikke sådan, hvilket er en god forklaring på de mange misbrugte målchancer. Uheld og tilfældigheder plus Thomas Røll og Martin Albrechtsens lange skadesfravær er i hvert fald ikke den dækkende og eneste gyldige forklaring.

Sin egen fjende
Et problem er den aldrig usynlige FCK-arrogance. Den er en stærkt medvirkende årsag til, at FCK taber i Parken til bundhold som AaB og Viborg – og på udebane til Silkeborg. Den slags sker ikke for Brøndby, der i foråret har slået både Silkeborg og AaB, mens det blev uafgjort mod Viborg. De to forskellige kulturer – Brøndby der har fastholdt, at man er en fodboldklub, FCK, der er stolt af være en virksomhed i underholdningsindustrien – markerer også en forskel, der udmønter sig i en opfattelse af Brøndbys spillere som nogle, der spiller med hjertet, og FCK’s som nogle, der ikke gør det. De er ’bare’ professionelt ansatte i fodboldselskabet og spiller der for pengenes skyld.
Påstanden er ikke saglig, men fodbold er jo heller ikke et sagligt, men et lidenskabeligt spil. Det vil enhver kunne se på onsdag, når de to ærkerivaler ramler sammen i DM-finalen.

Som Brøndby
FCK’s forsømte forår matcher Brøndbys nedtur sidste forår. Den kostede den norske træner Aage Hareide jobbet, selv om han officielt gik selv. Træner Tom Køhlert fik sat proppen i  og uafgjort i Parken mod FCK i næstsidste kamp, hvor Brøndby ikke var spor uheldig, sikrede de blå-gule det niende mesterskab siden 1985.
Efter de 18 spillerunder i efteråret, hvor FCK først i september tabte 3-0 i Aalborg og 3-0 i Esbjerg, men derefter spillede 10 kampe uden nederlag, virkede Byens Hold urørligt. Som eneste klub fremstod FC København som klubben, der både havde det bedste førstehold og de bedste reserver, de fleste tilskuere og den stærkeste økonomi med to cifret millionoverskud.
Brøndby var modsat 25 millioner kr i minus på årsregnskabet – og i spillerstaben var der skiftet radikalt ud. Af de dyre indkøb fra Aage Hareides tid var kun Mattias Jonsson tilbage, men sammen med sidste sommers eneste ’newcomer’ Morten Wieghorst har svenskeren været en markant støttespiller for de unge talenter. Og så har spillerne under trænerdebutanten Michael Laudrup og hans assistent-indpisker
John Faxe Jensen fået styr på den nye, mere boldbesiddende 4-3-3 spillestil hurtigere end nogen, også Laudrup og Faxe, selv havde troet det muligt.
Men sådan er det jo tit med unge spillere: Lykkes de med noget nyt, lykkes de dobbelt så godt som ældre spillere, fordi de ikke lader sig bremse af erfaringen.

Handicap
Mod OB i går var Brøndby uden en karantæneramt og knæskade-hæmmet Morten Wieghorst, der er blevet bedre og bedre for hver spillerunde. Mads Jørgensen var en fuldgod erstatning.
Wieghorst er med på onsdag i den store DM-finale, hvad FCK’s bedste i dette forsømte forår, den svenske midterangriber Jörgen Pettersson, ikke er efter den skade han pådrog sig i Esbjerg i lørdags.
»Et alvorlig handicap,« erkendte træner Hans Back både med adresse til det målløse resultat i Esbjerg, hvor skarpheden foran mål forsvandt med svenskeren, men også til DM-finalen i Brøndby i overmorgen.
Pettersson er en af de meget få FCK’ere, der har holdt sit niveau i foråret – ja faktisk forbedret det. Hvor svenskeren kom hjem fra Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach sidste år uden at være i træning, så har han i dette forår været en af de få FCK’ere, der ligesom anfører Peter Nielsen virkelig har været i toptræning.
I bunden sikrede Viborg sig endnu en sæson i Superligaen, da fodboldholdet fra håndboldbyen vandt nedrykningsslaget mod Silkeborg med 3-2, sejrsmålet sat ind af Thomas Frandsen på straffespark. Viborg fik altså fuldt udbytte af den anden trænerfyring i sæsonen og samarbejdet med den finurlige svenske træner Benny Lennartsson, der tiltådte som redningsmand 2. påskedag.
Silkeborg kan på papiret redde sig med sejre over Silkeborg og Brøndby i de sidste kampe, hvis AGF samtidig taber til Esbjerg og FCK. Ingen af delene er sandsynligt, alene fordi Silkeborg ikke har spillere nok med Superliga-klasse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her