Læsetid: 2 min.

EU er stadig på kant med WTO

EU’s forlig om landbrugsstøtten får ublid medfart fra tilhængerne af mere lige vilkår på verdensmarkedet
27. juni 2003

EU’s forlig om landbrugsstøtten får ublid medfart fra tilhængerne af mere lige
vilkår på verdensmarkedet

EU’s landbrugsreform
Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, mener ikke, at EU skal give en brik mere ved de kommende WTO-forhandlinger om verdenshandel og udvikling i Mexico i september, end det som landbrugsministrene blev enige om i Bruxelles torsdag morgen.
»Vi må forlange, at EU fastholder det som EU’s sidste tilbud, så vi undgår at komme til at betale to gange,« siger Peter Gæmelke.
SF’s ordfører på området, Jørn Jespersen, siger tværtimod, at EU bliver nødt til også at tilbyde øget markedsadgang og fjernelse af sin støtte til eksport af landbrugsvarer, hvis ikke forhandlingerne i WTO skal gå i baglås.
Morten Emil Hansen fra u-landsorganisationen Ibis siger, at EU-forliget er både »dumt« og »undergravende for de kommende WTO-forhandlinger.«
Deres erklærede formål er at rette op på skævheden mellem i-lande og u-lande ved at fjerne noget af forskelsbehandlingen og de rige landes beskyttelse af sig selv, især på landbrugsområdet.
»Reformen viser, at EU mangler vilje til at nå reelle resultater på det område, der er helt afgørende i WTO-forhandlingerne,« siger han.

Signalet er skuffende
Fødevareminister Mariann Fischer Boel siger, at EU er væsentligt bedre stillet i WTO-forhandlingerne i Cancun, Mexico, fordi man nu er begyndt på at nedtrappe den direkte kobling mellem direkte støtte til landmændene og (over)produktionens størrelse.
»Men det er et helt utilstrækkeligt signal. Det er jeg også sikker på, at u-landene vil sige,« erklærer Morten Emil Hansen.
Den radikale Martin Lidegaard siger, han er dybt skuffet. »Landbrugsministrene har haft mere travlt med at hyppe egne nationale kartofler end med at skabe en fælles europæisk landbrugspolitik til gavn for forbrugerne, u-landene og miljøet.«

For lidt og for langsomt
Den forhenværende socialdemokratiske landbrugsminister Henrik Dam Kristensen, siger: »Det er alt for lidt. I stedet for at begynde en reform, har man nærmest cementeret problemerne.«
Formanden for Folketingets fødevareudvalg, Christian H. Hansen fra Dansk Folkeparti, mener, at det går i den rigtige retning, »men det går alt for langsomt.«
Jørn Jespersen (SF) mener, det er helt uansvarligt, at EU’s forbrugere »fortsat skal betale hundredevis af millioner kroner, uden at det skader miljøet og naturen meget mindre end før«.
Både fordi der stadigvæk er en præmie for at producere mere og fordi reformen er gennemsyret af undtagelser, både nationale undtagelser og undtagelse af bestemte produkter.
WTO’s generalsekretær, Sapachai Panitchpakdi, siger, at aftalen bør kunne give ny luft til forhandlingerne i WTO.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her