Læsetid: 2 min.

Gunnar Nu for altid

4. juni 2003

Spot
Sportsredaktør Gunnar Hansen hed aldrig andet end Gunnar Nu, fordi han altid dramatiserede sine medrivende fodboldreportager ved at råbe ind i mikrofonen: »Og nu...nu...nu...NU...
scorer han.« Det kunne være John Hansen, Johannes Pløger, Karl Aage Præst eller hvem der ellers var i vælten dengang sidst i 40’erne, da Danmark (også) var en stor fodboldnation. En anden sætning, han lige så ofte benyttede, var: »Eigil klarer!« Enhver vidste, at han tænkte på Eigil Nielsen, en af Peter Schmeichels illustre forgængere, der benyttede sætningen som titel på sin eridringbog.
Gunnar Nu var søn af en møllebygger i København (1905-93) og blev allerede i 30’erne ansat på den opkommende radio, hvor han voksede sammen med mikrofonen med en iver og glæde, der ikke er set hverken før eller siden. Hvis andre åndede gennem cigaretter eller en pibe, åndede han gennem mikrofonen. Sit store gennembrud som talende reporter fik han ved olympiaden i Tyskland i 1936, den omstridte, som Hitler profiterede af. Mere interesserede danskerne sig imidlertid for, hvordan svømmepigerne klarede sig, og de klarede sig godt. En lille teenagepige, der vandt en medalje, blev, takket være en euforisk Gunnar, landskendt som »lille henrivende Inge«.

Paul Hammerich skriver i sin Danmarkskrønike: »Han kunne med ekstaselyde rive bisper og jordemødre og sportsdøve civilister op ad sofaen og få dem til at omfavne hverandre i jubel over, at en vægtløfter fra Fåborg havde løftet over 200 gram mere end den farlige bulgarer (der i modsætning til fynboen var professionel). Samt postulere, at Dannebrog under en sejrsceremoni var det eneste flag, der foldede sig sådan helt ud.« Hammerich citerer ham også for denne fortalelse i farten: »Bolden kommer som skidt ud af en kanon... åh, undskyld... skudt ud af en kanin... ih, hvor er det spændende...«
Gunnar Nu var lokalpatriot, nationalist, dansker om en hals, og det var altid uretfærdigt, når vi tabte, ofte dommerens skyld. Han fik sit modspil, da en yngre generation af sportskommentatorer som Jørgen Leth begyndte at kritisere ham, dels for sit medhold med danskerne, men navnlig for at være overfladisk, når han skulle forklare fodboldspillet, eller hvilken sportsgren han nu var sat på. Der er kommet andre toner siden, hvor kommentatoren ofte har en tidl. aktiv med sig i boksen.
Gunnar, der også speakede til andet end sport f.eks. Jutlandias afrejse, vedblev dog at bevare sin uovertrufne popularitet hos den menige dansker og var aktiv til det sidste. Hvad han manglede i dybde og saglighed, havde han i den forstand, at han var en af de første, der til bunds havde forstået mediet. En buste af ham er i dag at se på en plads, opkaldt efter ham, foran Østerbro Svømmehal ved siden af Københavns Idrætspark.

*DR2 kl. 17.41: Ved mikrofonen: Gunnar Hansen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her