Læsetid: 2 min.

Hollywoods våde drøm

17. juni 2003

Spot
Fiktive præsidenter er altid demokrater. Ikke sådan direkte og i tale – for man vil jo ikke fremmedgøre den halve amerikanske befolkning, dem med republikanske tilbøjeligheder.
Men i princippet og på mærkesager er de alle som en skåret over samme model som Michael Douglas i komedien Præsident på frierfødder. Hollywoods præsidenter er nyforelskede, ’pro choice’, ikke så kristne, så at det gør noget, men alligevel belæste og velbevandrede i det Gamle Testamente.
Selvfølgelig er Nixon og vicepræsident Agnew blevet filmatiseret et par gange, og også i Michael Moores komedie Canadian Bacon er præsidenten republikansk. Men han starter da også en koldkrig mod Canada som svar på dårlige meningsmålinger.
DR sender serien Præsidentens mænd. Her regerer en meget viis Martin Sheen over Det Hvide Hus – altid kompromisløst i overensstemmelse med sin overbevisning. Han omgiver sig med meget unge og meget idealistiske folk, der også gerne vil gøre det gode og gøre en forskel. Priserne væltet ned over serien, men alligevel er der mange, der spørger: Hvor realistisk er den egentlig, den der våde drøm af en præsident.

Det spørgsmål forsøgte den amerikanske tv-station C-SPAN (USA’s DK4) at besvare på et universitet i Geneva, New York, hvor virkelighedens Præsidentens mænd fra Clintons tid var samlet. Som den ældste og den der havde været længst i Det Hvide Hus, lagde præsidentens personlige sekretær – Betty Currie (i serien Miss Linningham) ud. Hun havde arvet den præsidentielle kat Socks og kunne berolige: »Socks har det godt.«
Derefter fik præsidentens personlige rågiver ordet – i serien Charlie, i virkeligheden Steven Goddin. Han kunne fortælle, at han var kendt som ’the butt boy’ fordi det blev forventet, at han altid var bag præsidenten. I serien er Charlie kæreste med præsidentens datter, og det var faldet Goddin for brystet: »Hvad er forskellen mellem serien og virkeligheden? For det første: Man dater ikke præsidentens datter og slet ikke en 13-årig Chelsea Clinton. Men jeg ville nu heller ikke foreslå det, selv om hun er et par og 20 som i serien.«
Det var også faldet Goddin for brystet, at seriens Charlie havde fået hans arbejde efter at have søgt en stilling som cykelbud: »Jeg forestiller mig gerne, at det kræver lidt flere kvalifikationer end et cykelbuds.«
Bagefter kunne de studerende stille spørgsmål: »Jeg ved, at Clinton var både klog og smart, men var han også vis?« var der en der ville vide. Virkelighedens CJ Cregg, den tidligere pressesekretær Jake Siewert svarede diplomatisk: »Clinton var en kompleks mand.« Og, blev det tilføjet i en vis konsensus: Måske en anelse mere kompleks end Martin Sheen.

*Præsidentens Mænd hver tirsdag på DR2 23.50 – debatten kan ses på www.c-span.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her