Læsetid: 2 min.

Irak-kommission bør undersøge optakt til krig

Venstrefløjen kræver nu, at regeringens forklaringer forud for Irak-krigen bliver set efter i sømmene af en uafhængig kommission. S og R tøver
19. juni 2003

Undersøgelse
Regeringens skiftende forklaringer om årsagen til at gå i krig mod Irak bør undersøges af en uafhængig kommission. Det foreslår Folketingets venstrefløj nu på baggrund af de afsløringer, der er fulgt i kølvandet på den eng-elske kommission.
En dansk undersøgelse skal blotlægge, om toneangivende politikere i VK-regeringen manipulerede med sandheden om masseødelæggelsesvåben. Desuden skal alt relevant materiale fra de to danske efterretningstjenester, FE og PET, inddrages.
»Der sker en kortslutning af den demokratiske proces, når vi ikke har samme diskussion i Danmark. Det er en ganske alvorlig ting at gå i krig. Og hvis det er sket på falske forudsætninger, så må det frem i lyset,« siger SF’s formand, Holger K. Nielsen.
Enhedslisten støtter kravet om en dansk kommissions-undersøgelse, mens Socialdemokraterne vil afvente et udspil fra regeringen. Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) har heller ikke taget stilling til en eventuel kommission.

Kritik af Fogh
SF retter en skarp kritik af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for lægge låg på sagen om de manglende masseødelæggelsesvåben.
Statsministeren lagde før krigens begyndelse vægt på frygten for Saddam Husseins lagre af kemiske og atomare våben. Men i statsministerens tale ved Folketingets afslutning den 3. juni var de frygtede våben pludselig udeladt som forklaring på krigen.
»Det er en skandale, at regeringen ikke engang er kommet med en redegørelse endnu. Det er gået i hårdknude, blot fordi regeringen automatisk har flertal med Dansk Folkeparti,« siger Holger K. Nielsen.
Medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Keld Albrechtsen (Enh.), mener, at regeringen står med et gevaldigt forklaringsproblem, som en kommission bør se nærmere på:
»Vi må have afklaret, hvilken viden, regeringen har haft og forsøgt at skaffe sig. Om den har viderebragt forkerte informationer og blot taget for givet, at de oplysninger, som USA og England kom med, var rigtige,« siger Keld Albrechtsen.
Han erkender, at det bliver »op ad bakke« at samle flertal for en kommission i Folketinget. Ikke desto mindre bør det være i regeringens egen interesse at få klarlagt, at den ikke har givet Folketinget fejlagtige oplysninger om baggrunden for en Irak-krig, mener han.
Socialdemokraterne er åbne for en undersøgelses-kommission, oplyser udenrigsordfører og medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Jeppe Kofod: »Regeringen må føle sig ført bag lyset. Regeringen har sagt, at den havde sikker viden om masseødelægelsesvåben og bør forklare, hvori den sikre viden be-står. Det må da være et problem for statsministeren, at den viden ikke holder stik.«
I første omgang vil Socialdemokraterne dog have en redegørelse fra regeringen om sagen.
Forhenværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) har »ikke rigtig taget stilling« til en dansk parallel til den engelske kommission.
Han tvivler på, at en kommission vil bringe afgørende nyt frem i lyset, fordi de danske efterretningstjenester ikke selvstændigt har opereret i Irak:
»Regeringens brøde er, at den har stolet på efterretninger fra USA og England,« siger eks-udenrigsministeren.
Venstre afviser klart en uafhængig undersøgelse af optakten til krigen i Irak:
»Det er der ikke brug for. Det vil nærmest komme til at blive en sekundær undersøgelse, fordi vi i Danmark ikke har adgang til de primære kilder som i USA og England, der ligger inde med dybt klassificerede oplysninger,« siger udenrigsordfører Troels Lund Poulsen (V).
Baggrunden for at gå i krig var først og fremmest, at Saddam Hussein ikke efterlevede FN’s krav om en redegørelse for Iraks tidligere lagre af masseødelæggelsesvåben, fremhæver han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her