Læsetid: 5 min.

Jog tyve på flugt med motorsav

Fjerde indbrud på fire måneder. Det blev forleden for meget for ejeren af en motorsavsforretning i Vig
24. juni 2003

Lokalsprøjten
VIG – 48-årige Henning Klarskov Andersens isblå blik forbliver roligt og uflakkende, mens han genkalder sig sin voldsomme natlige oplevelse nogle døgn forinden.
Vi sidder efter lukketid ved et bord i et lille firmakøkken i hans forretning, Odsherred Motorsave, og skyller hændelsen ned med kaffe i plastickrus i plasticholdere. På min sidder der et hvidt mærkat med navnet ’Tonny’ trykt på. Fra værkstedslokalet ved siden af larmer en transistorradio – på P3 afsynger Metallica »St. Anger«, et stykke heavy-musik om at være vred.
»Det kunne være gået meget værre, hvis vi skal se katastrofalt på det,« siger Henning Klarskov.
Det havde været en almindelig søndag aften, og han og konen var gået i seng ved 22-tiden i deres førstesalslejlighed i Vig Hovedgade, cirka hundrede meter fra hans virksomhed, Odsherred Motorsave.
»Og så ligger man og ser lidt fjernsyn. Sådan et hænger vel efterhånden over sengen i ethvert dansk hjem. Jeg vil tro, at jeg er faldet i søvn, da sporten er overstået. Man har vel sovet temmelig godt på det tidspunkt.«
Da tyverialarmen nede i forretningen gik klokken 1.06, vågnede de begge med et sæt. Mens Klarskov lynsnart trak i en t-shirt og et par jogging-bukser, kiggede konen ud ad vinduet; hun syntes, hun kunne se lys fra en lommelygte. Var der indbrud igen?
Henning Klarskov har været i motorsavsbranchen i ni år. Siden han rykkede sin forretning fra Nykøbing til Vig den 1. marts i år (forud for plæneklippersæsonen), har der været tre indbrud i hans forretning, og det var begyndt at irritere ham. Nu satte han i løb ned ad stien med nøgler og mobiltelefon i hånden.

Hvad helvede?
Da han nåede frem, halvandet minut efter alarmen var gået, fik han øje på en mørk Volvo V70 stationcar, som kom ræsende ad Torvestræde ved Odsherred Motorsave.
»Jeg tænker: ’Hvad helvede er det for noget?’ Lige i farten troede jeg, at det var en vagtmand, der kom forbi. Men så står en mand ud af bilen og råber: ’kom ud! kom ud! kom ud!’ Det er så et typisk tegn på, at det var et indbrud«.
Nu løb Henning Klarskov ind i gården bag den 84 kvadratmeter store butik. Og ganske rigtigt – i mørket kunne han se, at bagdøren var blevet brækket op med et koben. I det samme tumlede en mandsperson, formentlig i slutningen af 20’erne, ud fra forretningen med en favnfuld kvalitetskædesave fra Stihl og Jonsered, som han havde raget ned fra nogle hylder i hjørnet bag en stor rød LT2114 Alpha-havetraktor med 14 hk, automatgear, brede dæk, justerbart sæde og forlygter til 16.995 kroner. Tyvene vidste præcis, hvad de skulle gå efter.
»Da han løber forbi, forsøger jeg så at spænde ben for ham, men han vælter ikke,« siger Henning Klarskov Andersen.
Han sidder lidt og kigger. Så fremviser han et par lange rifter på underarmen. Han har også et sår over venstre øjenbryn.
»Hvordan jeg får lavet den her rivning, er jeg egentlig ikke klar over.«
»Det er typisk en kædesav, der lige har snittet, så man kan sige, det er kraftedeme heldigt, at der ikke bliver revet mere af end det.«
Henning Klarskov, der er udlært mekaniker og deltidsansat i brandvæsenet med en indsatsledervagt i Vig hver anden uge, kunne trods sin vævre skikkelse måske nok have klaret sin 20 år yngre modstander alene. Men under karambolagen kom dennes makker løbende og hev noget op af lommen, kunne Klarskov se.
»Han får fat i en flaske med tåregas eller lignende, som han sprøjter i hovedet på mig.«
Derefter satte de to gerningsmænd i løb mod Volvoen, og på
vejen smed tyven de fem motorsave, han havde på sig. Da der er 30 sekunders forsinkelse på tyverialarmen, havde de dog allerede fået bakset ni kædesave ind i bilen, før Klarskov var nået frem.
Nu handlede Henning Klarskov pr. instinkt. Og han var blevet godt vred.
»Det hele er tåget, men jeg ser, at de springer ind i bilen. Så hugger jeg en af motorsavene (en tyskproduceret Stihl Rollomatic, red.) fra gaden og banker bunden af den ned i forruden på bilen tre-fire gange.«
– Går den i stykker?
»Jojo, den krakelerer, men hvor meget den er smadret, det ved jeg ikke,« siger Klarskov og smiler bag overskægget.
»Og så daffer de jo af sted.«

Udbrændt
Først dér ringede han til politiet. Han er sikker på, at der er tale om organiseret tyveri. Om lørdagen et par dage forinden havde der været en suspekt, ung fyr i forretningen, som havde fået set sig omkring. Tyvene fik nu ikke noget ud af det. Ud på morgenen fandt Nykøbing Politi den stjålne flugtbil, som var havareret på Ravnsbjergvej ved Jyderup få kilometer fra Vig. Her lå de ni motorsave stadig.
Selv om Henning Klarskov tager det hele med knusende ro, har han været noget træt bagefter.
»Ens døgnrytme bliver ødelagt totalt, i og med at man først bliver hevet ud af kassen efter halvanden times søvn. Og efter al den tid med politiet... klokken blev næsten fire, inden vi kom hjem og i seng. Vi var også en tur på skadestuen for at få tilset det her (peger på såret over øjenbrynet). Og så op igen klokken halv syv og møde på arbejde halv otte. Sådan kører det hele dagen. Jeg ved ikke, hvor mange gange historien er blevet fortalt, for alle, der kom ind i forretningen, skulle jo høre, hvad fanden det var for noget. De havde hørt nogle rygter ude omkring.
– Rygterne svirrer bare?
»Ja, det gik sgu stærkt. Der er lige pludselig meget fokus på det. Det kører så til langt hen under aftenen, og dér var jeg altså godt nok træt. Jeg tror ikke, at den var ret meget over otte, da vi gik i seng mandag aften. Vi var sgu godt brændt ud begge to. Som jeg sagde: ’Nu skal vi fandme have ladet batterierne op’. Dér varede det altså heller ikke længe, før man sov«.

FAKTA
Odsherred by night
»Natten til mandag måtte Henning Klarskov på skadestuen efter et
ublidt møde med to indbrudstyve. Det skræmte ham dog ikke mere, end at han mødte på arbejde igen tre timer efter besøget på skadestuen. (...)«

Holbæk Amts Venstreblad,
onsdag den 18. juni 2003

*Oliver Stilling rejser rundt i sommerlandet, hvor han læser lokalaviser. Det er den anden artikel i serien

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her