Læsetid: 2 min.

K'NYT

17. juni 2003


Bassist tilbage fra de døde
*En mærkelig men sand historie: Den amerikanske jazzbasist Henry Grimes, der i 50’erne og 60’erne var en højt respekteret musiker især forbundet med avantgardejazzen; han arbejdede med blandt andre Thelonious Monk, John Coltrane, Sonny Rollins, Cecil Taylor og Albert Ayler – og forsvandt sporløst i starten af 70’erne. I tre årtier vidste ingen, hvor han befandt sig, og mange anså ham for død. Men en ihærdig fan fandt for et stykke tid siden frem til Grimes, der i mange år havde boet alene på et hotelværelse i Los Angeles. Han havde ikke fulgt jazzscenen siden og havde aldrig set en cd før. Mr. Grimes modtog fornylig en invitation til at spille igen og optrådte 26. maj for første gang siden 1968 i New York under Vision Festival – på en doneret bas. cmh

Hamsun til Hollywood
*Knut Hamsuns roman, Mysterier, fra 1892 skal filmatiseres. Den skandinavisk-amerikanske storfilm kommer til at koste et to-cifret millionbeløb – i dollar – og indspilningen påbegyndes næste sommer. »Der tales om at filme både i USA, Norge og Sverige. Dette er nemlig et skandinavisk projekt i samarbejde med USA. Det er en megasatsning,« siger Hamsuns barnebarn, der er rettighedsforvalter, til den norske tv-station, NRK.
Hvem der skal spille hovedrollen som Nagel, ligger endnu ikke fast. Dog er yndlingen Maria Bonnevie på forhånd tiltænkt en rolle i filmen, skriver Aftenposten.

1924 kvinder på nettet
*19. juni går Kvinfo i luften med et helt leksikon, som brugerne kvit og frit kan klikke ind på. Det er Dansk Kvindebiografisk Leksikon, der er udkommet på Rosinante, og indeholder biografier om intet mindre end 1924 kvinder, skriver Bogmarkedet. Digitaliseringen har stået på det sidste års tid, og det er Kvinfos forhåbning, at man i fremtiden vil kunne opdatere biografierne løbende.
www.kvinfo.dk.

Papirkunst i Rundetaarn
*Kunstformen paper-art fandt sin renæssance i 1960’ernes New York blandt kunstnere som Robert Rauschenberg og David Hockney. Inden for de sidste 20 år har den udviklet sig markant i Europa, hvor mange kunstnere arbejder med papir. Derfor har kunstnergruppen Sten & Papir taget initiativ til den kommende udstilling i Rundetaarn, hvor danske papirkunstnere samles for første gang for at vise collager, mosaikker, skulpturer og figurer i en række forskellige kunstneriske udtryk. Til 10. august.
www.stenogpapir.dk/
www.rundetaarn.dk

Bergman-kavalkade på tv
*Svensk tv (SVT) tager for første gang samlet greb om Ingmar Bergmans filmproduktion og viser i løbet af sommeren hele 14 film af instruktøren, der selv vil introducere de fleste. Det drejer sig blandt andet om Sommernattens leende, Nattvardsgästerna, Tystnaden, Persona og Höstsonaten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her