Læsetid: 3 min.

’Konventet er en succes’

Den danske regerings repræsentant i Konventet om Europas fremtid, Henning Christophersen, er glad for det arbejde, de 105 medlemmer har udført
10. juni 2003

Christophersen
– Hvad mener du overordnet set om den måde som Konventet har arbejdet på?
»Det har været en succes. For første gang er en ny EU-traktat blevet forberedt i fuld offentlighed, og ikke kun af regeringsrepræsentanter, men af en bredt sammensat gruppe. Det har været en væsentlig årsag til at arbejdet i Konventet vil medføre, at EU-samarbejdet bliver enklere og lettere at forstå.«
– Har Konventet ansporet til en folkelig debat om Europas fremtid?
»Der har, og ikke kun i Danmark, været stor interesse for arbejdet i Konventet. Jeg tror, at alle deltagere i Konventet har holdt snesevis af foredrag om arbejdet i Konventet og modtaget hundredevis af henvendelser fra borgere og interesseorganisationer. De offentlige drøftelser i Konventet har gjort det lettere for alle at følge med i arbejdet og skabt større opmærksomhed.«
– Hvad mener du om den måde som EU – særligt EU’s fremtid – debatteres på i Danmark?
»Den danske EU-debat afspejler, at Danmarks deltagelse i EU de sidste 30 år har været med til at skabe rammerne for samfundsudviklingen i Danmark. Det har skabt rammerne for en gunstig udvikling af vores samfund. På nogle punkter kunne jeg godt ønske mig, at debatten fokuserede mere på Danmarks konkrete interesser i resultaterne af EU-samarbejdet. Det gælder f.eks. politisamarbejdet og områder som asyl og indvandring. EU-landene og Danmark har en stærk interesse i at EU bidrager til at løse disse opgaver. Danmark har en interesse i at f.eks. kontrollen af EU’s grænser mod Rusland og Ukraine bliver varetaget så effektivt som muligt. Danmarks muligheder for at sikre, at så mange flygtninge som muligt får en effektiv beskyttelse i nærområderne, er også betydeligt større i samarbejde med EU, end hvis vi skal forsøge alene.«

Enkelt og forståeligt
– Hvad er overordnet set det bedste ved resultatet af Konventets arbejde?
»EU-samarbejdet bliver mere enkelt og lettere at forstå. I dag skal man læse adskillige hundrede sider for at få et overblik. Med den nye traktat kan man få et overblik over de grundlæggende principper på knap 40 sider. Samtidigt bliver det mere åbent og tilgængeligt, fordi folk på en anden måde end i dag kan følge med i, hvad der foregår. Der bliver skabt overblik og lovgivning kommer til at foregå offentligt.«
– Hvad er overordnet set det værste ved resultatet af Konventets arbejde?
»Der er ikke noget som er ’værst’, men der er institutionelle forslag, som kan forbedres.«
– Hvad mener du om at oprette en fælles udenrigsministerpost for EU?
»Ved at give en enkelt person ansvaret for at koordinere Kommissionens og Ministerrådets arbejde med udenrigspolitikken vil EU kunne få meget større slagkraft i international politik. Som et lille land har Danmark en interesse i et handlekraftigt EU i verdenspolitikken, der kan bidrage til at fremme danske interesser og værdier.«
– Hvad mener du om at indføre en form for præsident for Rådet?

Megen logik
»Der er megen logik i, at et EU med 25 lande får en permanent formand for Det Europæiske Råd, der får til opgave at organisere EU’s topmøder, lede forhandlingerne og drage konklusioner. Vi så, hvor megen tid vores egen statsminister brugte på opgaven. Man kan derfor argumentere fornuftigt for, at det er en opgave, som kræver en persons fulde arbejde. Der skal selvfølgelig laves en ordentlig beskrivelse af den pågældendes arbejde, så det er afgrænset i forhold til Kommissionens formand og i forhold til EU-udenrigsrepræsentant. Det er vigtigt at undgå interessekonflikter og overlapninger. Men det skulle også være muligt.«
– Når eller hvis danskerne skal til folkeafstemning om den nye forfatningstraktat, hvad vil du så anbefale dem at stemme?
»Ja.«
– Hvorfor?
»Fordi Konventet har lavet et traktatudkast, der sikrer, at det EU-samarbejde, der nu i over 30 år har skabt gode rammer for udviklingen af vores økonomi og af det danske samfund kan fortsætte i en mere enkel form.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her