Læsetid: 3 min.

Kunsten synger sine tanker ud

Intern musikalsk fødekæde er under opbygning i Danmarks Radio. Leg kombineres med resultat-orienteret opbygning af sangere fra fem-års alderen
3. juni 2003

Væksthus
Duiduiduidui – Pigestemmer varmer op i Danmarks Radios Studie 2. Det er torsdag og kl. er 10. Om en time skal DR Pigekoret synge til indvielsen af den nye metrostrækning på Frederiksberg. Dirigenten Michael Bojesen tjekker de svære steder og de unge sangere retter sig ubesværet ind, som var de professionelle. Numrene er netop udkommet på en cd sammen med bassisten Chris Minh Doky, og de viser Pigekoret som korister og individualister, der både kan hver for sig og sammen.
Danmarks Radio er ved at opbygge en intern fødekæde, som er båret af et ønske om at uddanne og pleje talenter lige fra Spirekoret for de allermindste til Radiokammerkoret, som er det specialiserede eliteensemble.
»Vi skal være leveringsdygtig i kvalitet på alle niveauer. Alderssammensætningen er for tiden vanskelig i Radiokammerkoret. Målet ligger fast: Fra 2005 vil vi have et kammerkor på 18 sangere, som er fuldtidsansat på kontrakt. Koret skal blive bedre, turnere meget mere og være mere fleksibelt«, fortæller Per Erik Veng, som er Kor & Orkesterchef.
De ondskabsfulde ville sige, at det begynder i Spirekoret med topkvalificeret undervisning, og det ender med Radiokammerkoret, hvor man bliver fyret. Men ledelsen synes at arbejde ud fra, at DR er et væksthus og ikke en varmestue med udsigt til pension. Der er nye tider på vej for DR’s
ensembler.

Smagen af ord
De unge sangere begynder i fem-års alderen i Spirekoret, hvorefter vejen går over børnekor til pigekor. Undervejs i forløbet får pigerne en solid uddannelse. Bl.a. har et sponsorat fra Frederiksberg Sparekasses Fond gjort det muligt at ansætte stemmepædagoger til at arbejde målrettet med hørelære og stemmedannelse.
»Børnene bliver specialister i at synge deres tanker ud,« fortæller Pia Boysen, som er dirigent for børnekoret. »De opnår den fantastiske glæde ved at synge ud med åndedrættet, de får et kendskab til lyrik, de får en enestående mulighed for at fordybe sig i tekster. De kender smagen af ord.«
»Når vi ikke udtrykker os, undertrykker vi os selv. Hvis en stor del af vores personlighed kontrolleres og undertrykkes, vil vi få meget store problemer i vores eksistens. Vi er blottede når vi giver lyd, men denne lyd kan netop hjælpe os til at komme indad og åbne for sindets lukkede kamre,« siger Pia Boysen.
Radiopigekoret er det mest aflyttede vokalensemble i Danmark. Hver dag hører næsten 600.000 lyttere koret synge på P4 umiddelbart inden middagsradioavisen. Pigekorets dirigent Michael Bojesen er ikke beskeden på korets vegne:
»Vi vil være blandt verdens førende pigekor, og vi har gode forudsætninger for at blive det, da vi har dygtige og topmotiverede børn, som vi har store ambitioner med. Men ikke for enhver pris. I alt hvad vi laver, tager vi udgangspunkt i musikglæden. Mange, der arbejder med børn, ’pisker’ dem og skælder ud. Det gør vi ikke. Vi arbejder derimod med den lange række af små succeser, der giver store resultater.«

Kys dem alle fra mig
Der var en gang, hvor man talte om den særlige ’radiopigekorsklang’ – og vel at mærke nærmest brugte det som et skældsord. Før i tiden sang pigerne med spinkel stemme, hvor alt under halsen ikke var medregnet i klangdannelsen. Det bevirkede at pigerne fik store problemer som voksne, hvis de ville synge i kor. Det er der lavet om på nu:
»I dag arbejder vi med hele kroppen, og vi uddanner i hørelære og stemmedannelse. Det giver en helt anden klang og nye muligheder for at bruge pigerne i helt nye sammenhænge,« siger Michael Bojesen. Pigekoret er f.eks. med til at uropføre nye værker af Sunleif Rasmussen, Ib Nørholm og Jens Hørsving. og den 4. juli synger koret i Tivoli med Chris Minh Doky, Sanne Salomonsen og Randy Brecker.
I morgen kl. 19.30 synger DR Radiopigekoret i Tivoli med et program, der afspejler den kunstneriske profil: Første afdeling med sange fra den danske guldalder, Hamerik og Gade. Efter pausen musikalsk leg med Tivoligarden, hvor man spiller uddrag af Pochahontas. Michael Bojesen vil gerne dyrke den danske sangskat og han vil gerne forny den. Sidste år samarbejdede koret med Bent Fabricius Bjerre, i år er det Ulla Henningsen. Det hele sker under temaet: ’Til minde om Liva Weel’.

FAKTA
Radiopigekoret
*Oprettet i 1939 under navnet Statsradiofoniens Pigekor. Første dirigent var Lis Jacobsen. I 1966 overtog Tage Mortensen dirigentstokken. Ved årsskiftet 2000/2001 fik koret en chefdirigent: Michael Bojesen, og koret kom til at høre til under orkester- og korredaktionen. Kunstnerisk chef for ensemblerne er Per Erik Veng. Protektor er Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Alexandra. Fra april 2003 kan også drenge optages i Spire- og Børnekoret. Flere informationer på www.dr.dk/rpk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her