Læsetid: 2 min.

Læger skal sladre om kolleger

Tusindvis af danskere er ramt af lægernes fejltrin – uden de får besked. Advokat foreslår, at læger skal have pligt til at indberette kollegers fejl
13. juni 2003

Borgerne skal være sikre på at få besked, hvis lægerne laver fejloperationer eller giver forkert behandling.
Det mener advokat med speciale i erstatningsret Lars Sandager-Jørgensen, der kritiserer regeringens nye regler for patient-klager for at være helt utilstrækkeligt.
Regeringen indfører et anonymt system, hvor læger og sundhedspersoner anonymt kan indberette fejl. Men det efterlader patienterne hjælpeløse, fordi de ikke får besked om, at de er fejlbehandlet: »Det kræver en særlig viden at finde ud af, at du faktisk er blevet fejlopereret. Den viden skal du bruge, for at du kan få erstatning. Og du kan kun finde ud af det ved at få besked af en læge. Derfor er det meget overraskende, at læger ikke har pligt til at indberette andres fejl,« siger Lars Sandager-Jørgensen.
Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF), deler bekymringen for, at patienterne på den måde går glip af erstatning og risikerer skader på helbredet.
»Det handler om at forbedre patienternes sikkerhed, når der opstår fejl. Og at sikre mod at patienter bliver yderligere syge. Derfor skal vi holde et vågent øje med de nye regler. Jeg vil være garant for, at systemet bliver evalueret,« siger Birthe Skaarup.

Pligt til at sladre
En undersøgelse har tidligere vist, at mellem 1.500 og 4.000 danskere hvert år mister livet som følge af fejl i sundhedsvæsenet. Og 10 gange så mange bliver ramt af alvorlige skader.
Lægerne har allerede pligt til at indberette, hvis de selv begår alvorlige fejl, men det sker ikke. Og det er der en god forklaring på, siger formand for Den almindelige danske lægeforening Jesper Poulsen:
»Pligt er i den her sammenhæng fuldstændig ligegyldigt. Lægerne har pligt til at indberette egne fejl, men det sker ikke, fordi de risikerer at få et hak i tuden af Patientklagenævnet. Det gør ikke en dyt til forskel at indføre en generel pligt, hvis lægerne ikke følger den,« siger Jesper Poulsen.
Advokat Lars Sandager-Jørgensen forstår udmærket, at lægerne tøver med at oplyse om egne fejl. Netop derfor bør alle sundhedspersoner forpligtes til at fortælle det til patienterne, hvis de opdager fejl fra tidligere behandlinger, mener advokaten.
Han har netop selv afsluttet en sag, hvor en patient havde fået bortopereret en forkert ryghvirvel. En overlæge dækkede over fejlen i længere tid, før sagen til sidst blev afsluttet med en erstatning til patienten.

Mistro til læger
En pligt til at indberette alle fejl vil hjælpe myndighederne til at få overblik over det reelle antal fejl, fremhæver advokat Lars Sandager-Jørgensen. Og samtidig fjerne den udbredte mistro til læger, mener han.
Sundhedsudvalgets formand, Birthe Skaarup, vurderer, at selv en pligt til at indberette fejl næppe kan få alle fejl frem i lyset:
»Det er meget vanskeligt at komme til livs. Vi kan sagtens pålægge lægerne at indberette alle fejl, men det vil 100 procent være en æressag for lægerne, om de indberetter. Der vil stadig blive begået fejl, der ikke bliver fortalt,« siger Birthe Skaarup.
Lægeforeningens formand, Jesper Poulsen, ser hellere, at patienterne selv med tiden får mulighed for direkte at indberette fejl. Samtidig mener han, at regeringens nye regler om anonyme indberetninger vil skabe en generelt bedre sikkerhed for patienterne, fordi der bliver sat fokus på de områder, hvor der bliver begået fejl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her