Læsetid: 3 min.

Et land på vågeblus

Trods subventioner og lavere lønninger halter Østtyskland fortsat efter Vesten, når det gælder arbejdspladser og indkomster
27. juni 2003

Portræt
Hvis man tager toget fra østtyske Leipzig mod Bayern, ser man på vejen ud af byen en gammel, forladt fabriksbygning fra 1900-tallet. Bygningen er opført i røde teglsten, på taget mellem ovenlys-kasserne breder selvsåede træer og græs sig.
Sådan ser de ud – de blomstrende landskaber, som daværende kansler Helmut Kohl lovede østtyskerne forud for valget i 1990.
Valget vandt han, men løftet blev aldrig indfriet.
Ingen arbejdsgiver overvejer at flytte ind i den nedstyrtningstruede bygning ved jernbanen, og kommunen Leipzig har ikke råd til at rive den ned. I stedet går naturen sin gang og sløjfer nu menneskenes territorium.
Ledigheden er på ca. 20 procent – selv om mere end én million østtyskere har forladt deres landsdel siden genforeningen. Hvad der gik galt?
Professor i økonomi Joachim Scheide, universitetet i Kiel:
»Uden diskussion er det vedtaget, at lønningerne i Østtyskland skal nærme sig vest-niveauet, selv om alle ved, at det skaber mere arbejdsløshed end de 20 procent, der allerede er,« sagde han til Information i marts.
»Pengene skaber ingen resultater, i stedet ødelægges arbejdspladser. Der findes enkelte virksomheder, der kører godt, men der er ingen vækst som i Polen og Ungarn – lande, der ikke får subventioner og kommer langt hurtigere frem.«

Se på Poznan
Hvordan den økonomiske teori manifesterer sig i virkeligheden, kan man se i den polske by Poznan. Gennem de senere år har en række store tyske og amerikanske virksomheder slået sig ned her, lokket til af et snarligt EU-medlemskab, billige industrigrunde og lønninger på ned til en femtedel af de tyske.
Resultatet er en ledighed på ca. seks procent i Poznan. I den østtyske by Schwedt på den anden side af grænsen er ledigheden 23 procent – på trods af masseafvandringen mod Vest.
Men et lavtlønsområde som i Øst ønskede de færreste i det genforenede Tyskland – hverken politikerne, vælgerne eller fagforeningerne. Og sådan holdes det østlige Tyskland fortsat på et økonomisk vågeblus, hvor lønningerne er lavere end i vestlige del, uden at forskellen er så markant, at den inviterer til et opsving i beskæftigelsen. Og for hver lønstigning svinder incitamentet til at investere i Østtyskland.
De tre timers arbejdstidsnedsættelse, som metalarbjderne gør krav på, svarer til en øget lønudgift på otte procent. Nok til at tage luften ud af industrien i Østtyskland, advarer økonomerne fra forskningsinstituttet IWH i Halle om.
Hvem har gavn af, at lønomkostningerne stiger? Christoph Keese, der er chefredaktør for Financial Times’ tyske udgave, har en formodning: De vestligt-dominerede fagforeninger.

En kynisk strejke
»Formodentlig strejkes der for at stoppe konkurrencen med Vesten ved hjælp af høje lønninger og kortere arbejdstid. Ethvert nok så lille opsving i Øst truer deres velerhvervede forhold i Vesten,« skrev han i en kommentar og kaldte konflikten om 35 timers arbejdsugen for »kynisk«.
Lederen af IG Metall i det østlige Tyskland, Hasso Düvel, mener, at arbejdstidsnedsættelsen handler om »en bid retfærdighed«, nu, 13 år efter genforeningen.
»Den er en foræring til Østeuropa,« svarer professor Ferdinand Dudenhöffer, Gelsenkirchen.
Professoren regnes for landets førende kapacitet, når det gælder bilindustri. Han har foreslået, at man åbner et lavtlønsområde til den beskedne østtyske bilindustri og inviterer polakker og tjekker til at arbejde her.
Det sker ikke, naturligvis ikke. I stedet vokser der træer på taget af den nedlagte fabrik i Leipzig, og hos Daimler-Chrysler i Ludwigsfelde har græsset fred til at trænge op gennem parkeringspladsens fliser.

Østtyskland
*Muren faldt i 1989, 11 måneder senere var de to Tysklande genforenede. I år 2003 er 20 procent af arbejdsstyrken ledig, hovedparten af resten tjener mindre og arbejder mere end kollegerne i Vest

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her