Læsetid: 2 min.

Lettere at være dårligt gående

Rollator-folket behøver snart ikke længere frygte den forkætrede bro over Skovvejen i Jyderup
25. juni 2003

Lokalsprøjten
JYDERUP – Da jeg i går kørte gennem Jyderup, en fin lille skovklædt by 83 kilometer vest for København, var tre vejarbejdere med skæg og
orange overtræksbukser i færd med at fræse store betonlunser af et særdeles højt, lokalt fortov på broen over motortrafikvejen, der pløjer sig tværs gennem byen i retning af Kalundborg. Det møjsommelige arbejde så tilforladeligt og kommunalt ud, men i virkeligheden var det resultatet af en polemik, som Ældrerådet i Tornved indledte med et brev til kommunen allerede i oktober sidste år:

Prisgivne
»Ældrerådet finder fortsat forholdene uacceptable for ældre i almindelighed og rollator- og kørestolsbrugere i særdeleshed,« hed det i skrivelsen.
Da Vejdirektoratet renoverede broen sidste sommer, blev asfaltrampen på den sydøstlige del af fortovet alt, alt for stejl.
Folk med rollator var prisgivne, og for kørestolsbrugere kunne det gå rigtig, rigtig galt, hvis ikke de holdt tungen lige i munden under nedstigningen.
Højdeforskellene mellem vej og fortov var groteske. Det så ud som om, at det var bygget af et barn i en sandkasse. Et af problemerne var angiveligt, at der nede i bromassen lå nogle trækrør til antennekabler, som åbenbart fyldte godt.

Indkøbstur
For at forstå problematikken skal vi nu se på de demografiske forhold omkring broen.
I Kalundborg Folkeblads redaktionslokaler på Industrivej, 400 meters fugleflugt fra broen, har man fulgt sagen rimelig tæt.
Da jeg kiggede forbi, hev lokalredaktør Jakob Erhardt Pedersen et Jyderup-kort frem og pegede på et punkt cirka 50 meter nede ad Holbækvej fra broen:
»Her ligger Ældrecentret Elmelunden. Der bor over 120 ældre...« sagde han.
Så flyttede han langsomt fingeren mod øst – langs vejen og hen over broen – indtil han placerede den ud for en lille sidevej:
»... og her ligger SuperBest.
Det er et stort supermarked i Jyderup.«

asdfsa
Det gav mening; selvfølgelig ville de gamle gangbesværede gerne gøre deres indkøb selv.
Men det kunne de jo ikke, hvis de på vejen skulle presse rollatoren op ad en asfaltrampe med en hældning på 150 promille.
Jeg måtte have fat i en af disse ældre.
Nu kørte jeg hen til parkeringspladsen mellem SuperBest og broen og stoppede motoren med front mod Holbækvej.
Jeg sad længe i bilen og kiggede, mens jeg spiste en sandwichbolle med fyld fra SuperBest.
Men der kom ingen forbi. I hvert fald ikke gamle eller gangbesværede. Nuvel, det vigtigste var, at problemet snart ville være løst.
Til denne artikel ville jeg gerne have talt med formanden for Ældrerådet i Tornved, Randi Nielsen, men hun var desværre ikke at træffe i går. Ifølge hendes nabo var hun taget til Knabstrup for at besøge sin datter og se dennes nye føl.

*Oliver Stilling rejser rundt i sommerlandet, hvor han læser lokalaviser. Det er den tredje artikel i serien

FAKTA
Stejl rampe
nRampen op til fortovet i det sydøstlige hjørne af broen over Skovvejen i Jyderup giver dårligt gående problemer. Nu bliver den stejle rampe gjort mere flad.
Holbæk Amts Venstreblad, torsdag 19. juni 2003

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her