Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

10. juni 2003


LOKALT
Pia K.: Bertel svigter danskere
*Integrationsminister Bertel Haarder (V) svigter de danskere, der i stigende omfang bliver tvunget til at indrette deres hverdag efter muslimske skikke, mener Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard.
Hun er vred over, at Bertel Haarder ikke vil blande sig i en badestrid fra Odense, hvor der efter pres fra muslimske forældre nu indføres kønsopdelt svømmeundervisning. Det betyder, at 5. klasse på Abildgårdskolen i Vollsmose efter sommerferien må indrette sig sådan, at pigerne kommer i svømmehallen i årets første halvdel og drengene i anden halvdel. ritzau

Vandskader over hele landet
*Uvejret, som ramte hele Danmark søndag aften, medførte cirka 500 vandskader over hele landet, men tallet kan nå at blive endnu større, oplyser Falck.
Værst gik det ud over Esbjerg, Ringkøbing og trekantsområdet ved Kolding, Vejle og Fredericia. Der er meldinger om vandskader overalt i landet, bortset fra hovedstadsområdet, oplyser Falck.
Det var mødet mellem varm luft fra det europæiske kontinent og en noget køligere luft vestfra, der skabte det kraftige tordenvejr og de store nedbørsmængder. Der var dog meget store lokale og regionale forskelle på, hvor hårdt uvejret ramte, oplyser vagthavende hos DMI, Jørn Thomsen.
De største regnmængder blev målt i Vest- og Nordjylland, som typisk fik mellem 40 og 60 millimeter regn i løbet af de timer uvejret stod på. I Skagen er der målt den største mængde nedbør på 67 millimeter regn. I resten af landet lå nedbørsmængderne typisk mellem 10 og 20 millimeter. Selv om tordenvejret også var ledsaget af meget kraftige vindstød så medførte det stort set ingen stormskader.
ritzau

Fagbog om mobning
*De to medarbejdere i organisationen Børns Vilkår, jurist Helle Rabøl Hansen og sekretariatsleder Birk Christensen, har skrevet en fagbog til skoleelever om mobning. Det oplyser Børns Vilkår. I bogen ’Mobbeland’ behandler forfatterne også emner som udstødelse, hån og ensomhed i skolen.
De to forfattere er i årevis blevet interviewet af skoleelever, der skriver stil eller projektopgave om mobning, og hidtil har de været nødt til at henvise eleverne til voksenlitteraturen, fordi der ikke fandtes en fagbog om emnet, som var skrevet til børnene selv. ritzau

Kuling forhindrer olie-oprydning
*Det hårde vejr i Østersøen med vind af kulingstyrke og flere meter høje bølger satte mandag en foreløbig stopper for miljømyndighedernes kamp mod olieforureningen fra det forliste kinesiske skib ’Fu Shan Hai’, der ligger på 70 meters dybde lige nord for Bornholm.
Men både Søværnets Operative Kommando (SOK) og politiet i Rønne beroliger med, at der mandag kun sivede meget små mængder olie op til overfladen, og de afviser, at Christiansø og fuglereservatet på Ertholmene er truet af store mængder olie.
ritzau

GLOBALT
Hizb-ut Tahrir-folk anholdt i Moskva
*De russiske myndigheder har anholdt 55 medlemmer af den forbudte islamiske bevægelse Hizb-ut-Tahrir i Moskva, oplyste nyhedsbureauet Interfax i går.
Interfax oplyser, at den russiske efterretningstjeneste FSB under en razzia fredag, hvor de 55 blev anholdt, beslaglagde sprængstoffer og granater. Blandt de anholdte er medlemmer fra Tadsjikistan og Kirgistan.
Det fundamentalistiske Hizb-ut-Tahrir har hovedkvarter i Centralasien og havde tætte forbindelser til Afghanistans Taleban-regime. ritzau

Franske soldater klar nær Bunia
*Flere end 700 franske soldater er ankommet til Uganda, hvorfra de skal sendes til Bunia i nabolandet Den Demokratiske Republik Congo, oplyste en fransk militærtalsmand i går. Til trods for, at de første franske soldater allerede er ankommet til Bunia, forsætter de etniske kampe i byen, hvor mindst 30 civile er blevet dræbt i weekenden, skriver det franske nyhedsbureau AFP. I går hævdede den hema-dominerede Union af Congolesiske Patrioter (UPC), at lenduer lørdag dræbte 42 mennesker i landsbyen Katoto, ca. 20 km nord for Bunia. ritzau

Irak genoptager snart olieeksport
*Irak har planer om at genoptage eksporten af olie i tredje uge af juni, oplyste den fungerende leder af olieministeriet i Bagdad, Thamir Ghadhban, i går over for journalister.
»Vi er i øjeblikket ved at gennemgå kontrakter med en række interesserede parter og håber, at vi i løbet af den tredje uge af denne måned kan sende vor første skibsladning på det internationale marked.«ritzau

Sakajev står anklaget for terror
*Den tjetjenske eksilpolitiker Akhmed Sakajev blev i går under en udleveringssag mod ham ved en domstol i Storbritannien beskyldt for at have deltaget i »terrorangreb, mord og bortførelser«. Sakajev har en fortid som vicepremierminister i den oprørske republiks valgte regering og Rusland kræver ham udleveret i forbindelse med 13 anklager for kriminelle handlinger under den tjetjenske oprørskrig fra 1995 til 2000.
Udleveringssagen ved byretten skal efter planen fortsætte i tre dage i denne uge. Derefter er der et par ugers pause, inden man atter samles 30. juni. Sakajev ventes selv at vidne i slutningen af denne måned.ritzau

Israel nedlægger tomme udposter
*Israelske styrker begyndte i går at nedlægge nogle udposter på Vestbredden, som ulovligt er etableret af radikale bosættere.
Aktionen er et forsøg på at signalere, at Israel lever op til den aftalte køreplan for fred. Vidner fortalte i går, at hæren tidligere mandag rev et vandtårn ned ved udposten Amona North, som ligger tæt ved bosættelsen Ofra på Vestbredden. Men de lod være med at gøre noget ved to campingvogne, som var proppet med 100 vrede bosættere. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her