Læsetid: 3 min.

Lokalt/globalt

3. juni 2003


LOKALT
Danmark ikke med i Congo-styrke
*Danske soldater vil ikke indgå i den internationale fredsstyrke, der under fransk ledelse skal forhindre massakrer i og omkring byen Bunia i Den Demokratiske Republik Congo, oplyste forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) i går efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.
»EU vil formentlig med Frankrig som hovedaktør overtage indsatsen i Congo. Dermed forhindrer det danske forbehold mod at deltage i EU-ledede militære aktioner Danmark i at deltage, oplyste forsvarsministeren. ritzau

Brugerbetaling nødvendig
*Regeringen kan ikke både blæse og have mel i munden. Det er ikke holdbart både at love befolkningen bedre sygehuse, ældrepleje og børnepasning med frit valg på alle hylder samtidig med at skattestoppet og grænsehandelspakken skal finansieries.
Mere brugerbetaling og store effektiviseringer er derfor nødvendigt, hvis kvaliteten af velfærden ikke skal forringes. Ellers står valget mellem deciderede nedskæringer eller at forhøje skatterne.
Det var beskeden fra flere topøkonomer på en økonomisk høring på Christiansborg i går, men finansminister Thor Pedersen (V) afviste mere brugerbetaling.
»Det ligger ikke i regeringens politik og bliver kun i de tilfælde, hvor det er neutralt for statskassen. Øges brugerbetalingen skal det modsvares af lettelser på afgifter og skatter andre steder,« fastslog Thor Pedersen. ritzau

GLOBALT
Slovenien modstår USA-pression
*Det lykkedes i går ikke USA at presse Slovenien til at underskrive en bilateral aftale, der friholder amerikanske soldater på slovensk jord fra muligheden af at blive udleveret til den nyligt oprettede Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.
Slovenien er blandt de 10 hovedsageligt tidligere kommunistlande, der ventes optaget i EU næste år. EU har opfordret de kommende medlemslande til at modstå pres fra Washington og afvise at indgå bilaterale aftaler, der friholder amerikanske soldater fra at blive retsforfulgt ved ICC. Slovenien er også et af syv østeuropæiske lande, der sidste år blev tilbudt optagelse i NATO.
De amerikanske forhandlere i Ljubljana siger, at Washington vil fratage Slovenien militærstøtte for ca. fire millioner dollar årligt, hvis landet ikke underskriver aftalen, der giver amerikanske soldater særbehandling.
ritzau

USA vil etablere ny irakisk hær
*USA vil i slutningen af denne måned begynde at rekruttere
irakere til en ny irakisk hær, sagde Paul Bremer, USA’s øverste administrator i Irak, i går.
Meddelelsen kommer samtidig med, at demobiliserede, arbejdsløse irakiske soldater i stigende grad er begyndt at protestere, blandt andet foran Bremers administrations hovedkvarter i Bagdad.
Bremer sagde, at de første irakiske rekrutter vil blive indsat i tjeneste i næste uge. ritzau

Rige lande frygter terrorangreb
*Radioaktive materialer og bærbare missiler til nedskydning af fly udgør en stadigt større trussel mod verdens civilbefolkninger. Terrorister kan bruge radioaktivt materiale til at fabrikere såkaldte ’beskidte bomber’, mens håndbårne missiler kan benyttes til terrorangreb mod civile fly. Derfor vil verdens rigeste lande skærpe kontrollen med deres beholdninger af radioaktivt materiale og med de lette jord-til-luft raketter.
Advarslen kommer fra lederne af verdens syv største industrinationer og Rusland, kaldet G8, som mandag var samlet til topmøde i den franske kurby Evian i nærheden af Genève.
ritzau

MILF indleder ensidig våbenhvile
*Den største muslimske separatistbevægelse i Filippinerne, Moro Islamiske Befrielsesfront (MILF), indledte i går en 10 dage lang våbenhvile. Den ensidige aktion kommer, efter at militæret lørdag hævdede at have dræbt 19 oprørere og indtaget en MILF-lejr på den sydlige ø Mindanao.
Selv siger MILF’s talsmand dog, at der ikke har været kampe i weekendens løb, og at våbenhvilen sker for at overbevise regeringen om, at oprørerne seriøst ønsker fred. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu