Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

11. juni 2003


LOKALT
Al-Aqsa-gruppe mistænkt for terror
*Både den muslimske forening al-Aqsa og flere af dens medlemmer mistænkes af Bagmandspolitiet for have finansieret terror i Mellemøsten. Efter tidligere at have forholdt sig tavs om sagen bekræfter chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Henning Thiesen, at politiet har rettet søgelyset mod al-Aqsa.
»Vi har en efterforskning i gang, der drejer sig om, hvorvidt der fra indsamlede midler fra foreningen er gået penge til terroristiske formål. Men jeg kan ikke komme nærmere ind på, hvad sagen handler om,« siger han.
ritzau

Løkke: Dansk atomberedskab OK
*Dansk atomberedskab tager højde for de værst tænkelige uheld på a-kraftværker som Barsebäck nær Danmark. Beredskabet bygger på internationalt anerkendte principper for beskyttelse mod stråling. Det vurderer indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter flere spørgsmål i Folketinget.
Ifølge Beredskabsstyrelsen skal befolkningen ikke straks evakueres efter det værst tænkelige uheld på Barsebäck. Folk skal gå inden døre og først evt. evakueres, hvis en radioaktiv sky passerer Danmark. Evakuering kan vente, fordi Barsebäcks reaktor II kun har 600 megawatt effekt mod 1.000 MW på andre svenske reaktorer. Desuden beskytter danske huse generelt bedre end svenske træhuse. ritzau

Gartnere: Sprøjtekort er urealistisk
*Dansk Folkepartis idé om et sprøjtekursus for private haveejere er urealistisk, og forslaget er slet ikke vidtgående nok. Det skal helt forbydes private at bruge kemiske sprøjtemidler i haven, mener Danske Anlægsgartnere. Gartnernes landsformand, Lars Aarup, efterlyser en mere konsekvent holdning til privates brug af sprøjtegifte.
»Forslaget om ’sprøjtecertifikat’ vil skabe en unødig administration, uden at mængden af giftstoffer vil kunne begrænses effektivt. Skal politiet påse, at kun borgere med certifikat har midlerne, og skal der foretages ransagning i folks haveskure for at forhindre, at stofferne distribueres ulovligt?« ritzau

Inflationen er faldende
*Priserne stiger ikke så kraftigt længere, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I maj var årsstigningen i forbrugerpriserne på 2,2 procent, mod 2,5 procent i april. De største stigninger er fortsat inden for uddannelse, andre varer og tjenester, mens priserne stiger mindst for kommunikation, benzin og olie. ritzau

Kold skulder fra K til R efter frieri
*Den radikale leder Marianne Jelved får en kold skulder fra Det Konservative Folkeparti, som hun i pinsen inviterede til at rive sig løs fra Venstre og samarbejde med Socialdemokraterne og De Radikale, hvis VK-regeringen efter næste valg mister sit flertal sammen med Dansk Folkeparti.
»Jelveds omsorg for Det Konservative Folkeparti er jo rørende, hvis det ikke var så tydeligt, at det i virkeligheden handler om radikale frustrationer over at være sat uden for indflydelse,« siger Pia Christmas-Møller. ritzau

GLOBALT
FBI leder efter milt-brandspor i dam
*FBI begyndte mandag at tømme en dam i en park ved byen Frederick nord for Washington for at finde spor, der kan af-sløre, hvem der sendte de frygtede breve med miltbrand, som kostede fem mennesker livet og inficerede 17 andre i 2001.
Dammen ligger omkring 10 km fra laboratoriet Fort Detrick, som er det amerikanske militærs forskningscentrum for biologisk krigsførelse og et opbevaringssted for miltbrandsporer.
FBI afprøver en teori om, at den person, der sendte miltbrandbrevene, brugte en særlig vandtæt boks med huller til handsker til at putte bakterierne ind i konvolutterne og derved undgik at blive smittet. Politiet fandt for nylig en sådan plastic-kasse i dammen. ritzau

Bush: Tiden vil vise at jeg havde ret
*USA’s præsident, George W. Bush, sagde mandag, at »historien og tiden vil bevise«, at Irak og dets afsatte leder Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben.
»Efterretningsrapporter gennem hele årtiet har vist, at han (Saddam Hussein, red.) havde et våbenprogram. Jeg er fuldt og helt overbevist om, at vi med tiden vil få bekræftet, at de havde et våbenprogram,« sagde Bush mandag.
Hans talsmand, Ari Fleischer, afviste senere, at præsidentens brug af ordet »våbenprogrammer« fremfor »masseødelæggelsesvåben« var et slags tilbagetog, men tilføjede, at »præsidenten tror, begge dele vil blive fundet«. ritzau

Mæglere an-kommet til Liberia
*Vestafrikanske diplomater ankom i går til Liberias hovedstad, Monrovia, for at forsøge at få en våbenhvile i stand mellem landets præsident Charles Taylor og de oprørere, der belejrer byen. Delegationen ankom efter at voldsomme kampe havde ført til, at franske soldater blev sat ind i det vestafrikanske land for at evakuere udlændinge. For første gang i flere dage var der i går en pause i kampene, men FN-ansatte advarede om, at landet, der har været igennem mere end 10 års næsten uafbrudte kamphandlinger, er på randen af en katastrofe: »Dette er totalt anarki, ikke bare en gængs krig,« sagde Christiane Ber-
thiaume, talskvinde for FN’s Fødevareprogram i går. ritzau

Krigsforbryder til-byder samarbejde
*Kroatiens mest eftersøgte formodede krigsforbryder, Ante Gotovina, har tilbudt at tale med FN-efterforskere og vil muligvis være villig til at overgive sig efter to år på flugt, fremgår det af et interview offentliggjort i går.
»Jeg er parat til at tale med efterforskerne, fordi jeg reelt ikke har noget at skjule,« siger den pensionerede general, der figurer som nummer tre på FN’s liste over eftersøgte, til det kroatiske ugeblad Nacional.
Gotovina har holdt sig skjult siden juli 2001, da han blev tiltalt ved FN’s krigsforbryderdomstol i Haag for krigsforbrydelser. Ifølge anklageskriftet imod ham blev mindst 150 etniske serbere dræbt under en operation i august 1995 mod et serbisk-kontrolleret område i det sydlige Kroatien. Flere hundrede blev meldt savnet, mens ca. 200.000 flygtede fra regionen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her