Læsetid: 3 min.

Lorte-digte

Lokumspoesien er i krise, men en flok unge mænd forsøger nu at presse nyt liv i de latrinære digte – midlet er sms, internet og frem for alt lokumspapir
25. juni 2003

Lokumspoesi
Der er efterhånden langt imellem de toiletter, hvor man virkelig kan få sig en litterær oplevelse. Det har en gruppe unge københavnere undret sig meget over. En af dem er Mads Rangvid:
»De fleste café- og barejere maler det over, så snart der er skrevet noget på væggen. Det er en klar trussel mod lokumspoesien.«
Sammen med fire venner forsøger Mads Rangvid nu at presse nyt liv i den kriseramte litterære genre.
»Vi har lavet en internetside, hvor man kan læse klassiske lokumsdigte og frem for alt skrive digte selv. Planen er så, at de bedste digte skal vælges af hjemmesidens brugere og trykkes på toiletpapir, som skal hænge på barer og caféer,« siger Mads Rangvid.
– Vil det sige, at man kommer til at tørre sig med et digt?
»Ja. Altså, det er jo ikke, fordi man skal skide på poesien. Det handler snarere om at få trukket poesien ned på jorden. Få det bredt mere ud, så det ikke kun er for eliten. Det er så meningen, at digtene skal skiftes ud fra oplag til oplag, så de digte, man sender ind til vores hjemmeside, har en chance for at komme med på næste rulle. Det, tror vi, vil motivere mange folk til at digte selv – det er også en del af projektet,« siger Mads Rangvid, som kalder det nye medie for ’internetlokumspapir’.

Pikant genre
»Vi har også planer om at lave en sms-service, hvor man kan sende sine lokumsdigte direkte fra brættet til vores internetside. Og hvis man sidder på et kedeligt toilet, skal man også kunne få tilsendt et par gode digte via sms,« siger Mads Rangvid.
»Og vi undgår helt, at barejerne bliver sure,« tilføjer han.
På internetsiden lokumspoesi.dk støder man blandt andet på følgende digt, som er typisk for genren:
Jeg sidder her alene/med hånden under kind/mens vandet sagte risler/i lokumstønden ind/jeg ville noget mere/jeg ville noget stort/men alt blev kun til luft/og jeg fik intet gjort
Men det er svært at definere klart, hvad et lokumsdigt egentlig er:
»Det er en gammel genre. Man har fundet ret saftige lokumsdigte, som stammer helt tilbage fra det gamle Rom. I dag er genren kendetegnet ved nogle relativt enkle enderim – sådan har det udviklet sig i løbet af det her århundrede. Og det er ofte om latrinære og seksuelle emner. Det er ikke noget must, men vi har lagt mærke til, at det er nogle meget frugtbare emner. De kaster meget af sig – sætter gang i fantasien.«
Enkelte af digtene fra lokumspoesi.dk er også ganske saftige. Her et, som er indsendt af en af sidens besøgende:
Ned med brættet/blotte numsen/fremadrettet/ud med bumsen.
Sædet fugter/ballen lun/
bumsen lugter/den er brun.
Lokumsdigtene er på hjemmesiden delt op i forskellige tematiske grupper. En af disse hedder ’digteriske refleksioner’.
Meta-lyrik
»Da vi sad og læste digtene igennem, viste det sig, at der temamæssigt er nogle skel. Der er mange, der handler om det latrinære, men hvad der egetlig også er ret interessant, er, at nogle af digtene er metarefleksioner om, hvordan det er at være lokumsdigter. Det er jo meget sjovt, at der hos en amatørdigter, der sidder på et lokum, opstår en metabevidsthed om, at han er producent af litteratur.«
Til denne genre hører digtet:
En lokumsdigter blandt poeter/er som et røvhul blandt trompeter
Som mange andre gode idéer opstod tankerne om at udbrede lokumspoesien en sen og våd nat. I det seneste år har drengene så arbejdet med projektet, og selv om der har været down-perioder, så er Mads Rangvid lige nu optimistisk omkring projektets fremtid.

Trykklar
»Vi har langt om længe fundet én, der gider trykke lokumspapiret med digtene på. Det har ellers været svært, for i Skandinavien er der én virksomhed, der har monopol på at lave lokumspapir – det er dem, der producerer alle de mærker, vi ser i butikkerne – og de ville ikke trykke i så små oplag, som vi skulle have. Men nu har vi fundet en tysker, som hedder Hr. Hemmersdofer – han er meget begejstret for projektet og vil gerne trykke. Men det er lidt dyrt, så vi skal have søgt nogle flere fonde eller sponsorer. Ellers kører det,« siger Mads Rangvid.
– Hvornår kan vi forvente at se de første ruller på caféerne?
»Vores målsætning er sensommeren. Men måske bliver vi nødt til at skubbe det lidt. Så jeg vil sige til efteråret. Så er den der.«

*Skriv eller læs flere lokumsdigte på www.lokumspoesi.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her