Læsetid: 3 min.

Maradona mod Pelé

Dette års klubfinale for klubhold i Sydamerika bliver en gentagelse af 1963-finalen mellem argentinske Club Atlético Boca Juniors og brasilianske Santos F.C., der 40 år tilbage med Pelé tog fusen på Boca. Siden har Maradonas klub vundet trofæet fire gange senest 2000 og 2001
24. juni 2003

Fodbold
BUENOS AIRES – De vil begge bide negle i deres VIP-boks. Den ene vil, som han er kendt for, hænge halvt ude af boksen og skrige, juble og græde. Det er argentineren Maradona. Den anden vil afmålt nikke anerkendende til en vellykket tunnel eller et eksplosivt saksespark. Det er brasilianeren Pelé.
Verdens to bedste fodboldspillere mødes i morgen – på lægterne – når deres tidligere klubhold, Club Atlético Boca Juniors og Santos F.C., spiller den første af to finaler i Copa Libertadores.
Copa’en, som den kaldes, har siden 1960 været Sydamerikas svar på Champions League. Mødet bliver en revanche for finalen i 1963, hvor det legendariske Santos-hold med Pelé og Coutinho vandt begge kampe over Boca Juniors. Året før havde Santos også vundet, ikke med Boca som finalist, og begge år slog brasilianerne de europæiske klubmestre i den såkaldte Interkontinental-finale. Derfor har Pelé en stor del af æren for, at Santos i dag kan kalde sig mestre i både Sydamerika og på verdensplan.

’O Rei’ og ’El Diez’
I 1963 var Maradona tre år gammel, og da Boca i 1977 og 1978 vandt Copa’en, spillede han endnu for et mindre argentinsk hold. Men selv om Maradona faktisk kun spillede 1981-sæsonen for Boca Juniors, er han Boca-fan med hud og hår. Boca er ud over at være et af Argentinas bedste også klubben, der de seneste par år har været Sydamerikas bedste med Copa-trofæerne i 2000 og 2001. Når Boca løber på græsset i morgen, er det tredje gang ud af de sidste fire Copa-finaler.
Santos sejr i 1963 var holdets og Pelés sidste optræden i en Copa-finale, men klubben har utallige brasilianske mesterskaber på hylden specielt under ’O Rei’ (kongen) Pelés æra fra 1956-74.
Santos træner er Emerson Leao, der med en fortid som målmand på Brasiliens landshold satser på unge talentfulde spillere som midtbanegeneralen Diego med laudrupske pasninger og de to frontløbere Oliveira og Robinho. Førstnævnte er før finalen topscorer i Copa’en, og sidstnævnte er kåret til årets talent i Brasilien. Santos har strøget gennem gruppespillet og havde kun for alvor modvind i ottendedelsfinalen, som holdet vandt på straffesparkskonkurrence mod Uruguays nykårede mestre Nacional.
Den dominerende boldkunstner på Bocas hold er den 19-årige Carlos Tevez, der om nogen Boca-spiller siden ’El Diez’ (10’eren) skaber eufori blandt tilskuere og kommentatorer.
Torsdag afgjorde han med to hurtige mål semifinalen på udebane mod colombianske América de Cali, der i ottendedels- og kvartfinalen havde tørret to argentinske hold. Angriberne Schelotto og Delgado har ti år mere på bagen, men har vist sig uvurderlige ikke mindst i en svær ottendedelsfinale mod brasilianske Paysandú. Træner Carlos Bianchi, der vendte tilbage til klubben før denne sæson, var manden bag Copa-titlerne i 2000 og 2001.
Han har indført Bocas varemærke med presspil støttet af et stærkt forsvar og lynhurtige kontraer.
I det lys er der lagt gevaldigt i den sydamerikanske kakkelovn. Boca Juniors mod Santos, Argentinas fodboldskole mod Brasiliens og for de mest fanatiske Maradona mod Pelé.

Heksekedler
Sydamerikas sportskommentatorer kammer over i forventning til de to finaler, hvor den afgørende spilles onsdag 2. juli i Santos.
Begge klubbers stadion er rene heksekedler, fordi side- og baglinjer er klistret til tilskuerhegnet. I Sydamerika er det lig med en intens atmosfære men også lig med flasker, lightere og spytklatter på udeholdets spillere.
Årets Copa Libertadores har udemærket sig ved, at udebanesejrene har været reglen mere end undtagelsen, hvilket Boca til sandhed erfarede i ottendedelsfinalen med et knebent hjemmenederlag og en storsejr ude. Santos ytrer respekt for Bocas presspil, mens Boca advarer mod Santos offensive forsvar, der tro mod det brasilianske ’jogo bonito’ (smukke spil, red.) er teknisk dygtige boldflyttere med mod på at gå med over midten. Ingen af de to hold ønsker favoritværdigheden. Statistisk har Boca dobbelt så mange Copa-titler som Santos, og i det historiske tilbageblik har argentinske klubhold vundet den 19 gange mod 11 trofæer til brasilianske hold.
Maradona og Pelé sidder med. Og begge har på hver deres måde reageret, som de er. Den galhovede argentiner spår en storsejr til Boca, mens den beherskede brasilianer regner med, at hans klub tager det sidste stik på hjemmebane.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her