Læsetid: 2 min.

Ørestads-grunde sælges for billigt

Ørestadsselskabet risikerer at mangle fem mia. kroner, fordi grundene på den forblæste fælled sælges billigere end forventet, skriver Rigsrevisionen i hemmeligholdt notat
26. juni 2003

Sidste år havde Ørestadsselskabet forventet at sælge grunde i Ørestaden for næsten 400 millioner kroner. Men da året var omme, havde metroselskabet kun fået 102 millioner kroner i kassen. Faktisk var det københavnske ejendomsmarked så trængt sidste år, at selskabet måtte sælge grunde til 200 kr. mindre pr. kvm. end gennemsnittet af samtlige solgte Ørestadsgrunde 1998-2002.
Det fremgår af et revisionsprotokollat, som Information er kommet i besiddelse af. Protokollatet blev afleveret den 30. april fra Rigsrevisionen til Ørestadsselskabets bestyrelse, som prompte besluttede, at Rigsrevisionens bemærkninger skulle være fortrolige.
Revisorernes konklusionen er ikke til at tage fejl af. Hvis ikke grundpriserne sættes op, går bunden ud af Ørestadsselskabets kasse:
»Såfremt der ikke sker en ændring af dette forhold (grundsalg til priser under budgettet, red.), vil det alt andet lige medføre en mindre indtægt ved det samlede planlagte salg af byggeret på knapt fem mia. kr. (2002-priser).«

Skattechok i sigte
En manko på fem milliarder kroner kan nemt blive en ubehagelig overraskelse for de københavnske skatteydere. Anlægget af metroen er nemlig finansieret med lån, som Ørestadsselskabet har optaget. Når selskabet skal afdrage sine lån, kan det kun ske med indtægter fra grundsalget i Ørestaden og fra billetindtægterne fra metroen. Hvis disse indtægter glipper, må skatteyderne derfor træde til.
Målt pr. etagemeter solgte Ørestadsselskabet også i 2002 langt mindre end de ca. 70.000, som selskabet gennemsnitligt skal sælge hvert år frem til år 2040 – nemlig kun godt 51.000 etage-meter.
Ørestadsselskabet forventer selv, at om seks år, i 2009, vil mindsteprisen for en etagemeter i Ørestaden være 4.502 kroner (i 2003-priser) – eller mere end det dobbelte af, hvad samtlige grunde hidtil er solgt for.
Men det kan godt blive vanskeligt både at skulle sælge flere etagemeter, og samtidig gøre det til en højere pris. Tendensen på ejendomsmarkedet går i hvert fald den stik modsatte vej i øjeblikket, nemlig mod »stigende tomgang over hele linjen«, som Thomas Torp fra Ejendomsforeningen Danmark formulerer det.
Hvert kvartal laver Ejendomsforeningen Danmark den officielle oversigt over ledige erhvervslokaler: I året første tre måneder er ledighedsprocenten for kontorarealer i hovedstadsområdet således steget fra 6,1 til 6,8. Og ifølge Thomas Torp »har vi ikke set bunden endnu.«
På boligmarkedet er det dog lykkedes for Ørestadsselskabet at få nogle salgsaftaler i hus. Således har »Udviklingsselskabet af 3/3 2003« og pensionsselskabet PensionDanmark hver købt en grund på fælleden. 24.000 etagemeter til Udviklingsselskabet, og 20.000 etagemeter til pensionsselskabet.
For begge salgsaftaler gælder det dog, at betalingen afhænger af, om boligbyggeriet kan opnå skattefrihed fra staten. Konkret kan Erhvervs- og Boligstyrelsen yde økonomisk støtte til byggeriet svarende til anlægssummen.
– Betyder det, at handlen går tilbage, hvis I ikke får støtte?
»Det har vi ikke taget stilling til. Men vi har en aftale, som indebærer, at vi kan komme ud af handlen, hvis vi ikke får støtte,« siger administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.
– Tror du, at markedet i 2009 vil betale 4.500 kroner pr. etagemeter til boligbyggeri?
»Det har jeg ingen mening om,« slutter Torben Möger Pedersen.
Det var ikke onsdag muligt at få en kommentar fra Ørestadsselskabet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu