Læsetid: 2 min.

Psykisk syge børn lider under ventetid

Psykisk syge børn og unge må vente op til et år på efterbehandling og risikerer alvorlige tilbagefald
2. juni 2003

Ventetider på efterbehandling på helt op til et år møder psykisk syge børn og unge, når de udskrives fra hospitalerne. Set i forhold til at psykisk syge børn og unge i gennemsnit kun er indlagt i to til tre måneder på afdelingerne, er det en meget lang ventetid.
»Konsekvensen af ventetiden kan være, at bedringen forsvinder ud i den blå luft,« siger overlæge Birgitte Vange fra det Børne- og Ungdomspsykiatriske Hus i Odense.
Et rundspørge til landets børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger afslører, at den lange ventetid er et landsdækkende problem. Hele vejen rundt lyder meldingen, at færdigbehandlede sindslidende børn og unge venter i helt op til et år på at få tilbudt pladser, der kan hjælpe dem med at få en så normal hverdag som muligt.
For psykisk syge børn og unge er ventetiden på at få tilbudt en plads i en specialbørnehave, på en specialskole eller i en døgninstitution forbundet med uvished og frustration. Nogle af dem får tilbagefald, mens de venter. De begynder at snitte i sig selv igen, lukke sig inde i sig selv igen og tage piller igen. Den unødige ventetid betyder i mange tilfælde, at den bedring, de har opnået, mens de har været indlagt, går tabt. I de alvorligste tilfælde må de indlægges igen.
Sidste år ventede 18 psykisk syge børn på de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger på efterbehandlingstilbud, og et ukendt antal ventede uden for afdelingerne. Når de psykisk syge børn og unge først er udskrevet, findes der nemlig ikke nogen opgørelser over, hvor mange der venter og hvor længe. Og da udskrivning uden nogen tilbud er en stadig mere anvendt nødløsning, kan det dreje sig om rigtig mange børn og unge.

Pest eller kolera
Ventetiden på efterbehandlingstilbud sætter lægerne på de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger i et dilemma. De kan vælge at beholde de færdigbehandlede børn og unge på afdelingen, eller de kan vælge at udskrive dem til ingenting.
Administrerende overlæge Kim Birkedahl fra børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling på Kolding Sygehus fortæller, at tre ud af de seks pladser, de har til rådighed på hans afdeling, konstant er optaget af unge, som går og venter på efterbehandlingstilbud. Og tilfældet er langt fra enkeltstående.
Men på Holbæk Sygehus er situationen lidt anderledes. Her føler lægerne sig ofte tvunget til at udskrive de psykisk syge børn og unge før tid på grund af presset fra de ventelister, der også er på at komme ind på afdelingerne. Det betyder, at lægerne udskriver, selv om der ikke er noget efterbehandlingstilbud parat til dem.
»Vi må nogen gange udskrive de mindst dårlige patienter enten til familien, til et herberg eller nogen gange endda til gaden,« siger afdelingssygeplejerske Stine Bitsch fra børne- og ung-domspsykiatrisk afdeling på Holbæk Sygehus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her