Læsetid: 4 min.

Real Madrid i kamp for galaktisk guld

Før søndagens afgørende ligakamp mod Athletic, hvor Real Madrid kan sikre sig guld i ligaen, er stjernerne blændet af David Beckhams bebudede ankomst
20. juni 2003

Fodbold
Den aldrende anfører for Real Madrids stjernehold, Fernando Hierro, virkede ikke ovenud begejstret, da han skulle kommentere, at megapop-fodboldstjernen David Beckham fra Manchester er købt af Real Madrid for 35 mio. kroner.
»Fra nu af og frem til på søndag vil Beckham hjælpe os meget lidt,« sagde Hierro. Sportsdirektør Jorge Valdano måtte bruge hele onsdag formiddag på at berolige holdet. »Ingen er tilfreds med det tidspunkt, hvor nyheden kommer på,« bemærkede han.
Beckham, der har verdens mest præcise afleveringer og skud, kan fra næste sæson folde sig ud side om side med Real Madrids andre fodboldstjerner, der i første række tæller Zidane, Ronaldo, Figo, Raúl og Roberto Carlos, og alle verdens medier har kastet sig glubsk over nyheden. Problemet for Real Madrids spillere er bare, at al den opmærksomhed og Beckhamania, kan gå ud over deres koncentrationsevne på søndag, når de på hjemmebane skal vinde over Athletic fra Bilbao for at sikre sig årets spanske fodboldmesterskab.
»Gid det vil distrahere dem, at der tales så meget« om Beckham, siger Real Sociedads Xabi Alonso, der håber, at madrilenerne snubler i posh-tyret, så hans egen klub kan erobre guldet.

Global gossip
David Beckham er et globalt gossipemne for de kulørte blade, der ser ham som den ideelle mand ved siden af hustruen, Victoria ’Posh’ Spice. Han får teenagepiger i hele verden til at besvime, sådan som man kan se det på deres store poppede markedsføringsturné i Asien i disse dage. Japanske teenagere går amok og er villige til at rejse et 500 kilometer bare for at få et glimt af denne lyse modelmand. Han er national helt i England, og han er verdens mest populære sportsstjerne foran basketspilleren Michael Jordan og Tiger Woods på den grønne green. Hans markedsføringsværdi er enorm, og mærkevarer som Adidas, Pepsi, Vodafone, Castrol samt brillefabrikaten Police, varehuset Marks & Spencer, TBC’s skønhedssaloner og chokoladefabrikanten Meijí har betalt Beckham over 130 mio. kroner for at sælge deres produkter i sit navn. I hvert af de tre år, som Police har udnyttet Beckham-effekten, har de fordoblet deres brillesalg.
Kontrakten med Real Madrid er i første række en merkantil operation, en sammensmeltning af to brands - Beckhams og Real Madrids. De matcher hinanden. Pepsi og Adidas, der sponsorerer Beckham, er også hovedsponsorer for den spanske storklub.
Ud af en årsomsætning på 240 mio. euro henter Real Madrid cirka 100 mio. euro ind på merchandising, sponsorer og reklameindtægter. Med Beckhams ankomst håber klubben på at spinde mere galaktisk guld. Klubbens præsident, Florentino Pérez, der hyrer en ny megastjerne hvert år – Figo i 2000, Zidane i 2001 og Ronaldo i 2002 – kunne ikke stå for fristelsen for at få fingre i den engelske landsholdskaptajn. Så sent som i april afviste Pérez ellers al spekulation om, at Beckham var på vej til den spanske hovedstad.

Lønnedgang
Beckham bruger 111 dage om året på publicity og ingen kan individuelt score så mange penge på det. Alligevel accepterede han, at Real Madrid skal have 50 procent af indtægterne fra de marketingkontrakter, som han indgår fremover. Klubben har lignende aftaler med de andre megastjerner. For Beckham er det umiddelbart et tab, men måske håber han på en større synenergieffekt i Real Madrid, der på papiret har bedre chancer for at vinde Champions League end Manchesters røde djævle.
Beckham har endda accepteret en 10 procents lønnedgang i forhold til den gage, han fik i Manchester United. Det betyder minus 4,5 mio. kroner på årsplan.
»Denne aftale viser spillerens ønske om at komme til Madrid, selv om han taber penge,« har Jorge Valdano sagt. Siden Manchesters manager, Alex Ferguson, smed en støvle i hovedet på Beckham i februar har det kun været et spørgsmål om tid, før superstjernen fandt en anden klub. F.C. Barcelona var klar til at give ham flere penge, men Beckham ville til Madrid. Ikke kun fordi de i modsætning til katalanerne er med i næste års Champions League, som er Europas største merkantile udstillingsvindue. Men nok så meget, fordi han ønsker at spille sammen med Zidane, Ronaldo og Raúl.
Hans indtræden på holdet er dog ikke uden problemer. Der er nu spekulationer om, at Figo – der spiller samme plads som Beckham – måske er på vej til Inter, som Real Madrid stadig skylder penge. Og holdets imponerende altmuligmand, Guti, der med stort format har spillet angriber såvel som offensiv og defensiv midtbane i år, har ikke lagt skjul på, at han ikke en gang til vil stødes ud i kulden på grund af en megastjernes bebudede ankomst – og han vil måske søge væk. Den ulmende utilfredshed kan gå ud over motivationen i søndagens afgørende ligaopgør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her