Læsetid: 3 min.

Regeringen sætter anklagere under lup

Slendrian hos politiets anklagere i Frederikssund får nu justitsministeren til at sætte hele anklagemyndigheden under kritisk lup. Rigsadvokaten er tilfreds
27. juni 2003

Syltede retssager og urimeligt lange ventetider for borgerne får nu konsekvenser for anklagemyndigheder over hele landet.
Regeringen vil ved efterårets forhandlinger om finansloven sørge for, at alle anklagere fra top til bund bliver underkastet et kritisk lys.
Det sker, som et direkte udspring af den situation Frederikssund politi var i for nogle år siden, hvor politikredsens anklagere, trods nødråb til justitsministeriet om at tilføre kredsen flere ressourcer, druknede i sager, og endte med at sylte en stor del af dem i så lang tid, at flere af sagerne aldrig blev bragt for retten, fordi de blev forældede undervejs.
Da det så værst ud, lå der 688 ubehandlede sager i politikredsen – en af dem handlede om noget så alvorligt som uagtsomt manddrab, og så skete der det, der ikke må ske i en retsstat: Manden, der havde tilstået det uagtsomme manddrab mod en ung pige, gik fri, fordi sagen mod ham blev forældet.
Regeringen vil undgå, at den slags situationer gentager sig i fremtiden. Hvis analysen afslører dovne eller ineffektive anklagere, så falder hammeren prompte, i form af justeringer af anklagernes organisering og bemanding, fastslår justitsminister Lene Espersen (K).
I dag findes der intet system til at kontrollere anklagerne, der har til opgave at føre straffesager for staten. Men det vil det nye kontrolssystem og en produktivitetsmåling, der skal holde styr på anklagernes arbejde, råde bod på. Tanken får støtte af Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup:
»Det er utroligt vigtigt i en retsstat, at der ikke er forbrydere, der går fri, fordi anklagemyndigheden er så langsom, at sagen formelt forældes, eller vidner glemmer, hvad der skete. Det er pinefuldt for de involverede, både de anklagede, ofrene og hele samfundet, hvis der går så lang tid. Man risikere i sidste ende, at folk undlader at melde sager til politiet, fordi de ikke vil igennem et langt langt forløb, før der foreligger en afgørelse,« siger han.
Med Dansk Folkepartis opbakning har regeringen flertal til at gennemføre det nye system.

Kræver flere penge
Landets øverste anklager, rigsadvokat Henning Fode, er tilfreds med regeringens udspil.
Rigsadvokaten har selv lagt op til et målesystem – for det skal nemlig dokumentere, at regeringen har afsat for få penge til anklagerne:
»Vi har selv peget på, at der er et problem med størrelserne af ressourcerne i forhold til vores opgaver,« siger rigsadvokat Henning Fode.
Selv om antallet af sager, som anklagemyndigheden hvert år behandler, næsten er konstant, så bliver sagerne langt mere indviklede og tidskrævende, påpeger rigsadvokat Henning Fode:
»Det skyldes grovere kriminalitet, flere sager, hvor flere personer er involveret, flere sager med udlændinge og færre sager, hvor folk tilstår,« fortæller han.
Men den forklaring giver Finansministeriet, hvor pengene skal komme fra, ikke meget for. Et nyt system, der kan sætte tal på problemerne, skal hjælpe: »Den slags argumenter, med at al ting er blevet mere besværligt, bider ikke på Finansministeriet. Vi bliver nødt til at kvantificere problemet,« siger rigsadvokaten.

Samfundets kompleksitet
Peter Skaarup mener dog ikke, at man på forhånd kan afgøre om anklagemyndighedernes ineffektivitet i dag skyldes dårlig organisering af arbejdet, eller om der skal flere penge til, fordi der ganske enkelt er for få jurister på anklagernes kontorer i dag.
»Det er jo netop sådan noget, analysen skal undersøge. F.eks. ser jeg gerne, at analysen kigger på dommernes omfattende bijobberi. Det kan jo tænkes, at et stort antal bijob ikke giver dommerne det fornødne fokus på politiets sager.«
Han køber heller ikke umiddelbart argumentet om stor kompleksitet i sagerne.
»Selvfølgelig bliver vores samfund og vores lovgivning mere og mere kompleks, men netop derfor har vi brug for at undersøge, hvorvidt politi, retsvæsen og anklagemyndighed følger med i den udvikling og er gearet til at møde det komplekse samfunds skærpede krav,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her