Læsetid: 2 min.

Smag på Apulien

Solbrændte druer fra Syditalien
6. juni 2003

Under Proppen
Ikke til en god bøf, men jeg ville vælge den til noget godt ost.« Den tidligere fødevareboss var lidt i tvivl, men han blev mere og mere sikker efter, at vi havde foretaget en lidt primitiv dekantering på hotelværelset i Bruxelles. Den dybtrøde vin fra det meget solbrændte Syditalien er en af de seneste års største succeser hos Philipson Wine i Nordsjælland. Promessa Rosso Salento bliver lavet i Apulien, som i dag er Italiens største vinregion. Omkring 15 procent af al vin i Italien kommer her fra det meget solrige Syditalien. Den varme sol er fremragende til den meget mørke negroamarodrue, som har samme betydning for vinproduktionen i Apulien, som nebbiolo har for Piemonte. Der er 85 procent negroamaro i denne vin, mens de sidste 15 procent er den igennem de sidste år meget omtalte primitivodrue.

Vinen er årgang 2001, og er klar til at blive drukket nu. Vi var lidt i tvivl, da vi i første omgang forsøgte at finde vinens bouquet. Det var før vi dekanterede den. Vinen opførte sig nærmest som stridbare østers, der ikke ville åbne sig. Men så prøvede vi den hårde metode, og dekanterede vinen et par gange. Det hjalp. Den åbnede sig. Og til prisen, 39,95 kr. pr. flaske, hvis man køber 12 flasker – er der ingen tvivl om, at der er god grund til den succes, som Philipson Vine har opnået med dagligvinen fra Apulien.
»Rødt kød,« udbrød den tidligere fødevareboss, som også var en af initiativtagerne til det nu skrinlagte Måltidets Hus. Vi smagte på ugens anden vin, mens han fortalte om, hvordan Måltidets Hus kunne have højnet kvaliteten på de tvivlsomme danske fødevarer. Det er mig stadig en gåde, hvorfor et parti som Venstre med lange traditioner i dansk landbrug af ideologiske grunde skrinlagde et projekt, som på alle måder ville have givet danske madprodukter et løft.

Men tilbage til vinen. Det er Mark Shannons topvin fra Apulien. Den koster 149 kr., og sådan smager den os. Den er udelukkende produceret på den berømte primitivodrue. I de seneste år har italienerne brugt megen tid og mange penge på historien om, at primitivodruen i virkeligheden er identisk med den californiske zinfandeldrue. Når man smager denne granatrøde og kraftige (14 procent alkohol) Prima-Mano vin fra 2001, er det umuligt at forstå, hvorfor italienerne skulle have nogen former for mindreværdskomplekser i forhold til de californiske zinfandelvine. Så selvom det måske er identiske druer, så har jeg ingen problemer med, at den hedder primitivo i Italien. Det burde de italienske producenter heller ikke have, når blot de producerer vin af en sådan kvalitet, som vi har smagt i denne uge.

*Prima-Mano, Primitivo Puglia, Vintage 2001, 14% alkohol. 149,95 kr.
*Promessa Rosso Salento, 85 % negroamaro, 15 % primitivo, 13,5 % alkohol, 39,95 kr. pr. flaske ved køb af 12 flasker
*Begge vine er fra Philipson Wine, Kokkedal Industripark 10, 2980 Kokkedal, tlf. 7022 6888, e-mail: pwmail@philipsonwine.com. Hjemmeside: www.philipsonwine.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her