Læsetid: 2 min.

Ikke snobbe nedad – men udad

’Wiggaz’ handler om modetøj, damer og hormonplagede drengerøve. Sådan vurderer en kultursociolog den nye ungdomskultur
20. juni 2003

(2. sektion)

Subkultur
De spiller basketball, går i store bukser og har kasketten omvendt på. Det handler om de såkaldte wiggaz – ’hvide negre’.
En betegnelse, der dækker over hvide forstadsbørn, der har tilegnet sig en sort gangsterattitude.
»Det handler om at signalere, at man har meldt sig ud af samfundet. Man kan ikke sige, at de unge snobber ned ad – de snobber snarere udad – væk fra samfundet og kollektivet,« siger kultursociolog Lars Kjerulf Petersen.
Han er ikke specialt imponeret over wiggaz-stilen som ungdomskultur.
»Det handler primært om unge teenagedrenge med hormonerne buldrende gennem kroppen, der er ude på at score piger,« siger han.
Han ser ikke stilen som en kraftfuld ungdomskultur som f.eks. punken eller hip-hop’en
»Hvis det er typer som Nick & Jay, der skal være talsmænd for en ungdomskultur, så er den altså ikke meget bevendt, og jeg tvivler på, at wiggaz vil gå over i ungdomskultur-historien,« siger Lars Kjerulf Petersen.
De strømninger i ungdomskulturen der har fået betydning har da også i modsætning til wiggaz været funderet i kollektivet.
»Wiggaz er en form individuel fribytterstil, hvor det handler om at stå sig selv nærmest og melde sig ud af kollektivet. Tøjet er også nærmest symbolsk. Hættetrøjen og kasketten kan man skjule sig bag, og man kan gemme våben i det store bukser,« siger Lars Kjerulf Petersen.

Intet nyt
Wiggaz-stilen er et ungdomsfænomen, der indgår som en brik i en meget fragmenteret ungdomskultur.
Men adoptionen af kulturelle strømninger fra det sorte ghettomiljø er ikke nyt
ifølge Lars Kjerulf Petersen.
»Den vestlige ungdomskultur har siden 30’erne været påvirket i større eller mindre grad af strømninger eller trends fra de sorte kvarterer i USA’s storbyer,« siger han
I Danmark er specielt to ungdomsmiljøer kendetegnet ved påvirkningen. Wiggaz-miljøet og indvandrer-drenge-miljøet.
»Mange anden- eller tredjegenerations-indvandrer-drenge er klart påvirket af det livstilsudtryk, der gør sig gældende i det amerikanske gangstermiljø, men de kan ikke kategoriseres som wiggaz, fordi deres livsforløb faktisk ofte er parallelt med deres amerikanske ’forbilleder’,« siger Lars Kjerulf Petersen.
Det er kultursociologens håb, at en mere samlende kollektiv ungdomskultur vil få en renæssænce.
»Det er altid mere interessant med en mere politiseret ungdomsstrømning, en en individuel mig selv nok-gangste stil,« siger Lars Kjerulf Petersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her