Læsetid: 2 min.

I sort-hvid

20. juni 2003


Spot
Man må ikke falde ud af sin (køns)rolle, eller må man? Det er den bagvedliggende motor i programmerne på DR2 i aften, Sådan er mænd og Sådan er kvinder, som dog risikerer at bygge nogle nye stereotyper op i sort og hvidt.
Mændene – Nicolai Steen, Kasper Winding og 20 andre kendte danske mænd – taler under overskriften Forfængelighed om, »hvordan de har det med at blive gamle, og hvordan de gør sig lækre. Og så handler det også lidt om følsomhed«. Forfængelighed og følsomhed, hvor umandigt.
Bagefter skal en række kvinder under overskriften »Karriere« tale om hvorfor 95 pct. af alle topstillinger er besat af mænd? »Direkte og bramfrie udtalelser fra bl.a. Hella Joof, Trine Gregorius, Kaya Brüel, Lotte Svendsen, Hilda og Annette Heick, Søs Fenger, Karen Thisted, Marie Frank og mange, mange flere. Programmet er ikke egnet for mænd med sarte nerver og lav selvtillid.«
Altså skal de forfængelige og følsomme mænd fra programmet før holde sig langt væk. For hvad er vel forfængelighed andet end kompensation for lav selvtillid og følsomhed synonymt med sarte nerver?

Hvis man nu har fået nok af kønsrolle-stereotyper, kan man blive på kanalen for at se satireprogrammet Smack the Pony. Med lidt held er det den udsendelse, hvor en af pigerne diskret puster sin bh op for at tiltrække sig en bartenders opmærksomhed. Vi ser frem til, at den oppustelige bh sættes i produktion, måske endda som skridtbind til herrer. Lige for lige.

Men man kan også tage på en gratis tidsrejse på DK4, hvor man på et øjeblik føler sig sat mere end femten år tilbage i tiden – til Danmarks Radios fjernsyn i monopolets dage. DK4 er som det gamle DR domineret af snakkefjernsyn, belærende hornbrille-tv, afbrudt af film og serier.
Fra morgenstunden frister DK4 med Fiskemagasinet (07.00 ) om karpefiskeri og kaster sig videre kl 7.30 med Dk4-Universitetet. Det plejer at være en mand eller dame, der fortæller foran en tavle. I dag om det sympatiske emne »Børns sorg og krise«.
Mere undervisning 11.30, nu i Tai Chi.
Kl. 21 byder DK4 på dansk film fra 1953, Det gælder livet, om en ung pige, der skal bruge en blodtranfusion fra sin biologiske far – som viser sig at være en fraskilt ven af familien! Og så med Hans Kurt!
Præcis sådan husker jeg dansk tv fra 1970’erne og 80’erne, seriøst og i sort-hvid. Var der mere end to sjove programmer på en uge, hed det forfladigelse.
Skønt at være ung igen.

M

*DR2 21.35: Sådan er mænd

*DR 2 22.05: Sådan er kvinder

*DR 2 22.35: Smack the Pony

*DK 4 hele dagen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu