Læsetid: 3 min.

Spansk fodbold vendt på hovedet

Den baskiske klub Real Sociedad kan blive spansk fodboldmester her i weekenden, hvis Real Madrid taber lokalopgør i hovedstaden
13. juni 2003

Fodbold
Der er ikke mange ting, den baskiske separatistleder Arnaldo Otegi kan blive enige med den konservative partileder i Baskerlandet, Jaime Mayor Oreja, om.
Den førstnævnte, der har trådt sine ungdomssko i den baskiske terrorgruppe ETA, og hvis parti er forbudt i Spanien for at være ETA’s politiske arm i ord og handling, har absolut intet til overs for Oreja. Foragten er gensidig, kan jeg forsikre Dem om.
På søndag vil de to herrer dog dele det samme håb: At San Sebastians fodboldhold, Real Sociedad S.A.D., vinder på udebane mod det galiciske hold Celta, og at Real Madrid taber lokalopgøret mod Atletico de Madrid.
Hvis det bliver udfaldet af weekendens kampe i den spanske fodboldliga, vil Otegi og Oreja holde fest, for så er bysbørnene fra Real Sociedad spansk fodboldmester 2003. Her inden weekenden, der er anden sidste spillerunde, har Real Sociedad 73 point efterfulgt af Real Madrid med 72 point. Men baskerne har hentet flest point i de indbyrdes opgør, og derfor har de et vitalt forspring. Deportivo la Coruña kan derimod næppe håbe på guld, for de har som nummer tre kun 69 point her inden weekenden.

Hvilken forandring!
Der var ingen, der havde ventet et sådan slutspil. Real Sociedad havde henslægt de seneste sæsoner på randen af en dyb afgrund, i konstant nedrykningsfare. Den gamle walisiske forward John Toshack havde ansvaret for miserable resultater, og han var sendt ud i kulden som træner. Klubbens unge præsident, advokaten Jose Luis Astiazaran, hyrede i stedet den franske træner Reynold Denouiex, som i 2001 gjorde Nantes til fransk mester. Og hvilken forandring.
Denouiex drog med spillerne i kloster for at meditere, træne og lave kollektiv gruppeterapi inden sæsonen. Hvilken forandring! Intet hold har ligget så mange uger på førstepladsen i ligaen som Real Sociedad i de blå-hvide dragter.
Den russiske dynamo Valery Karpin, som klubben fik gratis fra Celta, har sammen med den kun 21-årige Xavi Alonso – som nogle er begyndt at kalde Spaniens svar på Zidane – været omdrejningspunktet på midtbanen. Og de farlige skruede indlæg fra den spanske landsholdsspiller Javier de Pedro er gang på gang sendt i kassen af de farlige angrebsesser, tyrkeren Nihat og montenegrineren Darko Kovacevic.

Stjerner falmet
Man skal helt tilbage til Real Sociedads storhedstid i 80’erne, hvor klubben vandt to mesterskaber, for at finde et hold med samme format. Det er ikke, fordi advokaten Astiazaran har et stort budget – det er ’kun’ 36 millioner euro. Stjerneholdet Real Madrid, der har ni europæiske mesterskaber i vitrineskabet, har et årsbudget på 293 mio. euro, F.C. Barcelona forbruger 169 mio. euro, og de regerende mestre fra Valencia har spenderet 90 mio. euro i år.
Real Sociedad har bevist, at det kan lade sig gøre at kappes selv med de allerrigeste, der har mange gange flere penge at råde over.
»Fodbolden er lavet for at skabe drømme og for at gøre folk glade,« lyder det motto, som Denouiex har prentet ind i sine spilleres neurale netværker, et moment før spillernes bevidsthed sætter ind – og inden italienske fodboldhold piller den glæde ud af de europæiske tilskuere og fodboldspillere igen.

En for alle
Uge efter uge har den franske jernmand svunget pisken for af få sine spillere til at yde det maksimale.
»En for alle, alle for en,« som Denouiex siger på bedste musketermaner. De har trænet seks timer på alle hverdage, hvor Real Madrids stjerner har nøjedes med to timer. Sociedad også haft fordel af ikke at blive slidt op af udmarvende Champions League-kampe i Europa som Real Madrid, hvis stjerner er falmet noget på det seneste.
Da madrilenerne for nogle uger siden besøgte Anoeta-stadion i San Sebastian fik de en af de afklapsninger, som man vanskeligt kan ryste af kroppen. Hele fire gange måtte Real Madrids landsholdsmålmand Iker Casillas hive læderkuglen ud af nettet.
Real Sociedad får det ikke let i weekenden, for modstanderen Celta ligger på fjerdepladsen med 58 point, og de kæmper med Valencia om at kvalificere sig direkte til næste års Champions League-turnering, hvor de store penge ligger og venter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu