Læsetid: 3 min.

Titlen i hånden

Mål på overtid giver FCK guld på hånden
19. juni 2003

Titlen i hånden
Fodbold er et lunefuldt og uforudsigeligt spil.
Det blev fastslået igen i aftes på Brøndby Stadion, hvor FC København to minutter inde i DM-finalens overtid sikrede sig en smal, men ikke ufortjent 1-0 sejr.
Vindermålet blev sat ind af indskiftede Hjalte Nørregaard med en flad first timer knaldet ind ved nærmeste stolpe på en hård centring fra indskiftede Ole Tobiasen.
Sejren kom på et tidspunkt, hvor alle havde regnet med 0-0, så Brøndby bare skulle tage til Silkeborg på søndag og hente tre point og mesterskabet på søndag. Nu er det FCK, der igen har titlen 2003 i hånden – og bare skal vinde på søndag over AGF i Parken for at sikre fusionsklubbens tredje mesterskab siden 1993.
Nogen stor fodboldkamp blev DM-finalen i Brøndby ikke. Det gør kampe med så meget på kant sjældent. Men intenst og spændende var det hele vejen igennem – med FCK i førersædet gennem de fleste af kampens 93 minutter. Det var også en kamp, hvor myten om Michael Laudrup som den kompromisløst angribende træner, der altid søger sejren gennem risikovilligt og offensivt boldspil, forduftede for øjnene af 31.508 tilskuere på et stopfyldt Brøndby stadion.
Manden er ikke romantiker, selv om han som landsholdsspiller ved VM 1986 og 1998 har stået for de smukkeste øjeblikke i det danske landsholds nyere historie. På dette niveau handler fodbold om at vinde kampe og trofæer – og i det perspektiv kommer det gustne overlæg før det spektakulære boldspil. Det har Laudrup aldrig lagt skjul på – til gengæld er kritikken hård, hvis resultatet kikser – og det gjorde det i aftes på overtid.

Håndbremse
Især i de første 45 minutter af DM-finalen mod FC København var det Laudrup som den nøgternt kalkulerende strateg, der sendte et Brøndby-hold på banen med håndbremsen trukket.
Der blev ikke spillet direkte efter den sejr, der på stedet kunne have forgyldt Brøndby med det 10. mesterskab siden 1985. Kalkulen så mere ud til at gå på at sikre et point og sikre titlen på søndag med sejr over nedrykningsdømte Silkeborg. FC København fik i hvert fald lov at kontrollere de første 40 minutter med Peter Nielsen, Erik Mykland og Thomas Røll som pressende spilstyrere på midtbanen. Men de fik ikke lov til at spille sig igennem den syv mand tætte Brøndby-defensiv, hvor stopperparret Per Nielsen og Dan Anton Johansen igen var svære at overspille. Zuma og Todi Jonsson gjorde ellers, hvad de kunne med støtte fra en velspillende og engageret Morten Bisgaard på højrefløj.

Ikke farlige
Hvis FCK havde spillet flere forårskampe med samme engagement som i aftes på ’Pestegnen’, hvor kun 1.500 FCK-fans havde fået løst billet, var mesterskabet 2003 aldrig kommet i fare. Det er på den anden side også en kendsgerning, at FCK ikke er rigtig gennembruds- og målfarlige.
Der var tilløb til chancer og farlige afslutninger før pausen, hvor Per Nielsen drejde et godt Zuma-skud til hjørne, mens Morten Bisgaard flugtede over på et Bo Svensson-indlæg. Men mere blev det ikke til trods håndfast greb om spillet ude på banen.
Der var faktisk mere bid i Brøndby i de sidste fem minutter før theen, hvor der belv satset lidt – og Per Nielsen efter hjørne med et kludeskud missede en god mulighed for at flugte bolden i mål. Lige inden havde han appelleret for straffe – efter at være blevet omkuld af Thomas Røll.
Men den slags dømmes der sjældent for – og slet ikke af en flagrende opmand som Claus Bo Larsen.
Det var en 1. halvleg, hvor Brøndby ikke viste, hvad de kunne, og FCK ikke kunne, hvad de ville. Brøndbys 4-3-3 opstilling med Mattias Jonsson og Kasper Dalgas som meget angribende fløje på siderne af centerforward Peter Foldgast var amputeret med defensive pligter, der især hæmmede på Dalgas, der havde en udpræget offday. Han blev da også byttet ud i pausen med Jonas Kamper, og det gav angrebet mere kant efter pausen, hvor Brøndby også løsnede håndbremsen og gik til angreb.
Faktisk blev de første 10-15 minutter efter intervallet den intense, men ikke specielt velspillede topkamps bedste. Anført af Mattias Jonsson blev der lagt pres på FCK – og den svenske landsholdsspiller afsluttede selv med en flugter over mål.
Efter Brøndbys modoffensiv kom FCK igen – og resten af kampen bølgede spillet helt bogstaveligt frem og tilbage – med Wieghorst og Peter Nielsen som kampens to omdrejningspunkter, men uden de store afgørence chancer, indtil Tobiasen og Nørregaard hoppede ind og afgjorde den 36. kamp mellem de to ærkerivaler, hvor FCK nu har 17 sejre mod Brøndbys 13.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her