Læsetid: 3 min.

De unge på bakketoppen

Bosætterbevægelsens anden generation udlever pionerånden, hvor forældrene slap, og de er ikke bekymrede over at have tidsånden imod sig
12. juni 2003

Portræt
TEL AVIV – De israelske bosætteres meget omtalte udposter på Vestbredden har i lokal sprogbrug skabt et interessant skisma. Man taler om »ulovlige udposter«, hvilket efter normal logik vil sige, at hvad der i øvrigt findes af mere etableret bosættervirksomhed må betragtes som lovlig. Dette er faktisk gængs opfattelse langt hen over den politiske midte. Hvor det store flertal af bosættelserne er en noget kompliceret, men ikke desto mindre accepteret kendsgerning i den brede vælgerbefolkning, forholder det sig anderledes med udposterne.
Deres tilstedeværelse i Vestbreddens landskab trodser efter almindelig opfattelse både juridiske bestemmelser og almindelig god moral, hvilket er grunden til, at denne del af bosætterbefolkningen er kommet på alvorlig kant med de fleste israelere.

En gave fra Gud
Udposternes sparsomme befolkning og deres noget rigeligere forsamling af politiske groupies kalder sig selv Bakketoppenes Unge. Nogen struktureret foreningsdannelse er det ikke, snarere en slags græsrodssammenrend af 16-17-årige unge fra etablerede bosættelser med forstærkning af nationalreligiøse aktivister fra den israelske side af den grønne linje.
Daniella Weiss, der var en af den tidlige bosætterbevægelses frontløbere i årene lige efter krigen i 1967 og nu sidder som borgmester i den veletablerede sovebybosættelse Kedumim, erkender, at der er ikke så lidt ungdomsoprør i Bakketoppenes Unge.
»De synes, forældregenerationen er blevet for etableret, og at pionerånden er falmet,« siger hun og husker, hvordan hendes egen generation følte, de løftede arven fra kibbutzpionererne, som havde deres store tid i årene op til statens grundlæggelse.
»Vi må sikre, at dette land forbliver på jødiske hænder,« siger en af de unge fra bakketoppene til Information. Han bor i Kedumim og kalder sig blot Noam. »Der står ikke skrevet om vor ret til Tel Aviv eller Haifa, men om vor ret til Jerusalem, Hebron og Schrem (Nablus, red.) er der ingen tvivl, for det er en bibelsk ret, og den står ikke til at ændre. Landet er Guds gave til det jødiske folk, og det kan hverken Sharon eller Bush lave om på,« slår han fast.
Bakketoppenes Unge er opstået lidt efter lidt under den nuværende intifada og har gennem de sidste par år sat små 50 udposter på landkortet. Flere af dem er blevet rømmet, somme tider ved frivillig overenskomst mellem bosætterne og regeringen, men ikke så snart har medieopmærksomheden lagt sig, før de atter er blevet slået op.

Rømmet fire gange
»Det vil også ske denne gang,« siger Noam. »Vi er stærke, og for hver udpost, der bliver fjernet, sætter vi 10 nye op. Det kan godt være, vi har opinionen imod os, men det er vi ligeglade med.«
Tidligere på ugen rømmede den israelske hær 10 ubeboede udposter, og i disse dage står fem beboede for tur, så Ariel Sharon kan komme op på de 15, han indtil videre har lovet at fjerne.
En af disse er Havat Gilad, der fra sin bakketop ikke langt fra Kedumim er blevet et vigtigt symbol for Bakketoppenes Unge og for den ideologiske bosætterbefolkning som sådan. Den er blevet ryddet og genopbygget fire gange.
»Jeg var med i oktober, og jeg er med igen nu, hvis hæren kommer tilbage for at flytte os,« siger Noam.
Bosætterbevægelsen har opfordret de unge til kun at bruge passiv modstand, men som en kilde siger, har man også indset, at »i et demokrati kan man ikke have fuld kontrol over folk«.
Denne bemærkning synes at more Noam, der ikke vil kommentere protestmetoder, men blot konstaterer, at man er klar.
»Vi er stolte af vores unge,« tilføjer en af bosætterbevægelsens talsmænd, Ezra Rosenfeld.
»Israel er beriget med en fantastisk gruppe idealistisk ungdom, og min egen datter er blandt dem. Hun aftjener for tiden sin værnepligt og blev udkommanderet for at rømme en udpost. Hun var i stærk tvivl, men jeg sagde til hende, at hun ikke kunne nægte en ordre, men jeg trøstede mig med visheden om, at hvis hun ikke havde været soldat, havde hun været på stedet for at forsvare den samme udpost.«

Bakketoppenes Unge
Handlekraftig græsrodsbevægelse for unge andengenerationsbosættere og sympatisører. Medlemstal aldrig opgjort, men ifølge aktive ’mange hundrede’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her