Læsetid: 3 min.

Vindkraft stormer over Atlanten

Vindkraft i USA er igen i vækst. De danske fabrikker møder hård konkurrence fra General Electric
13. juni 2003

Vindkraft i USA er igen i vækst. De danske fabrikker møder hård konkurrence fra
General Electric

USA’s vindmølleindustri har medvind – på trods af den amerikanske regerings modvilje mod Kyoto-aftalen og usikkerhed om den amerikanske støtteordning.
Da Enron-koncernen brød sammen, købte General Electric dens vindmøllefabrik. Under navnet GE Wind har denne fabrik sikret sig mere end halvdelen af ordrerne på det amerikanske hjemmemarked i år. Siden maj sidste år har GE Wind fået ordrer og tilsagn til en værdi af to milliarder dollar, i alt 3.000 megawatt frem til år 2005, ligeligt fordelt mellem det amerikanske hjemmemarked og eksport til Europa og Asien, oplyser fabrikken selv.
Vinden er god i USA. En undersøgelse fra Stanford Universitet viste for nylig, at de nyeste vindmøller, der er på højde med et 20 etagers hus, kan konkurrere på lige fod med kraftværker, der fyrer med kul eller naturgas på 24 procent af de undersøgte steder rundt om i USA.
Men markedet går op og ned på grund af usikkerhed om den amerikanske støtteordning, der har form af en skatterabat.
I rekordåret 2001 blev der opført vindmøller med en samlet effekt på 1.600 megawatt i USA. Året efter faldt tallet til 460. I år venter den amerikanske brancheorganisation et salg på 1.,400 megawatt. Birger T. Madsens konsulentfirma i Ringkøbing, der gennem 20 år har leveret de mest pålidelige prognoser, forudser 1.200 megawatt.

Svært at konkurrere
De danske vindmøllefabrikker har stadig halvdelen af verdensmarkedet, som sidste år var 7.227 megawatt fordelt på 6.600 vindmøller. Efter 60 procents vækst i år 2001 steg deres salg med yderligere fem procent i år 2002. Men på det amerikanske marked, der nu igen er på vej op, møder de hård konkurrence, især fra GE Wind.
»GE har fordelen af et voksende hjemmemarked og en lav dollarkurs. Desuden er det en fordel for dem, også på verdensmarkedet, at General Electric i mere end et halvt århundrede har været leverandør af kraftværker og teknologi til de samme selskaber, der nu i stigende grad køber vindmøller,« siger Birger T. Madsen.
»Men at amerikanerne skulle feje de to-tre største i verden af banen på et par år – det er helt hen i vejret.«
Vestas åndede lettet op, da man mandag i sidste uge fik en amerikansk ordre på knap 800 millioner i hus. Aktien steg straks med 12 procent.
NEG Micon fik i maj en kontrakt på 45 møller til 400 millioner kr. i Oklahoma.
Men GE Wind sidder på det meste af markedet i år og er udset til leverandør, når USA’s første og verdens største havmøllepark opføres ud for Cape Cod på østkysten. GE’s største kunde er det meget store amerikanske elselskab FPL, som har fået mulighed for at bestille vindmøller hos GE Wind i stedet for at betale en stor bod for annuleringen af ordrer på gasturbiner i moderselskabet GE Power.
Direktør Søren Krohn i Vindmølleindustrien, mener ikke, at de danske fabrikker er truede.
»Det er alt for tidligt at se en tendens i det,« siger han.
»Projekterne har en tendens til at falde mere og mere i klumper, men det udligner sig over en årrække.«
Om GE Winds påståede ordrer på to milliarder dollar siger han: »Amerikanere har en anden måde at præsentere tallene på end jyder. De vil helst ikke regne møllen for solgt, før den er kørt ud fra fabrikken.«

FAKTA
Producenter
*Verdens største vindmøllefabrikanter fordelt efter verdensmarkedsandel:
Vestas (DK)22,2 pct.
Enercon (D)18,5 pct.
NEG Micon (DK)14,3 pct.
Gamesa (ES)11,8 pct.
GE Wind (US)8,8 pct.
Bonus (DK)7,0 pct.

kilde: BTM-Consult Aps

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her