Læsetid: 4 min.

4. juli i krigens skygge

Tvivlen om Irak-besættelsens gyldighed har meldt sig i den amerikanske offentlighed
4. juli 2003

Hjemmefronten
»Jeg mener, vi er nødt til at rejse derfra. Vi må gøre, hvad vi kan, og så komme afsted. De vender sig mod os. Vi er nødt til at komme væk derfra.«
Siger Karen Smith, 49, indbygger i den lille by Sand Lake, Michigan, og mor til sergent Shane Smith, der er i Fallujah, Irak med den amerikanske hær.
Karen Smith er en af dem, der er kommet i tvivl om den fortsatte amerikanske tilstedeværelse i Irak. Hendes følelser »giver ekko i mange militære familier i Vest Michigan, i takt med at tvivlen melder sig om en mission uden noget klart endemål i sigte,« skriver lokalavisen Grand Rapids Press.
Og ekkoet kan høres rundt om i hele USA.
»Min mand er taget derover og sætter sit liv på spil for mennesker, han end ikke kender, og alt, hvad de gør, er at kaste sten efter ham og slå hans venner ihjel. Det har rystet mig lidt,« siger Stephanie Richards, bosat på Fort Carson-basen i Colorado, hvorfra hendes mand er blevet sendt på mission i Irak.
En Gallup-måling offentliggjort i tirsdags fortæller, at andelen af amerikanere, der mener, at situationen i Irak var værd at gå i krig for, er faldet fra 76 procent i begyndelsen af april – lige efter Bagdads fald – til nu 56 procent
Blandt de 42 procent der i dag mener, at krigen ikke burde være indledt, henviser en fjerdedel til, at krigen har ført til unødige tab af menneskeliv uden at bringe en løsning i Irak. En anden fjerdedel af skeptikerne nævner fraværet af masseødelæggelsesvåben som grund til deres modstand. Andelen af amerikanere, der mener, at de forbudte våben næppe vil blive fundet, er steget fra 15 procent i marts til nu 45 procent.

Tribute to Freedom
Gallup-tallene er et ubekvemt signal for præsident Bush på en 4. juli, dagen hvor hele USA fejrer uafhængighedserklæringen og nationens frihed.
Begynder moralen på hjemmefronten først at vakle, kan præsidenten blive fanget i den catch 22-situation, at han ikke kan få støtte til den optrapning af indsatsen i Irak, som meget vel kan vise sig nødvendig, hvorved han risikerer, at den amerikanske militærmaskine kører fast i det irakiske hængedynd med en modstand mod besættelessmagten, der blot tager til.
For at sikre moralen på både hjemme- og udefronten har det amerikanske forsvarsministerium for nylig lanceret »Operation Tribute to Freedom« som en måde at mobilisere og kanalisere folkelig støtte til soldaterne i Irak.
På hjemmesiden www.defendamerica.mil beskrives, hvordan der samles penge og gives blod og gavekort til tropperne i Irak, hvordan skolebørn i Orlando bager 4.000 kager til soldaterne, hvordan 750 ledende forretningsfolk samles i Washington for at sende en hyldest til tropperne. Hjemmesiden opfordrer amerikanerne til at flage med Stars and Stripes, købe t-shirts, bannere og plakater til støtte for operationen i Irak.
»Mindre børn kan farvelægge en patriotisk tegning og sende en e-mail til tropperne,« siger Allison Barber, der for forsvarsministeriet står for pr-arbejdet.
General Richard Myers, formanden for de amerikanske værnschefer, har ligesom præsident Bush opfordret til at lade parader og fyrværkeri på dette års uafhængighedsdag tjene som støtte og hyldest til soldaterne.
Ifølge journalisten Jim Washburn, ugeavisen Orange County Weekly, har forsvarsminister Donald Rumsfelds folk ringet rundt til lokale myndigheder i USA for at overtale dem til at gøre deres 4. juli-markering til en officiel del af Tribute to Freedom-kampagnen. Og den amerikanske hærs pr-afdeling har udarbejdet en standard-tale, der hylder kampen for frihed og tropperne i Irak, en tekst som dagens mange 4. juli-talere i såvel USA som blandt tropperne i Irak opfordres til at lade sig inspirere af.
Det er dog uklart, hvor stærkt Irak-aktionen slår igennem i dagens talløse arrangementer. Præsidenten selv er ikke i Washington, men i Dayton, Ohio, hvor han taler på luftvåbnets Wright-Patterson base, og der er ikke lagt op til de ticker tape-parader, som nogle af de 100.000 allerede hjemvendte soldater måske havde drømt om og føler sig fortjent til. Situationen i Irak er endnu for broget til triumftog.
Men det er tydeligt, at regeringen mobiliserer aktivt for at holde moralen på hjemmefronten. Samtidig med at præsident Bush skærper tonen over for USA’s fjender i Irak.
»De, der truer orden og stabilitet i dette land, vil blive ødelagt lige så sikkert som det regime, de engang tjente,« sagde Bush i tirsdags og forsikrede, at USA forbliver i Irak og gør det, der er nødvendigt, indtil målet om at sikre det irakiske folks frihed er nået.
Trods tiltagende skepsis mener stadig to ud af tre amerikanere ifølge Gallup, at
USA’s tropper skal blive i Irak.
»Der er en vis uro over Irak i befolkningen og ubehag ved nogle af regeringens påstande. Men for de fleste, opvejer plusserne ved krigen stadig minusserne,« siger Steven Kull, ansvarlig for en anden ny meningsmåling fra University of Maryland, der fortæller, at den ubetingede støtte til krigen er faldet fra 53 procent i maj til 46 procent i juni.
»Jeg har det ikke godt med, at vore soldater stadig er i fare, men vi er nødt til at støtte dem. De gør deres job,« siger Kelli Broomhead, Fort Carson, til avisen The Times. Hendes mand, sergent Thomas Broomhead, blev dræbt i et bagholdsangreb for en måned siden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her