Læsetid: 2 min.

Alice, Brenda, Henry og Pablo

11. juli 2003

Spot
Onde tunger hævder, at Danmarks Radios radio sender mere interessante udsendelser om sommeren, hvor mange af de fastansatte er på ferie, end om vinteren, hvor meget er bundet op på faste magasinprogrammer.
Om sommeren leges der med pladsen, og der er markante genudsendelser. Faktisk siger nogle noget lignende om aviserne, der dog aldrig har genudsendelser, men lad os springe let hen over det og i stedet konstatere, at der i dag er ikke mindre end to udsendelser om berømte par fra kulturens verden. Ikke sådan par-par, men nogle anderledes parforhold.

Heino Byrgesens udsendelse om Gertrude Stein og Pablo Picasso er fra 1987. Den bygger på Alice B. Toklas’ selvbiografi. Bodil Udsen læser fra bogen. Picasso var blandt de unge kunstnere, der, også som husven, kom i hjemmet hos Gertrude Stein og Alice B. i Paris i Hemingway-perioden, der stadig kan fascinere nye generationer af litterært interesserede, fordi den var så florrisant.
Gertrude Stein, der var en af modernismens grundlæggere, var selv kunstner og forfatter, men huskes mere fordi hun var mæcen for de unge kunstnere, ikke mindst åndelig mæcen, en god samtalepartner, der inspirerede dem. Hun er uddødeliggjort af Hemingway i kapitlet, »miss Stein holder forelæsning« i bogen Der er ingen ende på Paris.
Men hvem var Alice B. Toklas? Hun var Gertrude Steins veninde og husholderske, der altid underholdt konerne, når Gertrude snakkede med mændene. Mens Gertrude Stein erindres for sætningen »En rose er en rose er en rose« (tænk lige igen over den), huskes Alice B. for en berømt kogebog og – med fare for at give Berlusconi mere ammunition – sætningen: »Hvad tyskere foretager sig i et køkken, hører ikke hjemme i en kogebog.«

Henry Millers forhold til den unge teenager, danserinden og skuespillerinden Brenda Venus, var et stykke æstetik. Skønt Miller i sine romaner, eller bl.a. også derfor, forholder sig til kvinder som til råt kød, havde nogle af disse et ofte hengivent forhold til ham, også fordi han var en åndeligt interessant samtalepartner på et højt niveau.
Det gjaldt fortsat, da han nærmede sig de 80 år. Brenda Venus dyrkede ham og han hende i et platonisk forhold. Han skrev ca. 1.500 breve til hende, som hun gemte og efter hans død udgav et udvalg af. Spekulation er det blevet kaldt, døm selv.

*P1 kl. 11: Picasso og Gertrude Stein, P1 kl. 14: Henry Miller og Brenda Venus

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu