Læsetid: 3 min.

Den amerikanske hofnar

Den 100-årige komiker Bob Hope, populær hos præsidenter og den gemene hob, er død
29. juli 2003

Nekrolog
Meningerne var delte om Bob Hope, der for et par måneder siden fyldte 100.
Kollegaen Chevy Chase sagde: »Bob Hope er stadig så morsom som altid. Jeg har bare aldrig syntes, han var særlig morsom.« Og demonstrerede dermed Hopes komiske teknik, med nedgørende sigte.
Men heldigvis for Hope var der millioner af andre, der fandt ham endog meget morsom – og blev ved med at gøre det gennem en karriere, der strakte sig langt over et halvt århundrede.
En af de kolleger, der med størst vægt har prist Hope, er Woody Allen, som ikke kunne tænke sig nogen bedre weekendbeskæftigelse end at sidde og se et halvt dusin gamle Hope-film fra 1940’erne. Og der er da heller ingen tvivl om, at Hope som standup-performer, ekspert i hurtige one-liners og kujon-komiker har inspireret Allen, hvor forskellige de end er på mange andre punkter.

Bifaldsnarkomanen
Hope blev en institution af særlig amerikansk art, en mærkelig blanding af hofnar i Det Hvide Hus og én mands-kongefamilie i en pulserende show business-verden, hvor umådelig rigdom og publicity-fremmende velgørenhed helst skal gå hånd i hånd. Marlon Brando omtalte foragteligt allestedsnærværende Hope som en holdningsløs »bifaldsnarkoman«, men det har nok ikke bidt på den glatte, superaktive mand, for han var selv den første til at indrømme, at det var publikums bifald og latter, der drev ham frem.

Gennemført kujon
Hvor morsom var han så? Tja, Buster Keaton, en tredje kollega, rammer nok hovedet på sømmet, når han komplimenterer Hope for hans kvikke vitser og blændende indfald (i øvrigt skrevet af en fast lille trup af vitsmagere), men tillod sig at spørge, hvor mange af hans jokes, man kunne huske fem minutter efter, at hans Bob Hope Show på tv var færdig.
Nej, Hope var ikke på niveau med de helt store som Keaton selv, men mindre kunne gøre det, og uimodståelig sjov var han på film, når han inkarnerede den kvintessentielle kujon. Især fik han succes i de syv Vejen til-film med Bing Crosby, hvor parodier, direkte henvendelser til publikum og elegante one-liners skabte en frydefuld anarkistisk komik – hvad enten vejen gik til Bali, Marokko, Rio eller andre eksotiske steder.
Hope gjorde tungerapheden til en del af komikken, vitserne flød fra ham i en knitrende kædereaktion, og som dreng elskede man ham for altid at spille tøsedreng og slapsvans. Men hans overflade-komik manglede de store stumfilmnavnes element af smerte og melankoli, for ikke at sige poesi.

Drillede alle
I 1940’erne var Hope Amerikas klart populæreste film- og radiokomiker, og op gennem århundredet blev han en unik institution, dus både med hele befolkningen og en hel række af præsidenter. Og især elsket, fordi han rejste ud og underholdt amerikanske tropper, hver gang krigstrommerne lød. Ikke mindst under Anden Verdenskrig, men minsandten også under Golfkrigen.
Hope var den perfekte konferencier og udfyldte den rolle ved adskillige Oscar-uddelinger. Han blev født fattig af engelske forældre, kom til USA som fire-årig, arbejdede sig op i vaudeville, men blev først stjerne i starten af 1930’erne. Siden blev han styrtende rig og elskede at spille golf, men endnu mere at aflevere en god vits.
Politisk hørte han til højrefløjen, men han har med held drillet republikanske præsidenter, og den joke, han måske vil blive husket længst for, gik ud over kommunistjægeren, senator Joe McCarthy: »Jeg har hørt fra en velunderrettet kilde, at senator McCarthy vil afsløre navnene på to millioner flere kommunister. Han har lige fået fingre i en telefonbog fra Moskva.«

Bob Hope
Amerikansk film-, radio- og tv-komiker. Blandt hans mest populære film var Vejen til-serien, indspillet i årene 1940-62. Dybt engageret i velgørenhedsarbejde. Optrådte ofte for de amerikanske hærstyrker. Modtog fem special-Oscarstatuetter og Præsidentens Frihedsmedalje

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her