Læsetid: 3 min.

Argentinske spillere flygter fra kidnapninger

Spillerflugt, kidnapninger og røverkøb er hverdag i den bedste argentinske fodboldrække, hvor landets økonomiske krise tvinger klubberne til at sælge klassespillere, der for alt i verden vil væk
22. juli 2003

Fodbold
BUENOS AIRES – Vi ønsker, at Rubén vender hjem, proklamerede banneret, som spillerne fra Boca Juniors og Independiente i fællesskab holdt op i sidste spillerunde i Argentinas bedste fodboldrække.
Rubén, der er far til spilleren Leonardo Astrada fra storklubben River Plate, blev kidnappet to uger før og holdes i skrivende stund stadig i fangenskab. Argentinas fodboldstjerner har med rette taget sine forholdsregler i fritidsliv som før, under og efter træning og ligakampe, fordi kidnapningen af Rubén Astrada kun er den seneste af en bølge af kidnapninger mod spillere og deres slægtninge.
Sidste år forhandlede Boca-spilleren Juan Riquelme (nu FC Barcelona) personligt de 160.000 dollar i løsesum for hans kidnappede bror. Få uger efter kom turen til Jorge Milito, fader til Independiente-spilleren Gabriel Milito (nu Real Madrid), der også blev løsladt uden politiets indblanding. River-spilleren Victor Zapatas bror blev kidnappet i foråret, mens holdkammeraten Dário Husain og Boca-spillerem Alfredo Moreno inden for de sidste to uger er blevet passet op og holdt fangen i få timer.
Argentinas fodboldverden er chokeret. Alle er enige om, at landets til dato værste økonomiske krise har skylden. Kidnapperne er organiserede og formodes at have kontakter langt op i politiet og sikkerhedsapparatet, hvilket entreprenører og kunstnere samt disses slægtninge også lider under.
Argentinas sportsverden trækker tråde mellem krisen, usikkerheden, de billigere argentinske spillerhandler og det øgede antal argentinske klassespillere med fortrinsvis europæisk græs under støvlerne.
Siden Argentinas bankerot i julen 2001 og den efterfølgende devaluering er antallet af kidnapninger steget i takt med næsten en tredjedel flere spillerhandler fra Argentina til Europa, Brasilien og Mexico. I 2002 var de største spillerhandler Boca Juniors Juan Riquelme til FC Barcelona, River Plates Ariel Ortega til Fenerbache og Esteban Cambiasso til Real Madrid på et år med i alt 24 millionhandler til en værdi af 37,7 millioner dollar.
I år er 44 argentinske spillere solgt til en foreløbig værdi af 38,1 millioner dollar med Rivers stjernefrø Andrés D’Alessandro til Wolfsburg og Martín Demichelis til Bayern Munchen samt Bocas Marcelo Delgado til mexicanske Cruz Azul.
Argentinske klubber er som hovedparten af verdens fodboldklubber i pengeproblemer, argumenterer de argentinske kommentatorer og sportsdirektører. Fans og få åbenmundede trænere kritiserer de lave lønninger og det, de opfatter som spillernes overdrivelse af usikkerheden.
Alligevel har argentinsk fodbold for alvor mistet sin uskyld, fordi fodboldstjernerne som alle velhavende i dagens Argentina er tvunget til at hyre vagter til at eskortere dem rundt i Buenos Aires.
Et almindeligt træningspas i River Plate, hvis spillere ifølge statistikken er mest udsat, er efter at have været åbent som det danske landsholds træning i Vedbæk i dag lukket for alle uvedkommende.

Spillerflugt
Spillerne kører heller ikke mere rundt og ligner en million men skifter bil til og fra træningen for at minimere risikoen for kidnapning. Nogle spillere som Rivers Eduardo Coudet har tilmed bosat sin familie i Spanien, mens andre sender dem væk fra Buenos Aires.
»Det er forfærdeligt. Sådan kan vi ikke fortsætte at leve. Du går ud af døren og ved ikke, om du vender hjem. Det værste er, at ingen gør noget alvorligt for at stoppe det,« sagde Boca-angriber Guillermo Schelotto for nylig.
Frustrationen er stor ikke mindst hos den menige argentinske fodboldfan, der ser unge som ældre profiler gøre alt for at komme væk fra Argentina selv til ringere fodboldrækker – som for eksempel Bocas Marcelo Delgado fra argentinsk til mexicansk topfodbold.
Flere af de mindre hovedstadsklubber i den bedste række lader deres spillere rejse, fordi de ikke har råd til at forny deres kontrakt og aflønne som selv andenrangsklubber i Europa.
Alligevel fortsætter Argentina med årligt at skabe nye talenter, der før eller senere ryger over Atlanten. Når landets krise er helt ovre, så har klubberne råd til at holde lidt længere på boldkunstnerne, siger kommentatorerne.
Som et apropos har River Plate haft held til at leje deres gamle stjerne chileneren Marcelo Salas i Juventus, ligesom Boca Juniors forhandler om at få Gabriel Batistuta i stalden et halvt år. Dyre afdankede drenge, lyder kritikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her