Læsetid: 2 min.

Barslende snydes for feriepenge

Beskæftigelsesminister tvinges til at overveje lovændring for at sikre kvinder feriepenge under barselsorlov. Ligestillingsminister forholder sig passiv
21. juli 2003

Det koster penge at få børn. Men nogle gange er prisen lige rigeligt høj.
Det viser tre afgørelser fra Ligestillingsnævnet. Ifølge EU’s graviditetsdirektiv, som Danmark er underlagt, må kvinder på barsel ikke stilles ringere end kvinder på sygedagpenge. I Danmark optjener alle imidlertid feriepenge af sygedagpenge, men kvinder på dagpenge under barsel optjener ikke en krone.
En klar overtrædelse af både graviditetsdirektivet og den danske ligestillingslov, fastslår ligestillingsnævnet.
I et spørgsmål fra ligestillingsordfører Bodil Kornbek (Krf.) til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) rejser hun kravet om ændringer i lovgivningen, der skal sikre, at kvinder på barsel ikke diskrimineres.
I ministerens svar hedder det, at de tre kendelser i Ligestillingsnævnet har givet ministeriet anledning til at vurdere området, men at overvejelserne først forventes afsluttet umiddelbart efter sommerferien.

Sløv regering
Claus Hjort Frederiksen er kaldt i samråd i arbejdsmarkedsudvalget den 7. august, hvor han skal forholde sig til ligestillingsnævnets afgørelser. Indtil da holder ministeren ferie og er ikke at træffe for en kommentar.
Kristeligt Folkepartis Ligestillingsordfører, Bodil Kornbek, er moderat positiv over for ministerens svar.
»Jeg vil vælge at se det som en positiv udmelding fra beskæftigelsesministeren, men jeg kan ikke undgå at være skuffet over, at det her er blevet syltet i 0tte måneder, men her vil jeg i høj grad klandre ligestillingsminister Henriette Kjær,« siger Bodil Kornbek.
Hun er stærkt utilfreds med, at Henriette Kjær ikke er dygtig nok eller villig nok til at sætte fokus på ligestillingsspørgsmålet.
»Det er hende, der burde sætte en dagsorden, men hendes ministerium bliver gang på gang overhalet af andre ministerier, der er tvunget til at reagere på et politisk pres. Præcis som i dette tilfælde,« siger Bodil Kornbek.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Bjarne Laustsen, tilslutter sig Bodil Kornbeks opfattelse af både beskæftigelsesministeren og ligestillingsministeren, men kan ikke nære sig for en lille stikpille til de kristelige:
»Bodil Kornbek og Kristeligt Folkeparti må efterhånden have en træls smag i munden. De pegede selv på Fogh som forhandlingsleder i sin tid, men det er ikke mange af deres mærkesager, regeringen er særlig lydhør over for,« siger Bjarne Laustsen.
Han glæder sig dog over Kristeligt Folkepartis fokus på området og udbygger kritikken af regeringens barselsorlov: »De manglende feriepenge til kvinder på barsel er blot endnu et eksempel, der viser, at hele barselsorloven er noget makværk, og jeg vil kraftigt opfordre de ansvarlige ministre til at sætte sig ned og kigge hele området igennem igen,« siger han.
Socialdemokraterne vil ikke acceptere den økonomiske diskrimination af kvinder, som finder sted.
»Der er ingen tvivl om, at det her skal bringes i orden med det samme, og det må da være en rimelig forventning, at ministeren har et udspil klar på området, når sommerferien er overstået,« siger Bjarne Laustsen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ligestillingsminister Henriette Kjær.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu