Læsetid: 3 min.

Hun brød reglerne

Den sagnomspundne Katharine Hepburn er død, 96 år gammel. Hun var Hollywoods store individualist blandt kvinde-stjernerne
1. juli 2003

Nekrolog
Alt ved hende var usædvanligt. Fra de mærkeligt rektangulære træk til den skærende stemme. Fra den snart arrogante, snart pigede manér til det let antændte temperament. Fra det selvironiske vid til den stolte, stejle kvinde-selvstændighed.
Katharine Hepburn blev ikke blot en legende i Hollywood på grund af sit talent, som var stort, men også fordi hun – helt fra sin filmdebut i 1932 – satte sig op mod filmbyens nivellering. Modigt insisterede hun på at forblive sit kantede selv, også når publikum svigtede og filmindustrien udnævnte hende til box-office poison.
Netop hendes integritet, begavelse og hengivenhed for sit arbejde gjorde hende til en af Hollywoods store overlevere: Fire Oscars og hele tolv nomineringer blev det til i en Hollywoodkarriere, der strakte sig over 52 år. Og regner man tv-film med, stod hun foran kameraet i 62 år.

Kritikernes yndling
Hun kom fra en velhavende familie, men fik ikke nogen nem start som skuespillerinde og blev ofte fyret, hensynsløst ærlig og højst speciel som hun var.
Efter en Broadway-succes skaffede instruktøren George Cukor hende til Hollywood, og her slog hun hurtigt an som en konkurrent til Greta Garbo og Marlene Dietrich: ikke romantisk som den første eller sexet som den anden, men helt sin egen kvinde – ofte i oprørske, utilpassede roller. Hun kunne være vildkatten, der skulle tæmmes, eller den forkælede rigmandsdatter, som gik uforudsigelige veje. Altid med vidunderlig vivacitet.
Blandt 1930’er-filmene huskes hun måske bedst for screw ball-komedien Han, hun og leoparden i samspil med Cary Grant, der beundrede hende højt (»Hun er den mest gennemført ærlige kvinde, jeg nogensinde har mødt.«) Hendes sprudlende vitale spil gjorde hendes til kritikernes darling, men det store publikum var mere reserveret, og producenten David O. Selznick udpegede hende kun på skrømt til at spille Scarlett O’Hara i Borte med blæsten (»Ærlig talt kan jeg ikke se Rhett Butler jage hende i 10 år,« sagde han og valgte til sidst Vivien Leigh til rollen).

Samspil med Tracy
Men Katharine Hepburn lod sig ikke slå ud. Hun fik i 1940 en solid succes på Broadway som den ubeslutsomme millionærdatter mellem to mænd i The Philadelphia Story – en sofistikeret komedie, som hun havde fået dramatikeren Philip Barry til at skrive specielt til hende. Og da George Cukor det samme år gjorde stykket til en filmsucces for hende med Cary Grant og James Stewart, var hun tilbage i frontlinjen.
Her forblev hun – med større og større afbrydelser – i 15 år, som oftest side om side med den store MGM-stjerne Spencer Tracy. Deres samspil var i reglen en nydelse, ikke mindst fordi de var så forskellige. I George Stevens’ komedieklassiker Woman of the Year (1942) er Hepburn f. eks. den impulsive, intelligente og idealistisk kæmpende journalist sat over for Tracys mere prosaiske og skeptiske sportsjournalist – kvinde-glød over for mande-snusfornuft.

Højdepunkter
Hepburn og Tracy turnerede med mageløst vid denne modsætning i næsten alle deres mange film sammen, og også privat dannede de et ukonventionelt par (katolikken Tracy var gift og kunne/ville ikke lade sig skille). Det blev aldrig til nogen skandale, for som Hepburn sagde: »Jeg er ligeglad med, hvad der skrives om mig, bare det ikke er sandt.«
Hepburn fik sin mest populære rolle som den kloge gammeljomfru i Afrikas dronning (1951), og hun blev under Afrika-optagelserne lun på instruktøren John Huston uden dog at svigte Tracy.
Hun var også gammeljomfru i En sommers dårskab (1955), men den senere karrieres højdepunkt er hendes tragiske, narko-afhængige moderskikkelse i Sidney Lumets O’Neill-filmatisering Lang dags rejse mod nat (1962). Meget beundret blev også hendes portræt af den forbitrede dronning Eleanor i det historiske drama The Lion in Winter (1968). Mere jævne var 1970’ene, dog med et enkelt lyspunkt: hendes samspil med Laurence Olivier i tv-filmen Love Among the Ruins (1975). Hvorpå hun i 1981, så gæv som nogensinde, fik sin fjerde Oscar for sit samspil med Henry Fonda i Deres sensommer. Det blev enden på de mindeværdige film.

*Katharine Hepburn
Døde søndag, 96 år gammel. Debuterede i en hovedrolle i 1932 og spillede siden first lady i over 40 Hollywoodfilm. Vandt fire Oscars, blev nomineret 12 gange og var i syv årtier en af amerikansk films mest beundrede personligheder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her