Læsetid: 2 min.

Danmark er blevet liberalt

Fra nu af stemmer Danmark imod enhver forhøjelse af EU-støtte til dumping af fødevarer i udlandet
18. juli 2003

Embedsmændene fra de andre EU-lande var ved at tabe både næse og mund: Danmark stemte imod et større tilskud til eksport af svinekød.
Det er ikke sket før, hverken under den nuværende eller den tidligere regering.
De andre landes medlemmer i EU’s forvaltningskomite »kunne vist ikke helt forstå det«, siger fødevareminister Mariann Fischer Boel med en latter.
»Det var tydeligt, da vi mødtes med ministeren til samråd i går, at hun synes, det var lettere pinligt. Men det synes vi andre ikke. Vi anbefaler hende at bruge en mere offensiv strategi og få flere reformvenlige lande med,« siger Ritt Bjerregaard (S).

Flertal mod Boel
Danmark er blevet et frihandelsland i praksis, også når det gælder svinekød, mejeriprodukter og sukker. Det skyldes, at regeringen har fået et flertal imod sig – på SF’s initiativ.
»Det dummeste, en minister kan gøre, er ikke at rette sig efter et Folketingsflertal,« siger Mariann Fischer Boel.
– Hvad siger landbruget?
»Det ved jeg ikke. Dem har jeg ikke spurgt.«
– Du kunne da godt lige høre?
»Nej, det her er en rent politisk beslutning. Jeg har fået et klokkerent mandat: Vi undlader at støtte enhver forhøjelse af eksport-restitutionerne. Det ligger forhåbentlig på linje med det, der kommer ud af forhandlingerne i Verdenshandelsorganisationen WTO. Så vi tager bare forskud på glæderne.«

Vanvid
Formanden for fødevareudvalget, Chr. H. Hansen fra Dansk Folkeparti, er også glad: »Det er et håndgribeligt resultat. Vi er enige om, at Danmark skal sende et stærkt signal i stedet for at sige en ting hjemme og gøre noget andet ude,« siger han.
»For eksempel er det jo vanvid at give støtte til eksport af dansk mælkepulver til Den Dominikanske Republik, hvor det udkonkurrerer lokale landmænd – som ellers har fået dansk bistand til mejerisektoren.«
Danmark stemte imod en sænkning af denne støtte.
»Den sag kan jeg ikke lide,« sagde Mariann Fischer Boel til udvalget.
Sagen slog hovedet på sømmet, sammen med sagen om øget støtte til svinekød.

Hvis Danmark kan...
»Danmarks linje er lagt om. Nu er det ikke bare skåltaler. Ministeren har lovet at stemme nej hver eneste gang, det bliver foreslået at hæve den eksportstøtte, der fører til dumping af varer i u-landene,« siger Jørn Jespersen, SF.
Han vil tage kontakt til grønne og venstreorienterede partier i Tyskland, Sverige, Holland, England og Østrig, og sige til dem:
»Hvis Danmark kan, så kan I vel også.«
Ritt Bjerregaard erkender, at Socialdemokratiet heller ikke stemte nej til flere penge fra EU i eksportstøtte, før regeringsmagten skiftede.
»Men nu er man nødt til at skærpe kursen, især efter midtvejsreformen af EU’s landbrugspolitik. Den var der jo ikke rigtig noget i,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her