Læsetid: 1 min.

Dansk

To nye film, hvoraf den ene skuffer, og den anden fornøjer
4. juli 2003

Nye film
Nogle gange er ambitioner ikke nok til at retfærdiggøre en film. Således forholder det sig med den danske børnefilm Zafir, instrueret af Malene Vilstrup. Filmen er et eksempel på den slags gumpetunge drama for børn, som filmbranchen var så god til at lave i de triste 80’ere. Titlens Zafir er en forstyrret hest, som ingen har kunnet ride, siden dens unge rytterske faldt af og døde. Pigens lillesøster, Anna, vil gerne ride hesten, men hendes forældre vil ikke give hende lov. Først da hun møder den hesteforstandige flygtningepige Sharbat, begynder Zafir at falde til ro og Anna øjne håb om at ride den. Zafir har tydeligvis ikke kostet meget at lave, og dialog og skuespil ligger på niveau med et bedre egnsteater, selv om de unge skuespillere kæmper bravt med deres roller.

Bagom Dogville
Bedre går det for Sami Saif, der har fulgt optagelserne til Lars von Triers Dogville og dokumenterer forløbet i Dogville Confessions. Titlens bekendelser hentyder til den ’skriftestol’ udstyret med et videokamera, som var opstillet på settet, og som skuespillerne havde fri adgang til.
Det er der kommet et par sjove indslag ud af, hvor Stellan Skarsgaard beskriver Trier som et forstyrret barn, der klipper hovederne af dukkerne i sit dukkehus. Paul Bettany, der stødte sammen med Trier under optagelserne, har sin egen teori om, at instruktøren har forsøgt at lave Dogville før. Alle skuespillerne fik dog så nervøse ticks, at filmen endte som Idioterne.
I det hele taget er Saifs film på den lette side, og man savner, at han går længere bag om Triers unikke talent og usædvanlige vision for Dogville.

*Zafir. Instruktion: Malene Vilstrup. Manuskript: Malene Vilstrup og Hans Hansen
*Dogville. Instruktion: Sami Saif

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her