Læsetid: 3 min.

Film i tv

11. juli 2003


v./Morten Piil
*David Lynch var i 1986 nyskabende med Blue Velvet, der er og bliver matricen for det meste af Lynch’ senere produktion. Her leger han for første gang med melodramaets klicheer og dyrker sin særlige blanding af mystifikation og ironi. Filmen fortæller en lettere surrealistisk historie om midtvest-provinsbyens nydelige ungersvend Jeffrey (Kyle MacLachlan), der besættes af at udspionere en sensuel natklubsangerinde og via hende dykker ned i en ormegård af sadomasochisme og drømmeagtig grusomhed. Lynch lader sig styre af sin fascination af perversion og ondskab og løfter det låg, der normalt ligger over lillebyens bizarre krible-krable-verden. Her finder han sære skikkelser som Dennis Hoppers energiske narkoman, snart farlig, snart sølle, og ikke mindst Dean Stockwells smilende weirdo, der mimer sig igennem det gamle Roy Orbison-nummer In Dreams. Laura Dern er heltinden, der er næsten lige så voyeur-nysgerrig som MacLachlans Jeffrey og i øvrigt spillede så godt med på Lynch’ noder, at han også gav hende heltinderollen i Vilde hjerter.

Blue Velvet. Sverige 1, fredag kl. 23.45-01.45

*Ghita Nørby vender her vrangen ud af Regitze. Martha Christensens og Kaspar Rostrups livsglade og positivt stridbare madamme fra Dansen med Regitze bliver til et moderdyr, der fanatisk dækker over sin mentalt handicappede, mordmistænkte søn. En ensom kvinde, der klamrer sig til sønnen som sit livs eneste holdepunkt i grå tilværelse som indehaver af en Nørrebro-kiosk. Nørby og instruktør Rostrup har held til at skabe sympati for denne snerrende løvinde. For bag tyrannien og løgnene ligger den instinktive moderkærlighed, grænseløs og forsvarsløs. En kærlighed, der nu gør moderen til et kæmpende og dybt fortvivlet menneske. Præstationen er dristig og aldeles kompromisløs i sin blanding af solidaritet og kras udlevering, og derfor kan Ghita Nørby slippe af sted med at sige en så enkel replik som: »Brian er en god dreng«, og gøre den mærkeligt bevægende. Handlingen udspiller sig i et storbykvarter, som snapper efter vejret i den stegende sommerhede. Et mord gør alle til mistænkte. En stædig kriminalinspektør, spillet af en skarp Frits Helmuth, borer efter sandheden, og Kaspar Rostrup skaber med overblik og præcision sit fortættede drama om moderen og hendes voksne autistiske søn, der mistænkes for mordet på en ung pige i nabolaget. En spændings- og atmosfære-sitrende historie om hemmeligheder og fortrængninger, og fremragende spil ydes også af Henning Moritzen som en stilfærdigt charmerende antikvar-bøsse med en fortid og og Thure Lindhardt som sønnen.

Her i nærheden. Sverige 2, lørdag kl. 21.15-22.55

*Bollywood Publikumsfavoritten på dette års NatfilmFestival, den indiske Bollywood-film Devdas indleder DR2’s serie på fire film fra et filmland, der vinder stadig mere anerkendelse og indpas. De øvrige film er Dil se – fra hjertet (17. juli), Shakti – magten (24. juli) og Company (31. juli). Vær indstillet på at se noget dejligt fremmedartet i disse dynamiske værker fra en filmindustri, der kvantitativt er verdens førende. Musik og dans, melodrama og pragtkostumer, farverigdom og opulente omgivelser præger Devdas, der har fået 11 filmpriser i
Indien. Den fortæller en Romeo og Julie-historie om den unge mand Devdas, der efter 10 års uddannelse i London vender hjem til sin rige familie i 1920’ernes Indien og især til sin ungdomskærlighed, den smukke Paro fra den knap så rige nabofamilie. Intriger sætter de to familier op mod hinanden, og Paros mor tvinger hende til at gifte sig med en rig aristokrat. Devdas søger trøst hos en kurtisane og i flasken. Sanjay Leela Bhansali har både skrevet og instrueret, og Shahrukh Kahn og Aishwarya Rai ses som henholdsvis Devda og Paro. Den danske instruktør Helle Ryslinge, der har en film om Bollywood-værkerne klar, indleder DR2’s serie, der indgår i stationens Indian Summer-tema.

Devdas. DR2, søndag kl. 19.55-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her