Læsetid: 3 min.

Film i tv

4. juli 2003


v./Morten Piil
*Kathy Bates, diger og intens, spiller den kvindelige hovedrolle i denne effektive filmatisering fra 1990 af en af Stephen Kings utallige gyser-hits. Den mandlige hovedfigur er en forfatter, der har misbrugt sit talent ved at skrive populær føljetonlitteratur. James Caan spiller denne Paul Sheldon, som netop har færddiggjort det manuskript, der skal rettte op på den årelange udtynding af talentet. Men efter en trafikulykke i en øde bjergegn havner han og hans manuskript i hænderne på hans number one fan, som sygeplejersken Annie kalder sig. Hun plejer den hårdt medtagne Paul, så han langsomt kommer til kræfter – men afslører efterhånden nye sider af sig selv. Hun bryder sig slet ikke om det nye realistiske manuskript med alle bandeordene og savner Pauls forløjede serie om heltinden Misery. Og hvad gør en fan ikke for at få sin yndlingslæsning tilbage? Der er et godt stykke af vejen en grum mareridts-logik i denne nemesis-fabel. For har forfatteren ikke selv sået sæden til sin egen ulykke ved at gå på kompromis? Rob Reiners instruktion er ret prosaisk, men Kathy Bates yder en fremragende og behørigt Oscarbelønnet præstation som den kompetente sygeplejerske, der under skallen af fornuft styres af småtskåren puritanisme og mindsværdskomplekser. Hun driver figuren helt ud i aggressionernes mest djævelske konsekvens, mens James Caan tager tiltalende humoristisk på sin mindre taknemmelige forfatter-rolle.

Misery, DR1, fredag kl. 21.30-23.15

*Lars von Triers dogme-film fra 1998 er karakteristisk ekstrem – en forreven, men alligevel mærkeligt kernefuld og bevægende historie om frivole idealister, der spiller idioter, ’spassere’, for at få hæmningerne smidt væk og instinkterne genvakt. Hovedpersonen er den forsagte Karen, en af Triers lidende, naive heltinder, der slutter sig til gruppen af praktiserende, men langt fra udlærte idioter. Gruppemedlemmerne magter ikke at fastholde rollespillet, når det får reelle konsekvenser. Kun Karen formår at gøre ord til handling ved at trodse sin småborgerlige familie. Bodil Jørgensen fik en Bodil for sit dybt grebne spil som Karen, men filmen er også mesterligt spillet af Anne Louise Hassing, Jens
Albinus, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen og Louise Mieritz.

Idioterne. DR2, lørdag kl. 23.45-01.35

*Cate Blanchett, lige så talentfuld som smuk, forener karakterstyrke, sårbarhed og sensuel lidenskab i portrættet af ’jomfrudronningen’ fra 1500-tallets England. Hun rummer både trangen til erotisk forløsning og pligtfølelsen over for ’mandssamfundets’ professionelle krav og bliver på den måde en slående moderne heltinde i det fyrige kostumedrama fra 1998. Filmen fortæller om grusomhed og bedrag og hofintriger med regelmæssig dødelig udgang. Ikke for ingenting er Elizabeth datter af Henry VIII, regenten, der henrettede to af sine koner. Beretningens røde tråd er den læreproces, en ung danse- og erotikglad kvinde må gennemgå, før hun for alvor kan bestige tronen som dronningen, der vier Englands sag al sin kraft og lidenskab. Jomfrudronningen kaldes hun, fordi hun trods megen pression nægter at binde sig i ægteskabet og til slut så at sige bliver gift med staten. Men hun når kun dertil efter heroiske kampe med troløse mænd – og klog rådgivning fra sin ’sikkerheds’-chef, Walsingham, spillet af Geoffrey Rush som en blanding af iskold morder og pragmatisk beundrer af Elizabeth. En hård nitte med en knivskarp indsigt. Inderen Shekhar Kapurs instruktion af tidens barbari ligger på grænsen til det kulørte, og han driver mange scener ud i tour de force-lignende ekstremer. Der er et meget uengelsk punch i hans kraftfulde, men for det meste virtuost beherskede visuelle dynamik, der uden omsvøb skærer til benet på samme måde som i hans gennembrudsfilm Bandit Queen om den nu afdøde, indiske oprører Phoolan Devi.

Elizabeth. DR2, søndag kl. 21.00-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her