Læsetid: 3 min.

Frygt for krig med Nordkorea

Forholdet mellem USA og det kommunistiske regime er kommet ind i en blindgyde, hvor ingen af parterne synes at være villige til at give indrømmelser
17. juli 2003

BOSTON – Efter ni måneders hårdknude vil præsident George W. Bush i denne uge møde sine rådgivere for at diskutere en genoptagelse af forhandlinger med Kim Jong-il’s kommunistiske styre i Nordkorea.
Nyheden kommer i kølvandet på en ny ’provokation’ fra Pyon-yang. I sidste uge fortalte nordko-reanske diplomater amerikanerne, at landets atomindustri netop har fuldendt bearbejdelsen af 8.000 stænger opbrugt atombrændsel (plutonium). Ifølge eksperter vil dette materiale være nok til at fremstille op til tre atombomber i løbet af et halvt år.
Bush-regeringen reagerede varsomt og har siden forgæves forsøgt at tjekke påstanden. De fleste uafhængige eksperter anser det for usandsynligt, at Nordkorea allerede skal være færdig med bearbejdelsen af de 8.000 stænger, som angiveligt startede i januar, efter at landet trak sig ud af Traktaten mod Spredning af Kernevåben.
Det kinesiske styre var imidlertid så alarmeret, at en viceudenrigsminister blev sendt til samtaler i Pyonyang tirsdag med »den kære leder« Kim Jong-il. Denne skal have været villig til at indlede forhandlinger med USA i et multilateralt forum, som inkluderer Kina, Japan og Sydkorea. Men betingelsen er, at USA »garanterer« det nordkoreanske regimes overlevelse – en forsikring, som Bush-regeringen hidtil har afvist at give.

Manglende dialog
Uden for Det Hvide Hus vokser foruroligelsen hastigt over den manglende dialog mellem USA og Nordkorea. Præsident Bill Clintons højtagtede forsvarsminister William Perry – medansvarlig for rammeaftalen i 1994 der fastfrøs Nordkoreas atomvåbenprogram – advarer nu i The Washington Post mod en krig: »I flere måneder har jeg frygtet, at bearbejdelsen af brændsel ville føre til krig,« sagde Perry.
Den tidligere forsvarsminister hævdede, at Bush ikke ønsker at indgå i seriøse forhandlinger med Kim Jong-il, fordi det ville være »umoralsk« at føre dialog med en »ond og modbydelig« leder. Perry kaldte nordkoreanske atomvåben for en »overhængende fare« mod USA, fordi de vil kunne blive solgt til terrorister og »detoneres i amerikanske storbyer«.
»Vi kunne måske have løst hårdknuden for et halvt år siden. Bush-regeringens multilaterale tilgang virker ikke. Jeg fatter ikke, hvad deres politik går ud på,« sagde Perry.
Ansvaret for, at Nordkorea og USA kører på to adskilte spor mod afgrunden, kan ikke alene lægges på Kim Jong-ils skuldre, mener Stephen Bosworth, der som USA’s ambassadør i Seoul i 1997-2000 deltog i forhandlinger med Nordkorea. »Bush-regeringens argument – at man ikke bør præmiere dårlig opførsel i internationale relationer – er højst mærkværdig. Diplomati har netop til opgave at stoppe eller forebygge dårlig opførsel,« siger han til Information.

Pest eller kolera
Bosworth føler sig endnu ikke overbevist om, at en krig er uundgåelig: »Med mindre vi ændrer kurs, vil den sti, vi kører ad nu, lede os til to endestationer. Den ene er krig, den anden et Nordkorea som ny atomvåbenstat. Jo længere tid der går, desto sværere bliver det for diplomatiet at afværge disse to udfald,« mener Bosworth. Høge som viceforsvarsminister Paul Wolfowitz ser en strangulering af det nordkoreanske regime gennem en maritim blokade og økonomiske sanktioner som et realistisk bud på en løsning af krisen. Det argument afviser den tidligere USA-ambassadør.
»Sanktioner virkede ikke i Irak. Hvorfor skulle de i Nordkorea, hvor folk har været vant til at lide endnu større afsavn? Regimet vil ikke kollapse eller opgive a-vå-benprogrammet under økonomisk pres. En fysisk blokade vil ikke virke. Nordkorea har en lang landegrænse med Kina og Rusland. Faktum er, at høgene spiller ud med sanktioner, fordi de ikke ønsker at forhandle.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu