Læsetid: 4 min.

Giganternes flueknepperi

Når duellanterne til den endelige sejr i Tour de France giver sig til at slås om bonussekunder i indlagte spurter, kan alt endnu ske, og intet kan erklæres for umuligt
26. juli 2003

Tour de France
Man skulle gnide morgensøvnen af øjnene og knibe sig i armen, da et samlet Tour de France-felt 50 km fra start ramte den første af dagens to indlagte spurter, som normalt kun er et anliggende for de hurtige ryttere, der slås om løbets grønne pointtrøje. Det var helt efter bogen, at den australske sprinter Robbie McEwen skød frem og sikrede sig de bonuspoint, der ved dagens afslutning skulle bringe ham i den trøje, men det var stik mod al tradition og al forventning, at Jan Ullrich satte efter ham og på andenpladsen tilkæmpede sig fire points, som han kan være helt ligeglad med, men også fire bonussekunder, som reducerede Lance Armstrongs forspring. Og Armstrong selv, der i tide opfattede konkurrentens manøvre, kørte sprinterduel med tyskeren og fik på trediepladsen to de to sekunders bonus, der reducerede skaden.
Men at de to, der slås om at vinde Tour de France, giver sig til at sprinte om bonussekunder undervejs, er det hidtil tydeligste signal om, hvor tæt, åbent og rasende underholdende dette løb har været indtil to dage før afslutningen.
Hverken Ullrich eller Armstrong er store spøgefugle, men det var som om Ullrich med sit forsøg på overrumpling, og Armstrong med sit svar, ville markere underholdningsværdien i, at resultatet af deres opgør fortsat er uforudsigeligt.
En situation, som Tour de France ikke har kendt siden Greg Lemond i 1989 nappede den gule trøje fra Laurent Fignon på allersidste etape – en enkeltstart – med de berømte otte sekunder. Historiens hidtil mindste margin for en Tour-sejr, som meget vel kan blive mindre i år.

Vejen til Ullrichs fordel
I torden, regn og blæst – siger vejrprofeterne - vil et svar blive givet i eftermiddag på 49 km flad vej fra Pornic på Atlanterhavskysten til Nantes, hvor rytterne dyster alene mod uret. Vejen taler til fordel for Ullrich, hvis fysiske kraft og evne til at holde konstant højt tempo i stort gear kommer bedre til udtryk her end på en kuperet og teknisk sværere rute. Og hvis han i dette løbs første enkeltstart kunne slå Armstrong med hele 1,36 minut på en svær rute, der var til den lettere pedallerende amerikaners fordel, hvad kan det så ikke blive til i dag? Kun 1,05 minut skiller dem før start.
Men til Armstrongs fordel taler, at han i sine fire sejrsår aldrig har tabt løbets sidste enkeltstart, og at han efter krise på den første og midtvejs i løbet, har rejst sig moralsk og fysisk efter sin overbevisende etapesejr på Luz Ardiden i Pyrenæerne.
Spådomme om udfaldet kan kun blive gætteri. Og pludselig kan en punktering eller en udskridning i glat føre i de 90 graders sving kort før mål, som i dårligt vejr kan gøre den ellers lette rute svær, blive af altafgørende betydning.
På gårsdagens etape havde CSC, som vanligt, en mand, Andrea Peron, med i det 16-mands udbrud, der fik lov at køre væk, efter at Ullrich og Armstrong havde givet deres lille forsmag på enkeltstartens store duel. Men Peron er ikke nogen stor afslutter, og da gruppen sprængtes små 20 km. fra mål overspillede han sin taktiske kølighed, da han undlod at bidrage til at lukke det hul, som opstod, da otte kørte væk, men trods sin taktiske fejl udfyldte han den mission for CSC i udbruddet, at holdet fortsat fører holdkonkurrencen og nu ikke kan indhentes.
Trods det, at det var Pablo Lastras fra den nærmeste konkurrent Ibanesto, der vandt etapen ved at oversprinte Carlos da Cruz og Danielle Nardello.

Interessant for Hamilton
Set fra den danske vinkel – og med amerikanske øjne – bliver enkeltstarten også interessant for Tyler Hamilton. Han ligger på sjettepladsen, men har gode muligheder for at avancere til den femteplads, som altid noteres, når løbets historie senere skal skrives. 1,10 sekunder skiller ham fra Iban Mayo, der indtager den nu, men Mayos livret er ikke en lang flad tidskørsel. De, han har vundet af slagsen har altid været meget kortere og i bjerge.
Også den anden basker, Haimar Zubeldia, der på fjerdepladsen ligger 1,19 foran Hamilton, har denne god chance for at slå, men Zubeldia er en bedre tidskører end Mayo, så…
Til Hamiltons fordel taler, at hans formkurve er stigende, mens baskernes synes dalende, men om den er så stigende, at han ligefrem kan nappe Vinokourovs tredieplads og nå podiet, er mere end tvivlsomt.
Så skal han slå kashakken med 3,51 minut, og det giver denne næppe fra sig.
Men i dette fortsat forbløffende Tour de France er ordet umuligt efterhånden gået helt ud af brug.

FAKTA
Spansk triumf
*Resultatet af 18. etape af cykelløbet Tour de France, 203,5 km fra Bordeaux til Saint-Maixent-l’Ecole, Frankrig:
1. Pablo Lastras, Spanien (Ibanesto), 4.03,18 timer.
2. Carlos Da Cruz, Frankrig (FDJeux), samme tid.
3. Daniele Nardello, Italien (Telekom), s.t.
4. David Canada, Spanien (Quick Step), 4 sekunder efter.
5. Massimiliano Lelli, Italien (Cofidis), 19.
6. Andy Flickinger, Frankrig (AG2R), s.t.
7. Thomas Voeckler, Frankrig (Boulangere), s.t.
8. Paolo Fornaciari, Italien (Saeco), s.t.
9. Fabrizio Guidi, Italien (Bianchi), 35.
10. Vladimir Miholjevic, Kroatien (Alessio), s.t.

*Samlet stilling:
1. Lance Armstrong, USA (US Postal), 79.07,49 timer.
2. Jan Ullrich, Tyskland (Bianchi), 1,05 minutter efter.
3. Alexandre Vinokourov, Kasakhstan (Telekom), 2,47.
4. Haimar Zubeldia, Spanien (Euskaltel), 5,18.
5. Iban Mayo, Spanien (Euskaltel), 5,27.
6. Tyler Hamilton, 6,37.
7. Ivan Basso, Italien (Fassa Bortolo), 8,10.
8. Christophe Moreau, Frankrig (Credit Agricole), 11,14.
9. Francisco Mancebo, Spanien (Ibanesto), 16,07.
10. Carlos Sastre, 16,14.

*Pointkonkurrencen:
1. Robbie McEwen, Australien (Lotto), 178 point.
2. Baden Cooke, Australien (FDJeux), 176.
3. Erik Zabel, Tyskland (Telekom), 165.
4. Thor Hushovd, Norge (Credit Agricole), 151.
5. Stuart O'Grady, Australien (Credit Agricole), 133.

*Bjergkonkurrencen:
1. Richard Virenque, 324 point.
2. Laurent Dufaux, Schweiz (Alessio), 187.
3. Lance Armstrong, 168.
4. Juan Miguel Mercado, Spanien (Ibanesto), 133.
5. Christophe Moreau, 132.

*Holdkonkurrencen:
1. CSC, 234.35,12 timer.
2. Ibanesto, 18,18 minutter efter.
3. Euskaltel, 40,27.
4. US Postal, 47,22.
5. Bianchi, 1.08,57 timer efter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her