Læsetid: 3 min.

Guantanamo-sag totalt mørklagt

Udenrigsministeriet trækker gardinerne for i sag om dansk Guantanamo-fange. S vil kræve regeringen til regnskab, når sagen er løst
19. juli 2003

Udenrigsministeriet har trukket gardinerne hermetisk for i sagen om den 29-årige danske fange på Guantanamo. Og det samme har amerikanerne. Ikke et eneste ord slipper ud om de forhandlinger, som en dansk delegation i øjeblikket fører med repræsentanter for den amerikanske regering i Washington.
Ifølge den ansvarlige kontorchef, Bent Wigotski, er mørklægningen »et ønske fra den tilbageholdtes familie«, men den forklaring er Støtteforeningen for den danske fange på Guantanamo særdeles skeptisk over for.
Kontorchef Bent Wigotski fra Udenrigsministeriets konsularafdeling er normalt ikke en mand af få ord. Men når spørgsmålene drejer sig om den 29-årige dansker, som siden foråret 2002 har siddet fængslet sammen med 680 andre mistænkte terrorister på den amerikanske Guantanamo-base er svaret konsekvent: »Det har jeg ingen kommentarer til«.
– Hvorfor er det nødvendigt med alt det hemmelighedskræmmeri?
»Det er først og fremmest af hensyn til fangen.«
– Hvordan kan det skade fangen, at offentligheden får at vide hvem, hvor og om hvad, der forhandles?
»Det er et ønske fra den tilbageholdtes familie, at vi holder meget lav profil udadtil.«
– Hvordan kan det gavne den danske fange, at I mørklægger sagen?
»Det er først og fremmest noget vi gør, fordi familien ønsker det. Det har været afgørende for os at bevare et godt og tillidsfuldt forhold til familien.« Og så har Wigotski i øvrigt ikke flere kommentarer til nogensomhelst.

Under jorden
På den amerikanske ambassade i København er talsmand Alistair Thomson lige så fåmælt efter at have clearet sagen med ambassadør Stuart Bernstein. På den danske ambassade i Washington henviser alle til Wigotski i København. Og hos det amerikanske udenrigsministeriums ambassadør for krigsforbrydelser, Richard Prosper, svarer man slet ikke på hverken mail eller beskeder.
Herhjemme er Støtteforeningen for den danske fange på Guantanamo dybt skeptisk over for Udenrigsministeriets forklaring om, at familien skulle stå bag ønsket om mørklægning,
»Det tror jeg ikke et øjeblik på. Tværtimod er det mit klare indtryk fra de kontakter, jeg har til den danske fanges omgangskreds, at det forholder sig stik modsat. Familien har simpelthen fået at vide, at de skal køre lav profil, hvis de vil se deres søn igen,« siger det socialdemokratiske byrådsmedlem, Hamid el-Mousti, der har taget initiativ til at oprette foreningen.
Ifølge Mousti er det også efter pres fra Udenrigsministeriet, at den 29-åriges familie har forladt hjembyen Randers og i dag lever under falsk navn et ukendt sted i Danmark.
Torsdag lovede udenrigsminister Per Stig Møller (K), at regeringen vil løfte sløret for forhandlingerne med USA, når Udenrigspolitisk Nævn samles i august.
Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod, undrer sig over mørklægningen og betegner fremgangsmåden som »meget usædvanlig«.
»Vi må håbe, at det skyldes, at regeringen er på vej med en løsning. Det er bestemt på tide. Nu har den danske fange siddet på Guantanamo-basen i næsten to år,« siger Kofod, der agter at kræve en orientering i nævnet, hvis Per Stig Møller ikke selv tager initiativ til det på førstkommende møde.
»Desuden vil vi, så snart sagen er afsluttet, kræve, at Folketinget – og dermed offentligheden – får en redegørelse for sagsforløbet,« siger han. »Det er helt klart regeringens ansvar at håndtere den her sag på forsvarlig vis.«
I Røde Kors, der har fulgt Guantanamo-fangerens skæbne med særlig interesse glæder generalsekretær Jørgen Poulsen sig over, at »regeringen nu endelig tager sagen så alvorligt, at man siger til USA, at situationen er uholdbar.«
»Ifølge alle folkeretseksperter er det et klart brud på Genève-konventionerne, når USA nægter at give Guantanamo-fangerne status som krigsfanger. Som medunderskriver af Genève-konventionerne har den danske stat en helt klar forpligtelse til at fastholde, at de andre underskrivere overholder konventionerne«, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her