Læsetid: 2 min.

Håbet er orange

Den katolske præst Louis Ha Ke-lon er en af de ledende kræfter bag Hong Kongs demokratibevægelse. Det gør ingen forskel, om den forhadte leder Tung Chee-hwa bliver afsat, siger han
14. juli 2003

Interview
HONG KONG – »Vi er her i dag for at presse regeringen til at starte demokratiseringen af Hong Kongs politiske system,« siger den katolske præst Louis Ha Ke-lon, der har fundet os et stille hjørne væk fra megafonerne og tilråbene.
Han er en af de ledende figurer i Hong Kongs netværk for demokratisk udvikling som har arrangeret dagens demonstration. Organisationen indbefatter såvel politiske som religiøse grupper. Hong Kongs katolske kirke har i længere tid spillet en prominent rolle i kampen for demokratiske rettigheder.
Louis Has bryst prydes af et orange slips. Orange er dagens dominerende farve, som skal symbolisere håbet om frihed.
»Vi regner med at 15.000 borgere vil komme til dagens arrangement,« siger han.

Ikke kun økonomi
»Vi har været overraskede over de sidste ugers udvikling. De mange fremmødte, specielt til demonstrationen 1. juli, som samlede en halv million mennesker, bevidner, at befolkningen i Hong Kong ikke kun fokuserer på økonomiske problemer, men også er bekymret over den politiske udvikling.« Ha mener samtidig, at det ikke er en interesse, der vil falme.
Præsten, som allerede i 1980’erne begyndte at advokere for befolkningens demokratiske rettigheder i forbindelse med Hong Kongs tilbagevenden til Kina i 1997, er begejstret for, at folkets stemme tilsyneladende er blevet hørt af byens regering, og han er mere mild i tonen over for myndighederne end mange andre fremmødte:
»Det er en positiv udvikling, som viser, at vi stadig kan have tillid til ledelsen. Det er vigtigt, at vi har tillid til, at Hong Kongs ledere vil leve op til deres ansvar.«
– Og hvad er politikernes ansvar?
»Hong Kongs grundlov lægger op til, at vi skal have fuldstændig demokratiske valg i 2007. Vi vil gerne have, at regeringen allerede nu starter en dialog med befolkningen om dette,« siger Louis Ha.
Tung Chee-hwa og hans administration har hidtil ikke været villig til at tage hul på den dialog og har vagt signaleret, at diskussionen måske kan begynde i 2004.
»Men det er for sent.«
»Vi skal starte allerede nu for at komme ind i den rigtige udvikling.«

Ændrer intet
Louis Ha understreger, at hans organisation, Hong Kongs netværk for demokratisk udvikling, ikke, som mange andre af de demonstrerende i dag, stiller krav om, at Tung Chee-hwa træder tilbage.
»Det vil ikke ændre noget, hvis én person træder tilbage. Det vigtige er ændringen i det politiske system,« siger han.
Samtidig har han fuld tillid til, at regeringen i Beijing ikke vil blande sig i Hong Kongs politiske udvikling og ikke vil stille sig i vejen for et gennemført demokratisk system i 2007.
»Jeg tror på, at ’et land, to systemer’-konceptet virkelig kan virke med den rette forståelse fra alle sider,« siger han, inden han fra scenen bliver efterlyst. Det er tid for et møde med den lokale presse og nogle forklaringer på kantonesisk.

*Louis Ha Ke-lon
Katolsk pater. En af de første til at pege på behovet for at sikre demokratiske tilstande i Hong Kong efter 1997, hvor Kina overtog den tidligere britiske koloni. Ledende skikkelse inden for Hong Kongs netværk for demokratisk udvikling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her