Læsetid: 5 min.

En hemmelig superstar

Banksy er en af Englands mest omtalte kunstnere. Alligevel ved ingen, hvem han er. Han arbejder om natten, og hans foretrukne galleri er gadens vægge. Et dansk galleri har, som det første i Skandinavien, taget hans værker inden døre
5. juli 2003

Kunstaktivist
Det var typisk Banksy: Da han engang skulle give et interview til en engelsk journalist, mødte han op sammen med seks venner. Ingen ved hvordan den 28-årige graffitikunstner ser ud, og viser han sig offentligt gemmer han sig som regel bag en abemaske. Journalisten kunne ikke få at vide, hvem der var den rigtige Banksy, og blev bare bedt om at stille sine spørgsmål. Det blev
ikke noget vellykket interview.
Selv om det meste af England taler om denne gadekunstner, forbliver han anonym for offentligheden. Selv i snævre graffitikredse er der stor tvivl om, hvem han egentlig er. Det er imidlertid lykkes for Gallery V1 på Vesterbro at skaffe den lyssky kunstners værker til Danmark, i selskab med kompagnonen EINE.

Natarbejde
Banksys arbejder helst om natten. Han tager hætten over hovedet,
kasketten ned i panden, spraydåsen frem og går i lag med offentlige bygninger, broer, undergrundsbaner og statuer. Gadens galleri. Hans stil er de såkaldte stencils – motiver sprayet efter skabeloner. Motiverne er enkle, og budskabet humoristisk og politisk. Genkendelige institutioner og personer gengivet med et twist, der lægger en kraftig distance til autoriteter og magthavere. En blanding af ironi og politiske kommentarer.
Et af hans bedst kendte værker er en chimpanse med et sandwichskilt på maven, hvor der står »Laugh now but one day we will be in charge«. Et andet er billedet af en aktivist, der i stedet for at smide med sten eller molotovcocktail er midt i et kast med en buket blomster.
Placeringen af hans værker er som regel nøje gennemtænkt. Ofte er det politistationer, banker eller andre magtinstitutioner, der bliver latterliggjort af hans kunst. Som da han natten før den prestigefyldte Turner Price skulle uddeles på Tate Gallery, skrev »Mind the crap« (’pas på skidtet’) på hvert trappetrin op til museet. Et citat kopieret fra Londons undergrundsbanes advarselsskilte »Mind the gap«.
Banksy er uddannet slagter, og kom ind i kunstmiljøet i en ret sen alder. Han er født og opvokset i den sydengelske havneby Bristol, men da han skyldte en fyr penge, valgte han at flytte til London. I Bristol havde han brugt det meste af sin tid på at ryge hash, men da han kom til London besluttede han sig for at stoppe. Pludselig blev han meget rastløs. Derfor begyndte han at tage ud med sine venner og male graffiti i Londons gader om natten.

Slagterkniven
Han fandt dog hurtigt ud af, at han var en elendig graffitimaler, og hans pieces var i følge ham selv patetiske og grimme. Men Banksy kunne godt lide adrenalinsuset ved at liste rundt om natten, og opgav ikke sin graffitikarriere med det samme. I stedet udnyttede han sine evner med en slagterkniv, og skar skabeloner til at male efter – stencils. Den gang var han 21 år.
Siden er det gået stærkt for Banksy. Han har værker over det meste af verden, og store etablerede kunstnere, som Damien Hurst, fremhæver Banksy som et af tidens store navne. Musikken som Coldplay, Massive Attack, Nick Cave og David Bowie har erklæret sig som store beundrere, mens rockbandet Blur hyrede Banksy til at designe coveret på deres seneste album. Også reklameindustrien har vist stor interesse for Banksy, der har sagt nej til at samarbejde med firmaer som Nike, Coca Cola og Microsoft. Afslag han selv betegner som sine største bedrifter nogensinde. To bøger er det også blevet til – Banging your head against a brick wall og Existencilsm, der tilsammen har solgt over 30.000 eksemplarer.
Han har været vist i et væld af verdens førende kunstmagasiner og modeblade, og de værker, han har lavet på lærred, sælger i 100.000 kroners klassen. Ofte gør han brug af gamle landskabsbilleder, hvor hans stencils bliver sprayet ind og deltager i maleriet. Som et billede af to Apache-helikoptere med en lyserød sløjfe under propellen, der flyver hen over en stille skovsø.

Indbrud
Banksys aktivistiske kunst involverer også deciderede indbrud. Blandt andet er han brudt ind i flere zoologiske haver for at udøve sin kunst – hvilket flere gange har givet ham problemer. En nat da han brød ind i pingvinparken Regent Park Penguin, følte de skræmte dyr sig så truede, at en gruppe kejserpingviner slog sig sammen og vraltede snerrende hen mod ham, mens han arbejdede i deres grotte.
Banksy nåede akkurat at efterlade sit budskab på væggen »I’m bored with fish«, og sprang ud af grotten inden flokken gik til angreb. Andre gange har han malet direkte på dyrene. Køer, grise, får og sågar elefanter er blevet udsmykket med Banksys kunst. Således fik en dyrepasser i Bristol Zoo sig et mindre chok, da der en morgen stod »Can I go now – please« hen over siden på havens 18-årige hunelefant.
For Banksy handler det om at give de stumme en stemme eller at tage brodden af autoriteterne. Hans politiske budskaber er i flere af hans værker meget eksplicit. Som for eksempel billedet af en tegneserieelefant med en amerikansk hat. Med armen rundt om en stor bombe siger den »What part of thermo-nuclear-war don’t you understand?«

Kig dig omkring
Banksys hemmelige natur er ikke kun et mediestunt. På grund af hans kriminelle kunstform er han eftersøgt i hele England. Det er altså lidt af en bedrift at komme i forbindelse med Banksy. Denne avis havde flere halve aftaler med manden i forbindelse med hans mulige besøg i Danmark.
Det var umuligt at finde ud af, om han virkelig var i landet, og om han i givet fald ville give interview. Til sidst måtte vi give op. I stedet kom der en mail med en invitation til hans næste gadeudstilling et hemmeligt sted i London. Hvis vi var
interesserede ville han (eller hvem det nu var) give besked en time inden ferniseringen, og så ville han måske, måske ikke, være til stede. Således har ingen altså kunnet bekræfte, hvorvidt han er eller har været i Danmark. Men en ting er sikkert. Hvis han har været her, vil det kunne ses et sted. Så kig dig omkring næste gang du går en tur gennem din by.

*Udstillingen Banksy vs. EINE løber frem til 31. august i Gallery V1, Absalonsgade 21b, København V
*www.banksy.co.uk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her