Læsetid: 2 min.

K'NYT

22. juli 2003


Doktor Zivago i glemmebogen
*Boris Pasternaks roman, Doktor Zivago fra 1957, der blev forbudt under Sovjet-regimet, er ikke længere obligatorisk læsning i de russiske skoler. At romanen forsvinder fra litteraturlisterne er en hån mod den demokratiske bevidsthed og sociale ansvarsfølelse, mener en del russiske forfattere, der ifølge Dagens Nyheter har rettet henvendelse til undervisningsminister Vladimir Filippov i et åbent brev. Her påpeger de, at 1900-tallets russiske litteratur indeholder erfaringer, som kan være med til at forhindre en gentagelse af historiens fejltagelser.
Doktor Zivago udkom i Rusland i 1988 – med 30 års forsinkelse. msk

David går fra vådt og tørt
*Skal han vaskes med sæbe og vand eller børstes nænsomt af? Spørgsmålet gælder Michelangelos David-skulptur i Firenze, der er centrum i den polemiske storvask mellem kunsthistorikere verden over.
Det er mere end 150 år siden, at David sidst har fået sig et bad eller en ansigtsbehandling, og som om den forestående afvaskning ikke dermed taler for sig selv, fylder den aldrende herre tilmed 500 næste år.
Tidens tand har sat sine spor – både på David selv og på forberedelserne, der har stået på i intet mindre end 11 år, hvor hver en fordybning, kurve og muskel er blevet minutiøst gennemgået og dokumenteret.
Tilbage står blot at føre teori ud i praksis, og det er netop den praktiske metode, der er genstand for striden. Tidligere på året forlod museets konservator, Agnese Parronchi sit job, fordi hendes forslag om tørbørstning af David blev afslået af Franca Falletti, der som chef for Galleria dell’ Accademia i Firenze, hvor David residerer. Hun insisterer på den såkaldt ’våde metode’ med dybderensning og hele molevitten.
Den meget prekære og presserende skønhedskamp har også afstedkommet kommentarer og forslag fra den resterende kunstverden, hvoraf nogle mener, at man helt bør lade David i fred.
Mon ikke snart kosmetologerne kommer på banen i denne sag?

Jackson Five genforenes
*De syngende Jackson-brødre er blevet enige om at indspille et nyt album, der skal præsenteres på en turné, hvor samtlige medlemmer af det hedengangne Jackson Five, forventes at deltage.
Sidste gang de familiære medlemmer af gruppen optrådte sammen, var ved en koncert i 2001, der fungerede som hyldest til lillebror Michael i anledning af hans 30-års jubilæum i musikbranchen.
Jermaine Jackson har bekræftet over for BBC, at Michael tager del i såvel indspilningen af det nye album som den efterfølgende turné, og afviser på forhånd, at Michaels massive berømmelse og hysteriet omkring hans person skulle kunne overstråle gruppens turné.
»Michael har udviklet sig til en fremragende entertainer med Jackson Five som fundament,« siger han ifølge BBC.
Jackson Five blev grundlagt i 1969, da Michael var en knøs på 10.

Kunstnerisk grøn succes
*Muskelsvindfonden forventer et overskud på 3,5 millioner kroner efter sommerens grønne koncerter, der sluttede søndag i København. Tallet ligger en tredjedel under det budgetterede, hvilket fonden trods mange anmelderroser tilskriver det kunstnerisk sammensatte program, der ikke havde samme brede
appel som tidligere år, oplyser Ritzau.
Koncerterne blev for hovedparten begunstiget af vejrguderne, hvilket fik 150.000 mennesker landet over til at løse billet til koncerterne. Selv om antallet lå under det forventede, blev der i varmen solgt flere drikkevarer end sædvanligt, hvilket viste sig gunstigt for overskuddet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her