Læsetid: 5 min.

Det kvæstede cykelløb

Med Joseba Beloki ude af Touren efter et dramatisk styrt er en af Lance Armstrongs farligste rivaler væk, men der er nye til at tage over
15. juli 2003

Tour de France
Et brækket håndled, lårben og albue var, hvad Joseba Beloki fik ud af det Tour de France, som han var kommet til i sit livs form, med store drømme og med status som den, der måske ville være tættest på at kunne true Lance Armstrong. Baskeren, der sidste år blev nummer to, har i dette forår været helt fri for de skader, der har forstyrret hans forberedelser de seneste år, men i stedet måtte han så forlade løbet i ambulance, og hans exit har også efterladt løbet med et dybt sår.
Beloki har nemlig i de sidste to dage i Alperne vist sig som den angriber, der har voldt Lance Armstrong flest kvaler, hvilket ikke helt var ventet efter den måde at køre på, som Beloki har demonstret de tre år, han har været blandt løbets tre stærkeste.
Hans podiepladser er opnået ved en defensiv kørsel i Armstrongs baghjul, og hans få initiativer – som sidste år på Mont Ventoux – er straks blevet straffet af amerikaneren. Men ikke i år. Beloki angreb som den første på Alpe d’Huez og også i går på den etape, der gik over det udmarvende bjerg Izoard for at slutte på to korte, men meget stejle stigninger kort før mål, var det baskeren, der tog initiativet til at bringe amerikaneren i vanskeligheder. En meget klædelig rolle spillet med et meget kedelig resultat.

Nervekrig
Og det var, som om Armstrong og Beloki var sig bevidste, at de var løbets hovedpersoner, i den måde hvorpå de drillede og æggede hinanden på nedkørslen fra den næstsidste vanskelige stigning. Skiftende føringer i begge sider af vejen og kiggen sig tilbage for at se, hvor den anden var, og helst kiggen hinanden direkte i øjnene i en nervekrig som foregribelse af de dueller, de begge imødeså de næste to uger.
Det ville have være smukt, hvis ikke det var endt så grimt. Olie på vejen eller ringen på baghjulet, der havde løsnet sig i varmen? Svært at afgøre, men i hvert fald skred Belokis baghjul ud, han mistede balancen og røg i asfalten, mens Armstrong behændigt undgik kollisionen og snarrådigt skød genvej i hårnålesvinget, som svineheldigt for ham ikke var knortet klippegrund, men farbar græsmark.
Når hele Danmark og efterhånden et betragteligt antal amerikanere kan lide og glædes med Tyler Hamilton i hans trængsler og indtil videre halve sejre, så kan man forestille sig spansk og især baskisk sorg over, at Belokis rolle udspilledes så dramatisk. For slet ikke at tale om hans egen.
Dobbelt ærgerligt er det, at det sker i et år, hvor Armstrongs konkurrenter er både flere og skarpere, og hvor han selv ikke – endnu – har vist de sidste fire års evne til at afvise alle angreb og vende dem til selv at gå sejrrigt i offensiven. Han end ikke forsøgte at angribe på Alpe d’Huez i søndags, og da han i går tog initiativet, lykkedes det ham ikke at køre væk fra den halve snes ryttere, der magter at følge ham. På Alpe d’Huez måtte han lade Iban Mayo køre væk og vinde, hvilket ikke ville være sket sidste år på en så vigtig og prestigefyldt etape, og i går svarede han ikke igen, da Vinokourov let og eksplosivt trådte væk fra Armstrong-gruppen i et angreb, der ikke blot var for etapesejren, men var et direkte attack på Armstrongs gule trøje.
I klassementet er Vinokourov nu blot 21 sekunder fra Armstrong, mens Alpe d’Huez-vinderen Mayo er 1,02 efter på trediepladsen. Med Tyler Hamilton på en femteplads er toppen i klassementet meget kort, og Hamilton har således ikke tabt anden tid til Armstrong end den, CSC tabte til US Postal på holdtidskørslen.

Armstrong ikke i krise
Alpe d’Huez var lærerig, som dagen i går var det: Armstrongs udfordrere angriber ham uden den respekt, de havde sidste år, og det lover – også uden Beloki – en fortsat spænding.
Men Armstrong er ikke i krise og har fortsat fuld kontrol. Meget synligt over Izoard, hvor hans hold satte så højt tempo, at det udsatte angreb fra de farligste for ham til de korte stigninger før mål. Men selv om holdet magter denne preskørsel på selv skrappe lange stigninger, så kan det ikke undgå at slide på det, og Alperne har da også vist, at Armstrong relativt tidligt har kunnet isoleres fra sine hjælpere. Indtil videre.
Alperne er tilbagelagt. Efter en etape i dag og på torsdag (med en hviledag imellem) – hvor udbrud, der ikke truer Armstrong, sandsynligvis får lov til at køre hjem, venter fredagens lange enkeltstart.
Det kan være, at Lance Armstrong her sætter alt på plads i vante rammer, men indtil da har arrangørerne haft en heldig hånd i ruteplanlægningen ved undtagelsesvist at lægge den første enkeltstart efter Alpe-etaperne.

Noget stort at køre for
Det har betydet, at løbet har kunnet være åbent længere, med spændingen intakt. Og det har haft betydning for de bjergstærke ryttere, der normalt kommer til deres foretrukne terræn med en ordentlig øretæve fra 10 lange dage i sidevind og tidstabet på en enkeltstart.
Nu ligger for eksempel tre af bjergrytterne fra det lille baskiske Euskaltel-mandskab, Mayo, Zubaldia og Laiseka, blandt de 11 bedste i klassementet – trods en rædselsfuld dårlig holdtidskørsel – og af dem kan både Mayo og Zubeldia køre en ordentlig enkeltstart. Og den bliver ikke ringere af, at de nu virkelig har noget stort at køre for.
Iban Mayo må nu, sammen med Vinokourov, simpelthen anses for nærmest til at vælte Armstrong, og selv om denne som forventeligt skulle baske dem begge på enkeltstarten, så har han ikke råd til at lade dem køre væk i de ventende Pyrenæer, som han gjorde i Alperne.
Et mysterium er fortsat Tyler Hamilton. De mange accelerationer på den afsindigt stejle stigning på gårsdagens næstsidste bjerg gav ham ikke problemer med at følge med de bedste, og den tid må være forbi, hvor man taler om hans kraveben og smerter. Nu gælder det hans ben, som tilsyneladende er fantastisk gode, og med tre dages relativ ro til enkeltstarten må han være i stand til at kunne fyre en mægtig en af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her