Læsetid: 2 min.

Landbrug anklager minister

Miljøministerens grundlag for at gribe ind mod Roundup er ikke i orden, siger landbruget
16. juli 2003

»Det har ikke nogen mening at kræve rent drikkevand i drænrør. Det er helt ude af al proportionalitet,« siger chefkonsulent Carl Åge Pedersen i Dansk Landbrugs Landscenter. Centeret angriber Miljøstyrelsen, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser, Danmarks JordbrugsForskning og Danmarks Miljøundersøgelser.
Ministerens grundlag for at gribe ind mod anvendelsen af sprøjtemidlet Roundup på lerjord efter 15. september er fagligt forkert, siger Landscentret, en »vidensbank, der bygger bro mellem forskning og rådgivning«.
Det vigtigste faglige grundlag er fundet af giftstoffet glyfosat og nedbrydningsproduktet AMBA i koncentrationer over grænseværdien under de lerede forsøgsmarker ved Estrup og Silstrup. Giften blev fundet i drænrør en meter under overfladen, under planternes rodzone. Carl Åge Pedersen mener, at dybe sprækker i ler skal regnes med til jordens overflade, når stokken kan stikkes ned i fuld længde.
»Jeg har ikke selv været på forsøgsmarken i Estrup, men jeg er sikker på, at der er en direkte forbindelse ned til drænrøret. Der er meget lille sandsynlighed for, at man også vil finde glyfosat i drikkevandet, selv om man har fundet det i drænrørene. Jeg fatter ikke, at man kan sidestille de to,« siger han.

Vi ved det
Information har forelagt udtalelserne for Miljøstyrelsen og Danmarks Geologiske Undersøgelser.
Styrelsen vil ikke svare på kritikken endnu. »Vi venter indtil alle høringssvar er kommet ind, så vi kan danne os det fulde billede. Så vil vi svare alle, også Carl Åge Pedersen, på lige fod,« siger den fungerende chef i Pesticidkontoret, Peter Jørgensen.
I Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser siger afdelingsleder Per Rosenberg: »Ministeren har handlet på grundlag af det, vi ved. Vi ved, at glyfosat og AMBA siver væk fra planternes rodzone i lerjord med sprækker om efteråret, hvor det regner meget og der dannes grundvand. Det er i strid med EU-direktivet. Giftstofferne må ikke udvaskes fra rodzonen mere end 0,1 mikrogram pr. liter i årsgennemsnit.«
»Indgrebet er begrænset til lerjord efter 15. september. For det er det, vi ved noget om. Vi har testet for 27 stoffer, men fandt kun problemer med to. Så det passer ikke, at alt løber ned i drænene. Grund- og drænvand er det samme. Drænvand er bare den del, der løber ind i drænrørene. Resten løber forbi og bliver til ungt grundvand.«
»I Storstrøms Amt har vi i særlig grad fundet glyfosat og AMBA i de små vandforsyninger. Vi kender ikke årsagen, men det er tankevækkende, at jordbunden er et ret tyndt lag sprækket ler oven på kalk, hvor det unge grundvand, som de små vandværker bruger, dannes. Vi har ikke fagligt belæg for, at den forurening skyldes regelret anvendelse af Roundup. Men det har vi på vores forsøgsmarker. Vi bruger sprøjtemidlerne som en landmand og der er ingen punktkilder,« siger Per Rosenberg.
Høringsfristen udløber i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her