Læsetid: 2 min.

Løntilskud til tyske arbejdere i Danmark

Tyske arbejdere modtager løntilskud på 60 kr. i timen, mens de arbejder i Danmark. Fagbevægelsen frygter tab af danske arbejdspladser
22. juli 2003

Tyske bygningsarbejdere skifter tage, sætter nye vinduer i og renoverer facader i Danmark med et løntilskud på 60 kroner i timer fra den tyske stat.
Et tiltag, der skal sætte gang i den tyske byggebranche, får nu konsekvenser for danske bygningsarbejdere i Danmark.
Tyske firmaer kan med et klækkeligt bidrag fra den tyske stat udføre entreprenøropgaver i Danmark billigere end deres danske konkurrenter.
Fagbevægelsen frygter, at det vil koste danske arbejdspladser og er villig til at blokere danske firmaer, der måtte falde for fristelsen til at chartre tyske firmaer som arbejdskraftleverandør.
»Jeg har svært ved at forestille mig, at organiserede entreprenø-rer i Danmark vil benytte en sådan praksis, alene af den grund at de tyske arbejdere skal gå sammen med vores medlemmer, og det vil helt sikkert give konflikter. Men hvis det alligevel forholder sig sådan, vil vi gøre brug af vores ret til at blokere virksomheden – i sidste ende ved en fysisk blokade,« siger formand for BAT-kartellet John Larsen.
Selv om John Larsen tvivler på, at chartring af billig tysk arbejdskraft vil brede sig som en steppebrand, er han bekymret.
Det samme er distriktssektretær i SID Sønderjylland Jens Ole Juhler:
»Der er allerede to danske firmaer i vores område, der har gjort brug af den billige arbejdskraft, og tyske firmaer annoncerer i ugeaviser og regionale blade med tilbud om billige tyske håndværkere,« siger Jens Ole Juhler.
SID Sønderjylland frygter, at fænomenet hurtigt udbredes, i takt med at muligheden bliver kendt, og at det vil gå ud over danske arbejdspladser.

Lovgivning skubbet
Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, har i et spørgsmål til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen opfordret regeringen til at se nærmere på området, men hidtil har regeringen stillet sig tilfreds med et svar fra den tyske erhvervs- og arbejdsminister om, at den tyske stat udelukkende kan give tilskud til arbejde, der udføres for en virksomhed, der er beliggende i Tyskland. Også selv om de konkrete arbejdsopgaver udføres i Danmark.
Bent Bøgsted er utilfreds med beskæftigelsesministerens holdning til spørgsmålet, men tvivler på, at regeringen kan presses til at ændre sit syn:
»Vi kan faktisk ingenting gøre, fordi regeringen har sit EU-flertal på plads, og dette problem dækkes ind under EU regler om den frie og bevægelige arbejdskraft, selv om det i virkeligheden handler om unfair konkurrence,« siger Bent Bøgsted.
Organisationen ’Rejsearbejdere for Retfærdig Skattelovgivning’ har tidligere rejst spørgsmålet om den billige tyske arbejdskraft og sendte i marts en komplet oversættelse af den tyske lov om grænseoverskridende arbejde til beskæftigelsesministeriet.
»Vi ønsker bare de samme regler for tyske arbejdere i Danmark, som vi er underlagt i Tyskland,« siger næstformand i foreningen Hans Erik Meyer.
Regeringen har meldt ud, at den ikke vil diskutere en sådan lovgivning indtil 2006, men Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, åbner dog en kattelem:
»Hvis vi bliver gjort opmærksomme på et konkret misbrug af reglerne, må vi jo tage det op i arbejdsmarkedsudvalget og med beskæftigelsesministeren. Vi vil ikke acceptere unfair konkurrence,« siger Jens Vibjerg.
Han vil nu afvente beskæftigelsesministerens undersøgelse af problemets omfang, men siger:
»Danske firmaer kan jo ikke konkurrere med den tyske statskasse. Heller ikke selv om den tilsyneladende ikke har det så godt for tiden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her