Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

30. juli 2003


LOKALT
Rejsebranchen vil have tilsyn
*Rejsebranchen vil have et tilsyn, der skal tjekke rejsebureauernes seriøsitet. Det er i dag for nemt at sætte sig ned og sælge rejser – og med mange og store konkurser i branchen brænder det nu på med at finde en løsning. Det mener salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour.
»Vi appellerer simpelthen til erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) om at gøre noget nu. Det skal være dyrere at etablere sig som rejsebureau, og der skal oprettes en instans, der får lov til at gå ind og se rejsebureauerne efter i sømmene. Det kan være en instans på tilsvarende vis, som bankerne har Finanstilsynet,« siger Stig Elling.
Hans opfordring til ministeren kommer i kølvandet på to sager om rejsebureauer på blot et par dage. I fredags gik rejsebureauet Euroforum konkurs, og tirsdag skrev gratisavisen Urban om Balkan Tours, som Københavns Politis bedrageriafdeling og Rejseankenævnet advarer kunderne mod, da rejsebureauet ikke leverer den vare – flybilletter – som folk tror, de køber.
ritzau

Ok at være nødhavn for olieudslip
*Kommuner og amter har ikke grund til at frygte for, om de havner på en EU-liste over 14 mulige danske nødhavne for forulykkede skibe, der lækker olie. De vil få refunderet alle eventuelle omkostninger ved at rense kysten for olie.
Det forsikrer Miljøstyrelsen, efter at det er kommet frem, at styrelsen sammen med Forsvarsministeriet og Søfartsstyrelsen er i færd med at udpege en række nødområder for skibe, der er havareret og lækker olie eller er i fare for at gøre det. Blandt lokaliteterne er Kalundborg Fjord, hvilket har ført til stor bekymring i kommunen. Også Kerteminde Bugt og Aalbæk Bugt ved Skagen er udset til ’kontrollerede’ oliespild.
Det er EU’s ministerråd, som efter de seneste års spektakulære oliekatastrofer i europæiske farvande har stillet krav om egnede områder i de enkelte lande, hvor man kan trække skibe hen til for at mindske skaderne efter olieudslip.ritzau

Strejke og lockout varslet i Grønland
*Fra den 12. august rammes 3.000 ansatte af en konflikt med arbejdsgiverne inden for SIK-området (LO-området) i Grønland. Det oplyser Grønlands Radioavis.
Overenskomstforhandlingerne mellem SIK og Grønlands Arbejdsgiverforening (GA) er brudt sammen, efter at SIK mandag afleverede et strejkevarsel. I går svarede GA igen med lockout.
Mens SIK’s strejkevarsel omfatter medlemmer inden for fiskeindustrien og bygge- og anlægsbranchen, har GA valgt at udvide området, så det også omfatter handel og kontor samt service- og transporterhvervene. GA betragter lockouten som et mere solidarisk skridt og håber, det vil gøre en konflikt så kortvarig som mulig.ritzau

GLOBALT
Nyt bånd: Saddam sørger over sønner
*En ny formodet Saddam Hussein-båndoptagelse blev offentliggjort i går. På båndet sørgede den irakiske eksleder over sine to sønner, Uday og Qusay, der ifølge ham døde som martyrer for deres land.
»Jeg begræder Udays og Qusays død og dem, som kæmpede med dem. I er denne nations ære ... Vi takker Gud for at beære os med deres marty-
rium ... efter et tappert slag med fjenden, som varede seks timer,« sagde stemmen på båndet, der blev bragt af den arabisksprogede satellit-tv-station
al-Araiya. ritzau

USA: Nettet stram-mes om Saddam
*Jagten på Iraks styrtede diktator Saddam Hussein intensiveres dag for dag, og i går fangede soldater fra den amerikanske hærs 4. infanteridivision fire personer med tæt tilknytning til Saddam Hussein. Blandt de fire tilfangetagne er en af Husseins mest betroede livvagter, som amerikanerne håber på kan lede til Saddam Hussein, der menes at gemme sig i et snævert geografisk område ved fødebyen Tikrit.
Den amerikanske viceudenrigsminister, Richard Armitage, nævnte desuden, at de amerikanske styrker kun havde været få timer fra at fange Hussein, da de mandag stormede flere huse ved Tikrit. ritzau

Rwanda-tribunal får ny chefanklager
*FN’s generalsekretær, Kofi Annan, har besluttet, at Carla del Ponte ikke skal fortsætte som chefanklager ved FN’s krigsforbryderdomstol for Rwanda. Det meddelte han hende sent mandag i New York.
Annan ventes i et brev til Sikkerhedsrådet at anbefalede, at del Ponte skal erstattes af en anden chefanklager. Carla del Ponte er i øjeblikket anklager både i FN’s krigsforbrydertribunal for Rwanda og for tribunalet for det tidligere Jugoslavien. En post som hun ventes at beholde.
Beslutningen kommer efter, at Rwandas regering har kritiseret del Ponte for hendes arbejde i Rwanda. Det centralafrikanske lands udenrigsminister, Charles Murigande, sagde mandag inden Annans beslutning blev kendt, at der ikke vil blive fældet tårer i landet, hvis del Ponte udskiftes som chefanklager.ritzau

Liberias regering afviser våbenhvile
*Liberias udenrigsminister afviste i går aftes det våbenhvileforslag, som oprørsbevægelsen LURD (Forenede Liberianere for Forsoning og Demokrati) fremsatte tidligere på dagen.
Forslaget affødte midlertidigt et spinkelt håb for den hårdt trængte befolkning, men nu tegner alt til, at de kaotiske kampe i hovedstaden, Monrovia, fort-sætter. Hundreder af civile menes omkommet i løbet af de sidste 11 dages kampe.
LURD-lederens, Sekou Con-nehs, forslag gik ud på, at våbenhvilen skulle vare i mindst to døgn. LURD ville så trække sig tilbage til havnefronten for at skabe et brohoved for de fredsbevarende styrker fra Vestafrikas økonomiske samarbejdsorganisation ECOWAS. Connehs betingelse var, at præsident Charles Taylor ikke udnyttede våbenhvilen til at angribe
oprørerne. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her