Læsetid: 3 min.

Lokalt/Globalt

25. juli 2003


Lokalt

Ny tvivl om Foghs terrortrussel
*Regeringen bliver afkrævet en forklaring på dens påstand om, at Irak husede en fundamentalistisk terrororganisation, der havde forbindelse til al-Qaeda. Kravet kommer, efter at Norge netop har konkluderet, at der ikke er beviser for at organisationen, Ansar al-Islam, har stået bag terror i Irak eller andre steder.
»Regeringen må kunne dokumentere sin påstand,« siger Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard. Bagmandspolitiet i Norge, Økokrim, har således droppet alle terrorsigtelser mod organisationens formodede leder, den irakisk-kurdiske mullah Krekar, der er bosiddende i Norge.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) afslørede i sidste uge, at når regeringen hidtil har henvist til Saddam Husseins forbindelse til terrorister, så dækkede det ikke over kontakter til Osama bin Laden – men til støtte til Ansar al-Islam og en eksiliransk organisation, han selv tidligere har beskrevet som en »demokratisk modstandsbevægelse«.
»Det er offentligt kendt, at to terrororganisationer, MKO (den iranske eksilorganisation Folkets Mujahediner, red.) og Ansar-al-Islam (med forbindelser til al-Qaeda), har opereret på irakisk territorium,« har Per Stig Møller oplyst.

Operation Dagsværk fredes
*Regeringen freder det offentlige tilskud til Operation Dagsværk. Det sker, selv om ordførere fra Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti af ideologiske årsager har ønsket støtten på en halv millioner kroner fjernet. Beslutningen om at frede Operation Dagsværk fremgår af regeringens forslag til næste års finanslov, som fremlægges i slutningen af august, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
En kortlægning af skolernes praksis for Operation Dagsværk har indgået i undervisningsministerens overvejelserne for at fastholde støtten.
»Jeg vil tage initiativ til en revision af aftalen fra 1997 med Operation Dagsværk for at sikre, at Operation Dagsværk er politisk neutralt og for at fastholde den folkelige forankring,« siger undervisningsminister Ulla Tørnæs (V)

Regeringen freder konfliktretten
*Efter pres fra arbejdsmarkedets parter har regeringspartierne ændret holdning til fagbevægelsens konfliktret og vil alligevel ikke gribe ind og forbyde konflikt og sympatikonflikt over for arbejdsgivere, der tegner overenskomst med Kristelig Fagforening.
Venstre og Det Konservative Folkeparti afviser nu et forslag fra Kristeligt Folkeparti om at begrænse konfliktretten ved hjælp af lovgivning. Det sker, selv om der er tale om noget, som de to partier ellers går ind for. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har bøjet sig for argumenter fra LO og Dansk Arbejdsgiverforening, der er enige om, at lønmodtagernes ret til at gå i konflikt er en sag for arbejdsmarkedets parter, som Folketinget ikke skal blande sig i. Arbejdsgivere og arbejdstagere afviser i en fælles redegørelse til beskæftigelsesministeren lovregulering på området, der i over 100 år er blevet reguleret af aftaler og retspraksis fastlagt af Arbejdsretten.

Globalt

5.415 flere bosættere på et år
*Der bor i dag 5.415 flere bosættere på Vestbredden og Gazastriben end ved årets begyndelse. Det offentliggjorde det israelske indenrigsministe-rium i går. Dette bringer den samlede jødiske befolkning på de besatte områder op på 231.443 – Østjerusalem fraregnet.
Viceforsvarsminister Zeev
Boim kan derimod ikke oplyse, hvor mange illegale udposter, der findes.
»Tallet går op og ned,« var ministerens eneste kommentar.
Opgørelsen kommer samtidig med at USA’s og Israels udenrigsministre efter et møde i Washington i går lover at arbejde for at styrke den palæstinensiske ministerpræsident Mah-
moud Abbas’ magtposition. Abbas skal i dag på besøg hos præsident George W. Bush i Det Hvide Hus.
Israels udenrigsminister, Silvan Shalom, sagde i går, at Israel gør »mange ting, som end ikke er nævnt« i køreplanen for fred. Ifølge Shalom drejer sig bl.a. om frigivelsen af fanger, hvilket Israel håber vil styrke Abbas. faf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her