Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

5. juli 2003


LOKALT
Meningsmåling: V og DF går tilbage
*For første gang siden folketingsvalget den 20. november 2001 er der flertal uden om regeringen og dens støtteparti, viser analyseinstituttet Megafons nye meningsmåling foretaget for TV 2-Nyhederne.
Både Venstre og Dansk Folkeparti går markant tilbage, så selv om Det Konservative Folkeparti trækker opad med en fremgang til 9,2 pct., kan VK-regeringen og Dansk Folkeparti nu kun mønstre tilsammen 48,4 pct. af stemmerne – mod de 52,3 pct., som de tre partier fik ved valget.
Tilbagegangen er mest markant for Venstre, der taber 2,2 procentpoint i forhold til Megafons måling i maj. Partiet har nu tilslutning fra 30,4 procent af vælgerne. Med 8,8 pct. af stemmerne – en tilbagegang på 1,5 procentpoint i forhold til maj – har også Dansk Folkeparti ramt et lavpunkt. ritzau

Hiv-patienter lever længere
*Den særlige kombinationsmedicin til hiv-smittede, der kom på markedet i 1996, giver fortsat gode resultater som livsforlængende behandling af patienterne. Frygten for, at medicinen ville miste sin effekt i løbet af få år, har foreløbig vist sig ubegrundet, og fra at omkring 28 procent af de hiv-smittede udviklede aids og døde hvert år, så er tallet i dag nede på 2,6 procent.
Det fastslår det største europæiske studie af hiv-smittede, Eurosida, der bygger på resultater fra 9.803 patienter fra 70 hiv-centre i 26 lande, og som koordineres af Copenhagen Hiv Programme på Hvidovre Hospital.ritzau

DF støtter minister i ligestillingssag
*SF har begæret et samråd i Folketinget med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at få ham til straks at efterkomme nogle krav fra Ligestillingsnævnet om kønsdiskrimination. Men Dansk Folkeparti sikrer på forhånd beskæftigelsesministeren ro til at overveje, om han vil ændre regler, så folk får ret til feriepenge af barselsorlovsydelser og holdes skadefri for barselsorlov ved udregning af revalideringsydelser. Økonomiske tab, der rammer hovedsageligt kvinder, og som af den grund efter Ligestillingsnævnets mening er at betragte som kønsdiskriminering.
Dagbladet Politiken skriver fredag, at Arbejdsmarkedsstyrelsen og Arbejdsmarkedsdirektoratet fortsat overvejer konsekvenserne af tre afgørelser fra sidste år i Ligestillingsrådet, blandt andet med den forklaring, at sagerne ikke har så høj prioritet som det daglige arbejde med lovgivning.
ritzau

Haarder: Slut med specialist-import
*Det er slut for danske firmaer med automatisk at få udenlandske it-specialister ansat uden om de normale, skrappe regler for opholdstilladelser.
Fra den 15. juli stopper Udlændingestyrelsen for, at it-specialister kan få dispensation fra udlændingeloven. Det skyldes, at der ikke længere er underskud af dansk arbejdskraft på området, skriver ritzau.

GLOBALT
’Saddam siger han fortsat er i Irak’
*Iraks styrtede leder, Saddam Hussein, siger på et lydbånd, gengivet på den Qatar-baserede tv-station al-Jazeera, at han fortsat er i Irak.På optagelsen beder Saddam irakerne om at beskytte »frihedskæmpere« og ikke hjælpe de »vantro amerikanske besættelsesstyrker«. Han tilføjer, at optagelsen er lavet den 14.
juni. Saddam har været forsvundet siden den 9. april. ritzau

Ruslands rigeste mistænkt for tyveri
*Ruslands rigeste mand, oliemagnaten Mikhail Khodorkovskij, blev fredag afhørt af russisk politi i en sag om tyveri begået under privatiseringen i 1994 af en statsejet virksomhed.
Iagttagere i Rusland aner derfor en ny stor strid mellem Ruslands politiske elite og de magtfulde erhvervsoligarker. Parterne har ellers holdt uformel våbenhvile i tre år efter princippet om, at politikerne ikke piller ved 1990’ernes kaotiske og korrupte privatiseringer af statsejendomme, hvis finansoligarkerne til gengæld holder sig ude af politik og i øvrigt investerer noget af deres rigdom i Rusland. ritzau

’Krig byggede på ældre oplysninger’
*Et internt undersøgelsesudvalg i den amerikanske efterretningstjeneste CIA er nået frem til, at amerikanske efterretningseksperter manglede nye og kontante oplysninger om de irakiske masseødelæggelsesvåben, og at de var henvist til at bruge informationer fra første halvdel af 1990’erne. Det skriver avisen Washington Post fredag.
Det var således gamle oplysninger, der lå til grund for, at CIA kunne sige, at Irak fortsat udviklede biologiske, kemiske og atomare våben. ritzau

Terrormistænkte klar til militær-ret
*Seks terrormistænkte fanger i USA kan se frem til at blive stillet for en dommer. Ifølge en pressemeddelelse fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, kan der blive tale om en militærdomstol, men det er endnu ikke besluttet. Der er heller ikke rejst tiltale mod nogen af de seks, og Pentagon vil ikke oplyse, hvor de i dag befinder sig. Det er dog sandsynligt, at det drejer sig om seks af de såkaldt ’illegale kombattanter’, på Guantánamo-basen i Cuba.
Fra Pentagon hedder det, at »præsidenten har besluttet, at der er grund til at tro, at hver af disse fjendtlige kombattanter var medlem af al-Qaeda eller på anden måde var involveret i terrorisme rettet mod USA«. ritzau

Libyen og Italien i fælles kamp
*Libyen og Italien er blevet enige om i fællesskab at bremse strømmen af illegale indvandrere til Europa. Inden for den seneste måned er over 3.000 migranter hovedsageligt fra Nordafrika og Mellemøsten kommet til Italien. Mange kommer dertil i overfyldte og ustabile smuglerskibe, og ved tre forskellige episoder for nylig er 30 personer druknet og over 200 meldt savnet i Middelhavet.
Ifølge aftalen går de to lande sammen om at bekæmpe menneskesmuglernes netværk, og de vil hjælpes ad ved redningsaktioner, når skibene forulykker.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her